Transavia Ventures investeert in ontwikkeling duurzame vliegtuigromp

Handbagage straks ook niet meer gratis bij Transavia?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Begin dit jaar startte Transavia met een verrassende nieuwe dochteronderneming, genaamd Transavia Ventures. Dit bedrijf werd opgericht om meer innovatieve ideeën aan te trekken en de airline zo te verbeteren op allerlei vlakken. De dochteronderneming kan investeren in andere bedrijven om zo bijvoorbeeld producten of technische kennis binnen te halen. Transavia Ventures maakte deze week bekend voornemens te zijn om € 175.000 te gaan investeren in een bedrijf dat een duurzame vliegtuigromp ontwikkelt. Deze techniek stelt airlines mogelijk in staat zowel brandstofgebruik als de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen.

Duurzaamheid

Transavia Ventures investeert in het bedrijf Dimple Aerospace. Deze start-up onderzoekt hoe vliegtuigen hun weerstand in de lucht kunnen verkleinen. Een vliegtuig is natuurlijk al ontworpen zodat het zo goed mogelijk door de lucht kan glijden (aerodynamica). Maar er zijn allerlei omstandigheden waarin te flink verbetert kan worden. Met de techniek van Dimple komen er een soort putjes in de romp en vleugels van het vliegtuig (vergelijkbaar met een golfbal). Hierdoor wordt de lucht beter om de romp heen geleid. Dit moet tot 4% minder weerstand opleveren.

Minder weerstand betekent minder brandstofverbruik en een lagere uitstoot van schadelijke gassen. Een gevolg hiervan is natuurlijk een lagere brandstofrekening. Het totale plaatje maakt Transavia wellicht net wat ‘groener’ dan andere maatschappijen.

Boeing 737 van Transavia (zijkant) (Bron: Air France - KLM)
Boeing 737 van Transavia (Bron: Air France – KLM)

Letter of Intent

Transavia Ventures heeft nu een intentieverklaring getekend voor een samenwerking met Dimple. Er wordt nu € 175.000 beschikbaar gesteld om verder onderzoek te doen. Het moet nog blijken of de genoemde techniek ook daadwerkelijk deze voordelen zal opleveren. Als dat het geval is dan is de Nederlandse low cost carrier in ieder geval een zeer serieuze kandidaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *