Schiphol neemt maatregelen vanwege overschrijding geluidsnormen2 min leestijd

Boeing 737 (PH-BCL) van KLM komt aan op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Schiphol is van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen omdat de geluidsnormen vorig jaar zijn overschreden. Dit komt vooral doordat de Polderbaan vorig jaar voor een lange tijd gesloten was waardoor andere start- en landingsbanen meer in gebruik waren.

Maatregelen overschrijden geluidsnormen

De overschrijding heeft plaatsgevonden bij handhavingspunt 20. Dat punt ligt in het verlengde van de Schiphol Oostbaan en de Buitenveldertbaan. Toen Schiphol vorig jaar besloot om de Polderbaan wegens onderhoud tijdelijk te sluiten heeft de luchthaven ingeschat dat de geluidsnormen niet zouden worden overschreden. Het handhavingspunt is echter wel bereikt waardoor Schiphol nu een aantal maatregelen dient te nemen.

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)
Schiphol is een aantal maatregelen opgelegd vanwege het overschrijden van de geluidsnormen. (Bron: KLM)

De maatregelen zijn bedoeld om in 2022 wel aan de geluidsnormen te voldoen. Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zijn daarom verplicht om voor 1 augustus 2022 bij ILT een beheerspan in te dienen en dit plan moet ook verplicht worden uitgevoerd. Verder mag de luchthaven tot eind september 2022 niet meer dan 86% van de totale geluidsruimte bij het handhavingspunt gebruiken. Tot het einde van dit jaar mag dit wel weer 100% zijn. Vanaf september moet de luchthaven daarnaast twee keer per week aan ILT rapporteren over het gebruik van de beschikbare geluidsruimte. Tenslotte moet Schiphol vanaf 1 oktober 2022 aangeven hoe het onderhoud van banen in combinatie met het gebruik van de geluidsruimte onderdeel is gemaakt van het kwaliteitsmanagementsysteem van de luchthaven.

Toezicht van ILT

De ILT controleert of Schiphol, LVNL en de luchtvaartmaatschappijen de regels naleven. Zo stelt ILT twee keer per jaar een rapport op. Afgezien van de momenten toen de Polderbaan buiten gebruik was heeft Schiphol zich tot nu toe aan deze normen gehouden. Vanwege de nasleep van de pandemie zat de luchthaven soms zelfs nog ver onder de geluidsnormen. Zo werden er veel minder nachtvluchten uitgevoerd.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *