Surinam Airways weer de lucht in vanaf 20 juli3 min leestijd

Toestel van Surinam Airways (Bron: Surinam Airways)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het hele financiële debacle bij Surinam Airways heeft er onlangs voor gezorgd dat veel vluchten tot nader order werden gestaakt. Onder andere de route tussen Paramaribo en Amsterdam werd niet meer gevolgen door Surinam Airways. Hierdoor had KLM monopolie op de route en moeten reizigers momenteel de hoofdprijs betalen. Na onderhandelingen met onder andere de Surinaamse staat kondigt Surinam Airways aan vanaf 20 juli weer te gaan vliegen tussen Paramaribo en Amsterdam.

Problemen bij Surinam Airways

Surinam Airways zit al enige tijd in de financiële problemen. De coronapandemie heeft daarin niet bijgedragen aan een positieve twist. Nadat de maatschappij eindelijk de papieren in orde had voor het in dienst nemen van de Boeing 777-200 moest het toestel eigenlijk alweer teruggegeven worden aan Boeing omdat het leasecontract afliep. Het in gebruik nemen van dit toestel heeft meer gekost dan dat het toestel ooit heeft opgebracht.

Stijging coronabesmetting zorgt voor sluiting luchtruim Suriname
Surinam Airways Boeing 777
Foto: Surinam Airways / Douwe C. van der Zee

Surinam Airways moest hierna dringend op zoek naar een ander toestel en kwam uit bij de Litouwse Airhub. Echter, door de slechte financiële omstandigheden kan Surinam Airways de afgesproken afspraken niet nakomen en wil Airhub Airlines dan ook niet langer de diensten aanbieden. Met tot gevolg dat er op dit moment geen SLM vluchten zijn tussen Paramaribo en Amsterdam.

Onderhandelingen

Inmiddels is de grootste aandeelhouder van de maatschappij, de Surinaamse Staat, nog meer betrokken bij verbeteringen. De Surinaamse regering neemt dan ook maatregelen om gestrande reizigers weer naar hun bestemming te krijgen, aldus de Waterkant. Het ministerie heeft een team opgezet om voor een oplossing te zorgen. Minister Albert Jubithana deelde de volgende boodschap mee:

“Wij zijn al heel dicht bij een oplossing en treffen alle maatregelen en voorbereidingen zodat de SLM op z’n vroegst 20 juli 2022 weer kan opstarten en de gestrande passagiers vervoerd kunnen worden naar hun bestemming”, deelde minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) mee”

In een persbericht van Surinam Airways op hun Facebookpagina is te lezen dat men vanaf woensdag 20 juli a.s. de vluchtuitvoering tussen Paramaribo en Amsterdam weer hervat . Het blijkt dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen Airhub Airlines en de SLM. Het is niet 100% duidelijk welk toestel ingezet wordt, maar als Google Flights klopt dan ziet het er naar uit dat de Airbus A340 wederom zal worden ingezet. De leaseconstructie zal naar alle waarschijnlijkheid ook een wetlease blijven. Dit houdt in dat Surinam Airways zowel het toestel als het personeel van Airhub Airlines least. Als dat allemaal klopt dan kunnen reizigers vanaf a.s. woensdag dus weer met Surinam Airways vliegen tussen Paramaribo en Amsterdam.

SLM weer de lucht in

Een koopje is het in ieder geval niet om a.s. woensdag mee te vertrekken vanuit Paramaribo naar Amsterdam. Een retourtje met vertrek a.s. woensdag kost vanaf €2.500,-. Hierbij vlieg je heen in Business Class en terug in Economy Class. Hopelijk zullen voor de reizigers op korte termijn de prijzen weer dalen. Ook met de KLM liggen de prijzen namelijk erg hoog, maar zeker lager dan bij de SLM.

SLM gaat vluchten aanbieden op op woensdag, vrijdag en zondag met vertrek vanuit Paramaribo (PBM). De vluchttijd bedraagt ongeveer 9 uur op de heenweg en 9 uur en 30 minuten op de terugweg naar Paramaribo. Vluchtnummer van Paramaribo naar Amsterdam is PY 994 en vertrekt 17.20 uur lokale tijd. De terugweg is PY 993 en vertrekt om 10.20 uur vanuit Amsterdam Airport Schiphol.

Suriname introduceert E-Visum en E-toeristenkaart
Paramaribo – Moskee & Synagoge. Foto: InsideFlyer – Marco

Headerfoto: Surinam Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *