Schiphol gaat toestellen voorzien van stroom aan de gate2 min leestijd

Schiphol, Gate, Stroom

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Luchthaven Schiphol gaat binnenkort toestellen doormiddel van een soort van elektrische powerbanks voor vliegtuigen aan de gate voorzien van stroom. Vorig jaar werd er door KLM ook al een proef met duurzaam taxiën gestart.

Schiphol voorziet vliegtuigen van stroom aan de gate

Tegen het einde van dit jaar moet de luchthaven beschikken over maar liefst 30 elektrische ground power units (GPU’s). Hiermee worden toestellen aan de gate op een duurzame manier van stroom voorzien. Ook gaat Schiphol extra elektrische preconditioned air units (PCA’s) aanschaffen die toestellen voorzien van frisse lucht. Op dit moment zijn er al dertien GPU’s in gebruik. Het is dus de bedoeling dat de overige 17 tegen het einde van dit jaar in gebruik zijn. Op dit moment zijn deze apparaten alleen beschikbaar op de C- en de D-pier. Schiphol heeft de intentie om in 2030 een uitstootvrije grondoperatie te hebben.

Schiphol Stroom Gate
Schiphol gaat toestellen voorzien van stroom aan de gate (Foto: InsideFlyer – Marco)

De komst van deze GPU’s is volgens de luchthaven een stap in de goede richting om dit doel te realiseren. Los daarvan is ook het uitzetten van de hulpmotor en het vervangen van de brandstofapparaten belangrijk. Dit is zelfs nodig om de eisen van de Arbeidsinspectie te verbeteren. De Arbeidsinspectie had eerder dit jaar ook al klachten omtrent de arbeidsomstandigheden en duurzaamheid op Schiphol.

Motoren uit

Denise Pronk, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Royal Schiphol Group legt uit dat de hulpmotor van een vliegtuig met de komst van deze GPU’s vaker uit kan. “Dat is om meerdere redenen goed. Door deze investeringen gaat de CO2 emissie omlaag en wordt de luchtkwaliteit op het platform en daarmee de werkomstandigheden voor medewerkers beter. We zijn blij dat we samen met KLM, dnata en Aviapartner een pool hebben kunnen maken waarbij alle medewerkers op het platform gebruik kunnen maken van beschikbare apparatuur”, legt hij uit.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *