Stap dichterbij de Airport-hotel shuttle op Schiphol2 min leestijd

Schiphol zet enkel nog duurzame brandstof voor grondvoertuigen in

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Amsterdam Airport Schiphol heeft als doelstelling in 2030 een uitstootvrije luchthaven te zijn. Er worden allerlei zaken doorgevoerd om dit te bewerkstelligen. Van elektrische bussen die reizigers van de terminal naar het vliegtuig brengen tot aan het elektrisch verslepen van vliegtuigen. Toch zijn er nog veel stappen te maken wil de luchthaven uitstootvrij zijn in 2030. Samen met KHN-Haarlemmermeer en de Gemeente Haarlemmermeer is Schiphol nu een stap dichterbij de schone Airport-hotel shuttle.

Schone Airport-hotel shuttle

Om binnen 7 jaar te voldoen aan de doelen om een uitstootvrije luchthaven te zijn, werken verschillende partijen verder aan het project. Schiphol heeft samen met haar partners gewerkt aan de contouren van de Airport-hotel shuttle die moet rijden tussen hotels en de luchthaven. De vorm moet een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid, service voor reizigers en hotelgasten, maar ook de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en uitstoot van CO2 en stikstof, aldus de luchthaven Schiphol.

Stap dichter bij de Airport-hotel shuttle op Schiphol

De partijen hebben eerder onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een gezamenlijk bussysteem, wat haalbaal blijkt te zijn. Het systeem moet reizigers niet alleen gemakkelijk van de ene naar de andere plek brengen, maar de Airport-hotel shuttle is geheel elektrisch wat ook voor een schonere rit zorgt. Deze gezamenlijke dienst moet er uiteindelijk voor zorgen dat de afzonderlijke shuttles vervangen worden. Hierdoor kunnen naar verwachting dagelijks 1.000 vervuilende kilometers worden vervangen, aldus Patricia Vitalis Directeur (Airport Operations en Aviation Partnerships bij Royal Schiphol Group).

28 hotels

In de directe nabijheid van Amsterdam Airport Schiphol zijn veel airport-hotels te vinden. Deze hebben alleen een eigen systeem om reizigers te halen en brengen. 28 hiervan hebben zich nu aangesloten bij de Airport-hotel shuttle. Amsterdam Airport Schiphol, KHN-Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmermeer gaan nu verder werken aan het plan om zo de shuttle werkelijkheid te laten worden. Zo zal er een vervolgonderzoek komen, gekeken worden naar de financiering en hoe het systeem ingevoerd kan worden.

De realisatie van de Airport-hotel shuttlebus komt hiermee een stap dichterbij. Deze unieke samenwerking tussen de hotels, Schiphol en de gemeente zal naast het verhogen van de serviceverlening bijdragen aan een schoner milieu. Daarmee maakt het een enorme impact.

John Nieuwland, voorzitter KHN-Haarlemmermeer

Nieuwe terminal op Schiphol

Het idee is dat bij het nieuwe system ook een nieuw busstation zal zijn voor de schone Airport-hotel shuttle. Hier kunnen uitsluitend de aangesloten shuttlebussen parkeren. Bedrijven die niet aangesloten zijn, krijgen 200 meter verderop een in- en uitstapplaats toegewezen. Mijns inziens niet een duurzame stimulans om deze bussen dan verder te laten rijden en meer uit te laten stoten.

Stap dichter bij de Airport-hotel shuttle op Schiphol

Wanneer het vervolgonderzoek klaar moet zijn, evenals de plannen rondom de financiering en het plan van invoering, is nog niet duidelijk. Zodra hier meer over duidelijk is, zullen we hierover publiceren.

De Airport-hotel shuttlebus is een waardevolle stap op weg naar meer leefbaarheid en minder CO2-uitstoot in onze gemeente. Met dit initiatief banen we ons met de bus een weg naar een schonere toekomst.

Marja Ruigrok, wethouder Economische Zaken gemeente Haarlemmermeer

Bron & Beeldmateriaal: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *