Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Kedeng kedeng. Per spoor reizen we over het prachtige eiland Java in Indonesië. Onze reis start deze keer vanuit station Jakarta Gambir waar we instappen in de KAI Manahan in Executive Class, vergelijkbaar met eerste klas in Nederland. In deze Trip Report gaan we in op de Executive Class van KAI Manahan trein tussen Jakarta en Yogyakarta. We nemen je mee langs wat pareltjes van window views en leggen je uit hoe je tickets eenvoudig online kunt aanschaffen.
KAI Manahan van Jakarta Gambir naar Yogyakarta
De Indonesische spoorwegen, KAI, hebben een uitgebreid spoornetwerk op onder andere Java. Er daar maken we dan ook graag gebruik van tijdens onze reis op het eiland Java. We starten in het drukke Jakarta, waar we verblijven in het gloednieuwe Mövenpick Jakarta City Centre. Een splinternieuw goed hotel en ook nog eens dichtbij Jakarta Gambir gelegen. Dit station wordt gebruikt voor zowel het metronetwerk in de stad, als ook het spoornetwerk op het eiland. Een taxi brengt ons in iets meer dan tien minuten van het hotel naar het station. De chauffeur waarschuwde dat het wel eens lang kan duren in verband met de spits, maar dat viel gelukkig enorm mee.
Het spoorbedrijf KAI (Kereta Api Indonesia) is een verre afstammeling van de spoorwegen uit de Nederlandse koloniale tijd in het land. Het bedrijf is actief op Java, Sumatra (Aceh, Noord Sumatra, West Sumatra, Zuid Sumatra en Lampung), Sulawesi (Zuid Sulawesi). Er zou een netwerk van meer dan 5.000 km spoor zijn. Alleen op Java zijn er al verschillende treinroutes met dagelijkse frequentie.
Zelf maken we tijdens deze trein reis gebruik van de KAI Manahan tussen Jakarta Gambir en Yogyakarta in de Executive Class. De treinrit neemt ongeveer 7 uur in beslag, zeker niet kort, maar de route is prachtig!
Reserveren van treintickets in Indonesië
Het reserveren een ticket voor de Indonesische treinen kun je op een aantal manieren doen. De eerste optie is het meest gemakkelijke. Je gaat naar een station en reserveert daar je ticket. De kans is echter dat de trein al volgeboekt is op het moment dat je wilt reizen. De tweede optie is om dit via een online platform te regelen. De meest betrouwbare opties zijn:
- Via www.tiket.com
- Op www.bookaway.com (werkte helaas niet bij ons)
Als derde mogelijkheid kun je naar een lokale Indomaret gaan. Dat is een kleine supermarkt die je op veel plekken in Indonesië tegenkomt. Hier kun je automaten vinden waarop je ook tickets aan kunt schaffen.
Zelf kochten we onze treintickets dus online via www.tiket.com. Het werkte zeer eenvoudig en verschillende creditcards worden geaccepteerd. Tip: neem je paspoortgegevens goed over wanneer je de tickets boekt. Bij aankomst op het station controleren ze namelijk of dat overeenkomt. Na de boeking ontvang je per e-mail je e-ticket. Op het station kun je dit inwisselen voor een papieren ticket.
Het ticket van onze treinreis in de Executive Class van Jakarta Gambir Station naar Yogyakarta kostte ons €32,25 per persoon. Economy is wat voordeliger, maar heeft zo zijn beperkingen. Daarover in deze Trip Report later meer.
Benieuwd naar onze ervaring? Check dan onze video van deze trip report eens. Deze vind je, net als meer dan 200 andere videos, op ons YouTube-kanaal! Ook een video van deze treinreis in Executive Class van Jakarta naar Yogyakarta ontbreekt natuurlijk niet!
Meer video’s vind je op ons YouTube-kanaal, wat dacht je van reviews, InsideLooks en trip reports? We posten wekelijks nieuwe video’s, dus volg ons kanaal om geen video te missen!
Inchecken & paspoortcontrole
De taxi zet ons netjes voor de ingang van treinstation Jakarta Gambir af. We wandelen zo met onze bagage naar binnen.
Het station Jakarta Gambir is niet enorm groot. Het bestaat uit slechts twee sporen voor de verschillende lange-afstandstreinen die hier vertrekken. Je zult dan ook niet snel verdwalen als je gewoon de borden volgt die er aanwezig zijn.
Vanaf de ingang wandel ik gemakkelijk via een wachtruimte naar de ticketcontrole.
Mijn e-ticket wordt hier omgewisseld voor een papieren ticket, waarna ook nog even het paspoort ernaast gehouden wordt. Hierna kan ik naar de tweede verdieping van het station. De trein vertrekt vanaf perron 3. Het was erg rustig op het station. Vanaf aankomst bij de ingang tot op het perron duurde dan ook nog geen 10 minuten.
Op het station vind je overigens nog wat winkeltjes en cafeetjes. Je kunt hier eten en drinken kopen voor in de trein. Het zijn best prima prijzen. Aan boord kun je overigens ook eten en drinken kopen. Daar is het wel duurder, maar voor Nederlandse begrippen zeker nog betaalbaar.
In Executive Class van Jakarta naar Yogyakarta
De meeste treinen in Indonesië bestaan uit twee reisklassen. Namelijk Ekonomi (Economy/ 2e klas) en Eksekutif (Executive/1e klas). De eerstgenoemde rijtuigen bestaan net als in Nederland uit 2e klas stoelen. De Eksekutif is te vergelijken met de 1e klas in Nederland. Hier is ook nog een wat luxere variant op, namelijk de Eksekutif Luxury en Eksekutif Luxury Sleeper. Deze stoelen kunnen respectievelijk tot 140 graden of zelfs helemaal plat. Wil je helemaal luxe per trein door Indonesië dan is het mogelijk om een soort First Class cabines te boeken, maar die is slechts beschikbaar op een paar routes vanaf Jakarta.
De trein die we tijdens deze reis nemen vanuit Jakarta naar Yogyakarta heeft enkel Ekonomi (Economy) en Eksekutif (Executive) rijtuigen. We reizen de route in de wat luxere Eksekutif cabine. En voor de treinrit die we hebben is dat het meer dan waard. Later gedurende de reis hebben we ook een keer in Ekonomi gereisd. Prima voor een korte rit gezien mijn lengte (1.92m), maar mijn benen kon ik niet kwijt.
De Eksekutif rijtuigen bieden beduidend meer ruimte en comfort voor een langere reis.
De stoelen staan in een 2-2 opstelling en hebben een redelijke recline van ongeveer 30 graden. Het zitcomfort is prima.
In de armleuning vind je een tafeltje wat handig in gebruik is. Onder het raam is nog een mini tafeltje aanwezig. Prima om bijvoorbeeld je telefoon op te leggen. Onder dit tafeltje vind je het stopcontact.
De rugleuning vind ik persoonlijk wat aan de lage kant. Maar voor de meeste Indonesische reizigers zal dit geen probleem zijn. Al moet ik zeggen dat dit rijtuig vooral gevuld is met buitenlandse toeristen.
De beenruimte is dus prima en er is nog een voetensteun. In de stoel voor je is ook een kleine stoelzak te vinden. Hier is ook een afvalzakje in geplaatst.
De cabine is netjes en zo nu en dan komt er iemand langs om al het afval op te halen. De stoelen hebben een lichtblauwe kleur wat er gezellig uitziet.
De airco werkt prima in het rijtuig. Voor en achter in het rijtuig vind je een scherm met voornamelijk reclame. Gedurende deze rit kan ik gebruikmaken van gratis WiFi. Dit werkt eigenlijk best goed en is handig om nog wat dingen op te zoeken.
Faciliteiten aan boord
Natuurlijk mag je van ons ook verwachten dat we in deze Trip Report wat vertellen over de faciliteiten in de Executive Class gedurende deze treinreis van Jakarta en Yogyakarta. Echter zijn we dan wel snel klaar.
Voorin en achterin het treinstel vind je een toilet. De ene is een Frans sta / hurk toilet, terwijl de andere een Westers toilet is. Het is schoon maar verder weinig bijzonder en comfortabel te noemen. De deur is wat stroef en ook het hokje is niet heel groot.
Er is een wastafeltje om je handen te wassen. Maar mijn advies is om toch desinfectiegel mee te nemen voor na je toiletbezoek.
Er is dus WiFi, al is dat zeker niet in alle treinen aanwezig in Indonesië. Het werkte prima, boven mijn verwachting eigenlijk. Handig, want zo kon ik naast het genieten van de prachtige uitzichten, ook nog wat uitzoekwerk verrichten voor de verschillende bezienswaardigheden gedurende deze mooie reis.
Er is ook een restauratiewagon. Hier kun je terecht voor wat eten en drinken. Er zijn warme en koude maaltijden. Ook zijn er verschillende dranken en snacks aan te kopen. Neem voldoende cash mee, al kan het ook op een pinautomaat. Een paar keer tijdens onze rit, komen ze ook langs met een karretje met daarop verschillende gerechten en drankjes om aan te schaffen.
Per spoor over het prachtige Java
Indonesië beschikt (nog) niet over een hogesnelheidsnetwerk. En ik vraag me af of dat er op zeer korte termijn van gaat komen. Er is onlangs een snelle verbinding vanaf buiten Jakarta naar Bandung geopend, maar of daar dus een vervolg op komt is afwachten.
Het spoornetwerk op Java is zeer uitgebreid. Je kunt op veel plekken dan ook gemakkelijk (als toerist) komen. Het netwerk van vliegroutes is ook zeer groot op het eiland, maar om meer van het leven en de landschappen te zien, is een rit op de grond toch echt een aanrader!
De reis tot het eindstation duurt zo’n acht uur en de trein stopt op 7 tussengelegen stations alvorens te arriveren op het station van Solo Balapan.
Zelf stappen we volgens dienstregeling uit op Yogyakarta om 17.39 uur, zo’n 7 uur na vertrek in Jakarta.
Benieuwd waar de trein nog meer stopt, dit zijn de stations:
- Cirebon
- Purwokerto Station
- Stasion Kroya
- Kebumen
- Kutoarjo
- Yogyakarta
- Stasion Klaten
We rijden langs veel rijstvelden, verschillende vulkanen en andere akkers met gewassen. Het is leuk dat de treinrit best wel wat hoogteverschillen kent.
Na aankomst in Yoyakarta, wat overigens een veel groter station dan Jakarta heeft, wandelen we naar onze accommodatie. We verblijven de komende dagen in het Phoenix Hotel Yogyakarta. Dit hotel maakte voorheen deel uit van het MGallery merk van ALL Accor. Ten tijde van ons bezoek is dit hotel gerebrand naar de Handwritten Collection van ALL Accor.
Artikelenreeks Trip door Azië
- Luxe reizen tussen Amsterdam en Rome met ITA in de gloednieuwe Airbus A321neo
- Snacken in de wat tegenvallende ITA Non-Schengen lounge
- Een prima locatie en verblijf in het Sheraton Tunis
- Wachten op de volgende vlucht in de Espace Privilege Lounge Tunis
- Een top service in een verouderde Saudia Business Class in de Airbus A330 van Tunis naar Jeddah
- Tussenstop in de Plaza Premium Lounge in Jeddah
- Business Class van Saudia in de Boeing 777 naar Jakarta
- Zo vraag je een visa on arrival Indonesië aan
- Pre-opening van het vijfsterrenhotel Mövenpick in Jakarta
- Executive Class in de trein door Java (Jakarta – Yogyakarta) (deze trip report)
- Verblijf in historisch The Phoenix Hotel Yogyakarta
- Verblijf in historisch The Royal Surakarta Heritage Solo
- Vroeg op voor Bromo vanuit het moderne Grand Mercure Malang Mirama
- Terug naar Jakarta met Garuda in de 737 Economy
- Lounge bezoek van de Saphire Plaza Premium Lounge in Jakarta
- Fifth Freedom Flight met KLM in de Business Class van de 787-9 naar Kuala Lumpur
- Ontspannen verblijf in ibis Styles KLIA
- Wat een drukte in de Plaza Premium Lounge Kuala Lumpur
- Met Malaysia Airlines in Economy naar Manila met de 737
- Warm welkom in het MGallery Admiral Hotel Manilla
- Na een toestelwissel naar Panglao (Bohol) met Cebu Pacific in de Airbus A321neo
- Verblijf in het nieuwe Holiday Inn Cebu City
- Rusten in de Plaza Premium Lounge Cebu City
- Met de Cebgo ATR 72-600 van Cebu naar Manila
- Suite upgrade in The Peninsula Manila
- Aan boord van de Saudia Business Class in de 787-10
- Met ’antiek‘ Alitalia / ITA (en dito service) van Tunis naar Rome in de A320
- Terug naar Amsterdam in de nieuwste A321neo van ITA in Business
Beeldmateriaal Trein Trip Report KAI Manahan Trein Jakarta Gambir naar Yogyakarta in Executive Class | InsideFlyer – Marco
Geef een reactie