Status Match – Basics

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In dit artikel zal ik beschrijven wat een status match is, wat je moet doen om er één te krijgen en wat je nou wel of juist niet moet doen. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit mijn praktijk zal ik laten zien dat een match erg gemakkelijk kan zijn.

Inleiding

Vrijwel elke hotelketen of airline heeft een loyaliteitsprogramma waar je lid van kan worden, vervolgens punten of mijlen kan sparen en hierdoor een bepaald elite status niveau met bepaalde voordelen kan verdienen. Hoe hoger je status, hoe meer voordelen je krijgt. De meesten onder ons kennen dit principe, maar wist je dat die status kunt laten “matchen” door een andere hotelketen of vliegmaatschappij? De “status match” maakt het mogelijk om jouw elite status bij loyaliteitsprogramma B gelijk te trekken aan dat van programma A, waar je al geniet van alle voordelen dat zo’n glimmend plastic kaartje met zich meebrengt. Zo kun je in meerdere programma’s een hogere status krijg zonder eerst veel te moeten ‘slapen’ of vliegen.

Hoe werkt het?

Een status match kan je aanvragen door een e-mail te sturen of te bellen naar de customer service afdeling van een loyalty programma. Deze contactgegevens zijn doorgaans makkelijk te vinden op hun sites.  Via email stuur je een screen print van je huidige status en vraagt hen of ze bereid zijn om die status te matchen in hun programma.

Maar, je moet ergens beginnen – eind vorig jaar bestond nog de mogelijkheid om bij de Accor hotel groep een gratis Platinum status aan te vragen. Dit heb ik toen onmiddellijk gedaan en een paar dagen later had ik mijn allereerste elite status te pakken.

Mijn eerste elite status!
Mijn eerste elite status!

Met Accor Platinum als beginpunt ging de bal rollen… Na wat zoekwerk op internet kwam ik te weten welke hotelketens elkaar matchen en zo kwam ik erachter dat ik bij Best Western een match kon aanvragen. Zo gezegd zo gedaan en een paar weken later had ik ineens de Best Western Diamond status, de hoogst mogelijk status bij Best Western, wederom gratis!

Sinds 2006 was ik al lid bij IHG (voorheen Priority Club) maar had er de laagste status (Club) aangezien ik er hooguit 1 of 2 keer per jaar verbleef tijdens zakenreizen en zo amper punten scoorde. “Hmm, zou IHG ook status matchen naar Accor of Best Western?” dacht ik bij mezelf… Een paar minuten later had ik een e-mail klaar voor de IHG klantendienst.

Aanvraag tot status match bij IHG
Aanvraag tot status match bij IHG

Na enkele dagen ongeduldig wachten kreeg ik antwoord van de IHG Rewards Club…

Gratis IHG Platinum Status!
Gratis IHG Platinum Status!

Ik had de smaak helemaal te pakken en heb kort nadien een status match aangevraagd bij Club Carlson. Ook dit was snel geregeld maar daar waar ik gehoopt had op Concierge level, kreeg ik Gold level en de daarbij horende voordelen – Club Carlson (en zo sommige ketens meer), matchen niet naar hun hoogste loyalty niveau – die moet nog steeds verdiend worden.

Bevestiging van Club Carlson Gold status
Bevestiging van Club Carlson Gold status

Niet alle hotelketens bieden een status match aan, maar stellen een status challenge voor,  zoals bij Hyatt. De Hyatt Diamond Challenge kan je enkel aanvragen als je al een van de volgende elite statussen hebt:

 • Hilton Honors Gold of Diamond
 • Marriott Gold of Platinum
 • Starwood Platinum
 • IHG Platinum

Voor de Diamond Challenge moet je minimum 12 nachten verblijven tijdens een periode van 60 dagen, het kan dus eventueel ingepland worden als je een lange vakantie in het vooruitzicht hebt en dan enkel in Hyatt hotels te verblijven. Het mooie van de Hyatt Diamond Challenge is dat je tijdens die 60 dagen al Diamond status krijgt met alle voordelen én 4 vouchers voor suite upgrades!

Hyatt Diamond benefits
Hyatt Diamond benefits

Een Hyatt Diamond Challenge kan je aanvragen door een e-mail te sturen naar goldpassport@hyatt.com. Behalve Hyatt biedt ook Starwood deze mogelijkheid: de Starwood Platinum Challenge. Deze houdt in dat je 18 nachten moet verblijven in SPG hotels gedurende een periode van 90 dagen.

Behalve hotels, bieden ook sommige airlines eveneens een status match aan. Zo kan je bijvoorbeeld bij Etihad een match aanvragen om Gold status te verkrijgen.

Etihad Status Match

Het principe werkt hetzelfde en de manier van aanvragen is hetzelfde, meer info over de status match van Etihad is te vinden op deze link. Zelf heb ik nog geen ervaring met het matchen van status bij airlines omdat ik daar té weinig vlieg tijdens een jaar om ergens elite status te vergaren, maar in andere posts op ikvliegveel.com zal dit wel behandeld worden, wanneer een airline weer zo’n promotie heeft lopen.

Do’s and don’ts

Belangrijk om te weten: een status match is vrijwel altijd eenmalig, je kan dus slechts één keer een match aanvragen bij een bepaald loyaliteitsprogramma. Maak dus niet dezelfde fout als mij en begin niet als een bezetene status matches aan te vragen als je niet van plan bent om er gebruik van te maken. Het zou zonde zijn als je via een match een mooie status ergens hebt en er dan geen voordeel uithaalt.

Wees geduldig als je je aanvraag ingediend hebt, het kan enkele dagen duren voor die verwerkt wordt door de klantendienst en dan ontvang je per email een bevestiging. Meestal duurt het dan nog een aantal weken voor je de nieuwe kaart krijgt toegestuurd, dit is afhankelijk van de locatie waaruit de kaarten worden verstuurd. Via de telefoon is het ook mogelijk, maar houdt er rekening mee dat de meeste call centers in het buitenland zijn gevestigd.

Een goede bron voor info betreffende status matches is StatusMatcher (link), op deze site vind je een overzicht van goede en slechte ervaringen bij het aanvragen van een match. Niet dat de site een maatstaf is, maar het geeft een idee wat er mogelijk is.

Status Match StatusMatcher

Sommige airlines zoals US Airways en American Airlines bieden de mogelijkheid om status te kopen, maar dit is meestal niet verstandig aangezien het kopen van de status dikwijls duurder is dan het vliegen van het benodigde aantal mijlen om de elite status te verdienen. Lees goed de gebruikersvoorwaarden van elk loyaltyprogramma waar je in stapt, sommige mensen klagen te snel als er iets in hun ogen fout gaat, tot ze door de customer service worden verwezen naar de kleine lettertjes in de voorwaarden.

Conclusie

Optimaliseer jouw status match en leg de focus op de hotelketens en/of airlines die je trouw bent en zeker gaat gebruiken gedurende het jaar. Bouw je status op en onderhoud die, op lange termijn werpt dit zijn vruchten af.

Status Match Champagne

Reacties

 1. P zegt

  Van wanneer dateert de IHG status match?
  Dit artikel is van oktober, maar ik las elders dat IHG het match programma had stop gezet in april…

  • The Flying Dutchboy zegt

   IHG is inderdaad gestopt met status matches. Ook Hyatt is strenger en minder genereus geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *