Arbeidsomstandigheden op Schiphol nog onvoldoende2 min leestijd

Arbeidsomstandigheden op Schiphol nog onvoldoende<span class=2 min leestijd" />

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De arbeidsomstandigheden op luchthaven Schiphol zijn ondanks verbeteringen in de afgelopen jaren volgens de arbeidsinspectie nog steeds onvoldoende. Schiphol werkt op dit moment aan de doelstelling om voor 2030 een volledig uitstootvrije luchthaven te zijn. Zo introduceerde Schiphol onlangs nog de schone Airport-hotel shuttle.

Arbeidsomstandigheden Schiphol onvoldoende

De luchthaven slaagt er echter op dit moment nog steeds niet in om voor haar werknemers een gezonde werkplek te creëren. Zo zijn werknemers op dit moment volgens de arbeidsinspectie nog steeds te veel blootgesteld aan uitstoot van diesel- en vliegtuigmotoren. Schiphol werkt samen in overleg met de luchthavensector, vakbond FNV, de Rijksoverheid en een aantal kennisinstellingen wel aan een plan om deze uitstoot terug te dringen. Alhoewel er een totaalpakket aan maatregelen is opgesteld is dit volgens de luchthaven een complexe opgave. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat een aantal (technologische) oplossingen die hiervoor nodig zijn nog niet voorhanden zijn. Schiphol werkt op dit moment aan:

  • Maatregelen op het platform om de uitstoot weg te halen. Denk hierbij aan minder taxiën en minder de hulpmotor gebruiken,
  • Maatregelen om de afstand tussen werknemers en de uitstoot te vergroten. Denk hierbij aan neusmaskers en het aanpassen van de vertrekprocedures,
  • En een experiment om de luchtkwaliteit te verbeteren en het schoonmaken van de lucht op het platform.
Flying Blue Promo Rewards Juni 2023
De arbeidsomstandigheden van werknemers op Schiphol is op dit moment nog onvoldoende. (Foto: InsideFlyer – Marco)

Ook Topman van Schiphol Ruud Sondag geeft toe dat de huidige arbeidsomstandigheden van werknemers beter moeten. Volgens hem houdt de inspectie hun echter een niet te negeren spiegel voor. “Medewerkers moeten een gezonde werkplek hebben. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren verbeteringen doorgevoerd, maar het moet sneller en beter. Zoals ook eerder gezegd in maart bij het eerdere bericht van de Arbeidsinspectie: “… het is jammer dat het ons met de sector onvoldoende gelukt is om dit zelf echt op te lossen en dat de arbeidsinspectie eraan te pas moet komen.”.

Zienswijze

De Arbeidsinspectie heeft vorige week een ontwerpbesluit met voorgenomen eisen bekendgemaakt over uitstoot van kerosinemotoren en de verbetering van arbeidsomstandigheden op Schiphol. Ook Luchthaven Schiphol is door de inspectie gevraagd om hierop een zienswijze in te dienen. Vervolgens zal de arbeidsinspectie hierop een besluit nemen.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *