Surinam Airways met ex-Singapore Boeing 777-200 naar Amsterdam

SLM A340 Caribb via Flickr

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wie wel eens over de A4 langs Schiphol is gereden zal tussen al het KLM blauw wellicht wel de Surinam Airways Airbus A340 opgevallen zijn. De SLM is een van de weinige maatschappij die nog met een A340-300 opereert vanaf Schiphol. Het is ook het enige longhaul toestel van de airline. Dat maakt het lastig voor de SLM om betrouwbaar de vluchten uit te voeren; bij gepland of onverwachts onderhoud moet een vervangende kist worden geleaset of de vlucht geannuleerd worden. De Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws meldt nu dat Surinam Airways bij Boeing een 777-200ER gaat leasen. Dit zal inclusief onderhoud zijn. Op de lange termijn wil de SLM een 787 Dreamliner aanschaffen.

ex-Singapore Air

De 777 die in de tussentijd wordt ingezet, is een voormalige kist van Singapore Airlines; de 9V-SVL. De afgelopen maanden heeft het ook tijdelijk voor Air New Zealand gevlogen. Voor zover bekend is de indeling nog in de Singapore Airlines-cabine, met 26 full-flat business class stoelen in 1-2-1 indeling en 271 Economy stoelen in een ruime 3-3-3 opstelling. Een flinke verbetering in hard product.

Singapore Airlines Business Class. Miya.m via Wikimedia Commons

Certificering

Het is nog wel afwachten of dit allemaal doorgaat. Bij de inzet van een twee-motorig toestel op de route Paramaribo-Amsterdam is namelijk een ETOPS certificering nodig. Dit stelt niet alleen eisen aan het vliegtuig (waar de 777 aan voldoet) maar ook aan de luchtvaartmaatschappij, crew, onderhoud en de lokale luchtwaardigheidsautoriteit. Op dit moment heeft Suriname en de SLM deze certificering nog niet.

Featured image: Caribb via Flickr. H/T: OMAAT 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *