Status matching – een uitleg voor beginners3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er is een eenvoudige mogelijkheid om een hogere status te behalen bij een luchtvaartmaatschappij of hotelketen; door status matching. Hoe dit werkt lees je hieronder. Ik beperk mij nu tot status matching voor hotelprogramma’s, maar de werking bij luchtvaartmaatschappijen is feitelijk hetzelfde.

hilton_statusmatch_2016

Waarom zou je?

Simpel, een hogere status geeft je meer voordelen.

Mensen met een hoge status sparen méér loyaliteitspunten, krijgen sneller een kamer upgrade, kunnen sneller inchecken, later uitchecken en hebben vaak ook toegang tot speciale club lounges. Kortom alles wat het leven prettig maakt in een hotel! Zo kreeg ik in 2016 al een paar bijzondere upgrades in hotels die ik echt niet had gekregen zonder elite status. Zoals het penthouse in het Hyatt Regency in Mainz (met eigen piano en sauna) en een garden villa in het Park Hyatt in Abu Dhabi (met privé zwembad).

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoe doe je het?

Een vraag die mensen mij vaak stellen. Eigenlijk is het simpel, er is veel concurrentie tussen de verschillende hotelketens. En is er altijd wel een programma dat een status matching promotie heeft. Momenteel hebben in ieder geval de volgende ketens een status match mogelijkheid. Dit gaat via een speciale internetpagina waar je rechtstreeks een match kunt aanvragen.

Hilton;
Club Carlson;
Best Western.

Het is niet gezegd dat andere hotelketens géén status match aanbieden (Hyatt, Marriott etc.), maar vaak moet je dan bellen met de klantenservice om het aan te vragen. Hou ook ons Insideflyer forum in de gaten want hier staan regelmatig actuele tips over status matching. Maar ook via deze website kun je zien of (en hoe) hotelketens een statusmatch aanbieden. Mensen posten hier ook berichten of de gevraagde statusmatch succesvol was of niet. Erg handig. Let op: officieel kun je vaak maar een keer een status match binnen een loyaliteits programma aanvragen.

Varianten status match

Bij een status match aanvraag zijn er twee varianten:

1)een instant match. Dit is de beste optie en je krijgt dan meteen bij aanvraag de hogere status, of;
2)een status challenge of fasttrack, hierbij moet je eerst een aantal nachten verblijven voor de hogere status wordt toegekend.

Bij optie 2 is het aantal nachten dat je tijdens de status challenge periode moet verblijven vaak veel minder dan het reguliere aantal nachten dat noodzakelijk is voor de hogere status. Zo moet je bij de huidge Hilton statusmatch maar 4 nachten slapen voor de Gold status. En maar 8 nachten voor de Diamond status. Normaal moet je voor de Diamond status 60 nachten in een jaar slapen om de status te halen (of te behouden).

Hoe kun je status verkrijgen om mee te matchen?

Een hogere status geeft een loyaliteitsprogramma niet zomaar weg. Vaak moet je een kopie insturen van de loyaliteitskaart in een ander programma. En soms wil men een recent afschrift van de website zien van een concurrent hotelketen waaruit blijkt dat je onder het andere loyaliteits programma al voldoende nachten hebt geslapen. Maar hoe kom je dan aan die status zonder eerst 10, 20 of 30 nachten te slapen? Ook hier zijn oplossingen voor (nee, niet via Adobe Photoshop..). Soms kun je een status die je wilt gebruiken voor de status match ook kopen. Zoals bij Accor Gold voor EUR 90 per jaar.

Ibis Business Card
Ibis Business Card

Daarnaast kun je de status verkrijgen bij aanvraag van de Nederlandse American Express Platinum kaart. Aanvullend krijg je dan onder andere de Gold status bij Hilton, Club Carlson en bij Starwood (SPG). Maar ook de Platinum status bij Accor! Er zit wel een kaart bijdrage aan de American Express kaart, maar de kaart is na aanvraag ook per maand opzegbaar. Dus als je eenmaal de bijhorende status in het gewenste hotelprogramma hebt en deze status laat matchen kun je de American Express kaart na een paar maanden ook weer opzeggen.

Wat zijn jullie ervaringen met een status match?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *