Turkish Airlines Istanbul Lounge

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Turkish Airlines is de voorbije jaren explosief gegroeid. Bijna wekelijks worden nieuwe bestemmingen aangekondigd. Deze groei heeft ook zijn gevolgen voor de belangrijkste hub, Istanbul Ataturk luchthaven. De terminal ziet er op elk moment van de dag drukbevolkt, soms zelfs overbevolkt, uit en ook in de indrukwekkende lounge van Turkish Airlines was het bij momenten ongezellig druk. De maatschappij heeft daarom onlangs de lounge uitgebreid. Ideaal moment dus om de lounge tijdens een lange layover eens uitgebreid te (her)verkennen!

een monumentale trap verbindt de twee delen van de lounge
een monumentale trap verbindt de twee delen van de lounge

 Omdat alles bij Turkish Airlines in het teken lijkt te staan van groot, grootser, grootst, is ook de uitbreiding van de lounge er één om u tegen te zeggen. Bij de bestaande 3500m² werd zo maar eventjes 2400m² grondoppervlak toegevoegd. Het nieuwe gedeelte bevindt zich grotendeels onder de bestaande lounge. Boven werd enkel de “piano-tuin”, een mooie, heldere ruimte met olijfbomen en een vleugelpiano, uitgebreid.

De toegang tot het nieuwe deel is meteen een eerste blikvanger. Een monumentale trap leidt je onder een indrukwekkend Turkish Airlines logo naar de benedenverdieping en komt uit in een moderne interpretatie van een Turkse theetuin. Je kan er onder andere de typische mierzoete Turkse appelthee krijgen en pretzels.

een monumentale entree lijkt verzekerd
een grootse entrée lijkt verzekerd

Wat opvalt is dat de benedenverdieping heel wat meer tafels en stoelen telt in plaats van sofa’s. Sommige delen van de lounge ogen bijna zoals een restaurant. Dit lijkt wel logisch vanwege het ruim aanbod aan eten en drinken in de lounge.

ideaal om van het ruime cateringaanbod te genieten
ideaal om van het ruime cateringaanbod te genieten

Net als in het oudere gedeelte op de bovenliggende verdieping vind je hier verschillende eetkraampjes. Köfte en kip worden ter plaatse gegrild, terwijl je wat verder vers gebakken Turkse pizza, of pide, kunt krijgen. De eetkraampjes staan kriskras door de lounge opgesteld, zodat je aardig wat tijd kan zoetmaken tijdens een culinaire zoektocht. Er zijn verschillende saladbars en enkele uitgebreide desserttafels, waar je naast de typische Turkse desserts, ook gebak kan vinden gemaakt naar een recept van het beroemde Weense koffiehuis Demel. Dit laatste is niet toevallig een onderdeel van Do&Co, het Turks-Oostenrijkse bedrijf dat ook deze lounge uitbaat en de catering aan boord voor Turkish Airlines verzorgt.

authentieke Weense apfelstrüdel
authentieke Weense apfelstrüdel

Dorst moet je hier ook niet lijden, dankzij de diverse drankkarretjes en koelkasten die doorheen de lounge opgesteld staan met daarin de gebruikelijke frisdranken en ook een indrukwekkende collectie aan sterke drank. Daarnaast vind je op verschillende locaties een ruim aanbod van wijnen. Enkel de champagne ontbreekt jammer genoeg. De typsiche Turkse zoute yoghurtdrank Ayran kan je hier ook “van het vat” krijgen.

Maar deze lounge draait niet alleen om eten en drinken. Er valt ook heel wat te beleven om de tijd aangenaam door te brengen. In het oude gedeelte had je al een bibliotheek, biljart en bioscoop. En ook in de benedenverdieping werd er een uitgebreid entertainmentaanbod voorzien. Zo staan er verschillende playstation consoles opgesteld, naast een raceparcours waar je met miniatuurracewagens rond de Hagia Sophia kan razen.

amusement... voor jong en oud...
amusement… voor jong en oud…

Wat verderop kan je jouw beste swing oefenen op een virtuele golfbaan, een verwijzing naar de sponsoring door Turkish Airlines van het Turkse golfkampioenschap. Er is ook een televisieruimte waar verschillende in de wand ingewerkte televisies allemaal verschillende kanalen afspelen. Via jouw koptelefoon kan je dan kiezen van welke zender je de klank wil horen.

57 Channels (And Nothin' On)
57 Channels (And Nothin’ On)

Voor hen die hun laptop of tablet niet bij hebben zijn er verschillende Macs te vinden waarop je rustig kan werken. Er is ook een printer voorzien, best handig.

Tenslotte kunnen zij die muzikaal aangelegd zijn de vleugelpiano eens testen.

haal de Liberace in jezelf naar boven
haal de Liberace in jezelf naar boven

Iedereen weet hoe vervelend het is in een lounge terecht te komen waar er nauwelijks stopcontacten zijn. Hier is daar echter geen sprake van. Werkelijk overal vind je stopcontacten om je GSM of tablet in de muur te pluggen. Er is ook, vanzelfsprekend, gratis wi-fi doorheen de lounge.

Het viel op dat heel wat reizigers de weg naar dit nieuwe gedeelte nog niet gevonden hebben, zodat het er nu nog vrij rustig is.

meer personeel dan reizigers...
meer personeel dan reizigers…

Aangenaam is ook dat er heel wat daglicht binnenvalt in de lounge, waardoor je wat minder het gevoel krijgt in een luchthaven te zitten.

De lounge heeft ook nog verschillende douches en slaap en verpozingskamers voor de passagiers beschikbaar. Daarvan heb ik tijdens deze trip geen gebruik van kunnen maken.

Kortom, dit is een lounge zoals een lounge hoort te zijn. Een plaats waar je de tijd voor de vlucht op een heel aangename manier kan doorbrengen, met een aanbod dat je overweldigt maar dat je ook zin heeft om terug te keren. Turkish Airlines kan zich geen beter visitekaartje voorstellen!

Reacties

 1. Tuvalu zegt

  Leuk artikel over een leuke lounge. Ik ben het met de positieve beoordeling over deze lounge eens. Bovendien heb ik ook de indruk dat de luchthaven Istanboel de groei van TK niet meer aankan, het is daar gewoon overvol. Juist daarom is loungetoegang op deze airport wel echt aan te raden.
  Maar nog een aanvulling op de TK-lounge m.b.t.. de sanitaire voorzieningen. Voor een lounge met deze capaciteit zijn het aantal Wc’s en douches verreweg niet toereikend. Ik kwam om 5am na een nachtvlucht uit Azië aan en gezien dit tijdstip was de lounge nog niet bepaald druk. En toch waren er wachtrijen bij ALLE Wc’s (!) en was er een wachttijd van 2 uur (!) om te kunnen douchen. Reken maar uit hoe de situatie is als de lounge druk bezocht is.
  Het is duidelijk dat TK op hun thuisluchthaven groots wil uitpakken en imponeren. En dat lukt ze ook. Ook de soft service is uitstekend. Bij zoveel wil om zichtbaar indruk te maken met bling bling en zo zijn ze de minder zichtbare aspecten, de hard services, zoals douches en Wc’s, enigszins vergeten.
  En dat is jammer voor een verder heel aantrekkelijke lounge.

  • Steven Tor Steven Tor zegt

   Interessante opmerking. Ik heb telkens het geluk gehad in de lounge te zitten toen het niet al te druk was, dus last had ik er niet van, maar het is een punt waar ze bij TK zeker oog zouden moeten voor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *