KLM doet mee aan proef duurzaam taxiën op Schiphol1 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Begin deze maand startte Schiphol met een nieuwe proef om duurzaam te taxiën. De Taxibot is een hybride sleepvoertuig dat vliegtuigen niet alleen achteruit duwt bij de gate, maar ze ook tot aan de startbaan kan brengen. Tijdens het slepen staan de vliegtuigmotoren uit. Als gevolg hiervan kan volgens KLM 50 tot 85% brandstof bespaard worden. Schiphol heeft de sleepwagen ter beschikking gesteld aan airlines om te kijken hoe het past in de operatie. De eerste proefrit werd gemaakt door een 737 van Corendon. En nu is ook KLM gestart met deelname aan het project. Ook hier werd een (lege) Boeing 737 ingezet.

Jeroen Jaartsveld, projectmanager bij KLM:

“Het is belangrijk te onderzoeken hoeveel CO2-uitstoot we met het gebruik van de Taxibot kunnen reduceren. We willen ook weten hoe lang het taxiën met de Taxibot duurt, wat het effect is op het onderhoud van de vliegtuigmotoren en hoe we duurzaam taxiën kunnen inpassen in de dagelijkse operatie op Schiphol als je de Taxibot grootschalig zou inzetten.”

De deelname van KLM is belangrijk. De maatschappij is immers de grootste op Schiphol en de brandstofbesparing is dan ook het grootst als KLM het kan verwerken in de dagelijkse operatie. Naast KLM en Corendon doen ook Easyjet en Transavia mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *