Schiphol koopt twee TaxiBots voor duurzaam taxiën2 min leestijd

Taxibot duurzaam taxien op Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In 2020 heeft Schiphol een proef gedaan om duurzaam te taxiën. Dit kan middels een hybride sleepvoertuig genaamd de TaxiBot. Dit sleepvoertuig kan niet alleen de vliegtuigen achteruit duwen bij de gate, maar kan het ook tot aan de startbaan slepen. Aan deze proef namen destijds Corendon en KLM deel.

Schiphol koopt TaxiBots

De investering om twee TaxiBots te kopen is onderdeel van de verduurzaming op de luchthaven. De luchthaven koopt twee van deze sleepvoertuigen bij Smart Airport Systems. De voertuigen komen dit jaar nog naar Schiphol. De luchthaven is niet de eerste die deze voertuigen koopt, momenteel rijden er al een aantal op twee Indiase luchthavens.

Met de TaxiBot kan de brandstofbesparing oplopen tot 65%, met name bij het taxiën naar de Polderbaan. Voor de introductie van het duurzaam taxiën op de luchthaven is een stappenplan opgesteld, in samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, Transavia, Corendon Dutch Airlines, Dnata en KLM Ground Services. Aan de vervolgproef nemen ook TuiFly, Viggo en Swissport deel. Na de proef zal er een standaardproces komen waarbij bepaalde vliegtuigtypen duurzaam kunnen taxiën van en naar de Polderbaan.

Dick Benschop, CEO van Royal Schiphol Group, is blij met de aankoop:

2022 is een cruciaal jaar in de verduurzaming van de luchtvaart. We versnellen maatregelen die uitstoot verminderen en de lokale luchtkwaliteit verbeteren. Dat is belangrijk voor het klimaat, onze medewerkers en omwonenden. We zijn de eerste in Europa en één van de weinige luchthavens wereldwijd die werken aan het doorvoeren van duurzaam taxiën op grote schaal. Ik ben trots op deze koplopersrol van Schiphol.

De luchthaven heeft begin vorig jaar ook een proef gedaan met autonome voertuigen voor de bagageafhandeling. Ook aan die proef heeft KLM Ground Services meegedaan.

Flinke brandstofbesparing Schiphol door duurzaam taxiën
Flinke brandstofbesparing Schiphol door duurzaam taxiën

Afbeeldingen ©Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *