Schiphol breidt compensatieregeling uit: voor reizigers tot 31 oktober2 min leestijd

Amsterdam Schiphol Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport zijn de afgelopen tijd reizigers gaan compenseren die hun vlucht gemist hebben door de lange wachtrijen voor de veiligheidscontrole. De compensatieregeling van Schiphol zal nu uitgebreid worden waardoor een stuk meer reizigers in aanmerking komen.

KLM heeft de service en capaciteit op Schiphol ook beperkt. Wil je weten wat je zelf kunt regelen bij onverwachte omstandigheden tijdens je KLM reis, dan kun je hier verschillende opties vinden.

Schiphol compenseert ook reizigers vanaf 12 augustus tot 31 oktober

De compensatieregeling van Schiphol is nu ook opengesteld voor reizigers die een vlucht gemist hebben tussen 12 augustus en 31 oktober 2022. De luchthaven doet dit omdat de wachtrijen in deze periode toch langer waren dan gehoopt.

Voor de reizigers in deze periode is er een aangepaste compensatieregeling. Deze wijkt op sommige punten iets af van de eerdere regeling, maar de strekking blijft gelijk. Schiphol compenseert bijvoorbeeld de kosten voor het omboeken van de vlucht, een vervangende vlucht, alternatief vervoer, extra reiskosten en excursies die je bijvoorbeeld gemist hebt. Een voorwaarde is wel dat deze kosten niet gedekt mogen worden door een derde partij, bijvoorbeeld American Express.

Als je aan de voorwaarden voldoet die opgenomen zijn in de Regeling compensatiekosten, dan kun je een verzoek indienen om deze kosten te compenseren. De luchthaven zal vervolgens dit verzoek beoordelen. Het bedrag zal dan binnen 14 dagen op je bankrekening gestort worden. Schiphol doet haar best om dit binnen zes weken na het indienen van de aanvraag te laten weten.

Reizigers die een compensatieverzoek willen indienen bij Schiphol kunnen dat doen compensatieregeling van Schiphol. Alle exacte voorwaarden van de beide regelingen kun je ook vinden op die pagina’s.

Investeren in maatregelen en herfstvakantie

De luchthaven heeft de afgelopen periode ook meer maatregelen genomen om de wachtrijen aan te pakken. Zo is er ongeveer 100 miljoen geïnvesteerd in maatregelen om bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven te helpen met het oplossen van de personeelstekorten. Met de vakbonden en de beveiligingsbedrijven is er ook een sociaal pakket afgesproken. Vanaf november ontvangen beveiligers ook €2,50 per uur bovenop de arbeidsmarkttoeslag.

Tijdens de afgelopen herfstvakantie heeft de luchthaven ruim 2,6 miljoen reizigers verwelkomt. Vorig jaar waren er tijdens de herfstvakantie 2 miljoen reizigers. De wachttijd voor de beveiligingscontrole was in de afgelopen herfstvakantie gemiddeld 14 minuten. Op alle dagen was de wachttijd maximaal 60 minuten, met één uitschieter naar 90 minuten. Hieronder zie je een overzicht van de wachttijden in Vertrekhal 1, de drukste vertrekhal op de luchthaven:

Wachttijd Vertrekhal 1 ©Schiphol
Wachttijd Vertrekhal 1 ©Schiphol

De eerste prioriteit voor de luchthaven is om passagiers een voorspelbare en betrouwbare reiservaring te bieden. Daarna is de prioriteit om het maximum aantal reizigers te verhogen. De eerste vorderingen zijn in de afgelopen herfstvakantie gemaakt. De capaciteit op de luchthaven en bij KLM is helaas nog niet op pijl, waardoor ook KLM genoodzaakt is om veel vluchten te schrappen. De luchthaven hoopt om met de investering van 100 miljoen in maatregelen een structurele oplossing gevonden te hebben.

Parkeren op Schiphol (Bron: Amsterdam Airport Schiphol / ROGER CREMERS)

Afbeelding ©AmsterdamAirportSchiphol/Roger Cremers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *