Torenhoge vliegtaks Frankrijk waarschijnlijk van tafel

Air France B777-200 (©Air France)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De torenhoge vliegtaks die Frankrijk wilde invoeren is hoogstwaarschijnlijk van tafel. De Franse regering kwam vorige week met het voorstel om de vliegtaks aanzienlijk te verhogen. Een vlucht van meer dan 2.000 km zou wel € 60 tot € 400 duurder kunnen worden. Het plan komt van de werkgroep Convention Citoyenne pour le climat (Burgerconventie voor het klimaat) die door president Macron is opgericht om klimaatplannen te maken. Echter blijkt er nu geen meerderheid te zijn in het Franse parlement, waardoor het moeilijk wordt dat de plannen doorgaan.

Catastrofale gevolgen

Volgens staatssecretaris van Transport Jean-Baptiste Djebbari zou de luchtvaart met de komst van de vliegtaks catastrofale gevolgen hebben. Ook minister van Financiën Bruno Le Maire heeft gezegd het zeer onverstandig te vinden om de vliegtaks in te voeren, zeker nu de luchtvaartsector door een zeer moeilijke tijd gaat. Op termijn zouden er zelfs 120.000 tot 150.000 banen op de tocht komen te staan. Volgens Jean-Baptiste moeten we er niet voor zorgen dat mensen minder reizen, maar dat de c02-uitstoot wordt verminderd en dat doe je niet door vliegen aanzienlijk duurder en dus onaantrekkelijker te maken.

Airbus A320 van Air France nabij Mérignac in Frankrijk (Bron: Unsplash / Vincent Genevay)
Op termijn zou de vliegtaks de luchtvaart wel € 4,2 miljard kunnen kosten. (Bron: Unsplash / Vincent Genevay)

Doordat er op dit moment geen meerderheid is in het Franse parlement, is besloten om voorlopig af te zien van de plannen. Als de discussie in het parlement in de toekomst weer ter sprake komt, is er een kleine kans dat de vliegtaks er komt, aangezien er daarvoor een meerderheid moet zijn.

Uitgelichte afbeelding: Air France

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *