Schiphol 2e luchtvaartknooppunt ter wereld

Jet Airways naar Amsterdam

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Schiphol staat wereldwijd op de tweede plaats als luchtvaartknooppunt! Dit is gisteren bekend geworden door onderzoek van Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van de Airport Council International (ACI), de wereldwijde organisatie van luchthavens.
Het gaat hierbij om het aantal directe vluchten dat vanaf de luchthaven gevlogen wordt. Er is nog één luchthaven met meer bestemmingen en dat is Frankfurt. Op de derde plaats staat Parijs Charles de Gaulle.

Groei op Schiphol

Schiphol handelt wekelijks 4633 directe vluchten af en er is sprake van een forse groei dit jaar. Het aantal vervoerde passagiers is al bijna net zoveel als op Parijs Charles de Gaulle, waar de aantallen stabiel bleven ten opzichte van vorig jaar. Zo had Parijs bijvoorbeeld last van pilotenstakingen. Hieronder de top-4:

Lijstje van luchthavens met meeste passagiers in de eerste helft van 2016:

  1. London Heathrow (LHR): 35,7 miljoen (+0,6 procent)
  2. Parijs Charles de Gaulle (CDG): 31,3 miljoen (+0,0 procent)
  3. Amsterdam (AMS): 29,7 miljoen (+9,9 procent)
  4. Frankfurt (FRA): 28,7 miljoen (-0,9 procent)

KLM

Als ‘home carrier’ speelt de KLM natuurlijk een belangrijke rol op Schiphol. Maar de concurrentie is hard en het valt niet mee om op te boksen tegen met name de Golf carriers. Dit zijn de maatschappijen zoals Emirates, Etihad en Qatar Airways die vaak met hun grootste vliegtuigen naar Amsterdam komen vliegen en via het Midden-Oosten naar bestemmingen over de hele wereld vliegen. Graag snoepen ze in de clientèle van KLM om met extra luxe en scherpere prijzen passagiers te vinden.

A380 Emirates

Voor de luchthaven Schiphol is deze ontwikkeling positief gezien het toenemend aantal passagiers in totaal. Desondanks is het aantal bestemmingen dat KLM aanbiedt ook uitgebreid. Zo is onlangs Astana en Salt Lake City toegevoegd en wordt deze winter Colombo in Sri Lanka toegevoegd. Ook is de airline bezig om weer een directe verbinding met Teheran in Iran op te gaan zetten.

Nieuwkomers op Schiphol

Sinds 30 mei is AeroMexico een lijndienst begonnen tussen Amsterdam en Mexico-Stad.  Ook het Indiase Jet Airways heeft voet op Nederlandse bodem gezet. Deze airline vliegt zelfs op drie verschillende bestemmingen vanaf Amsterdam: Mumbai, Delhi en het Canadese Toronto!

Aeromexico 787 Amsterdam Schiphol
Aankomst eerste vlucht. Foto: Schiphol Group

Ook China Eastern was een nieuwkomer op Schiphol. Deze airline vliegt viermaal per week naar Shanghai.

Daarnaast zorgen met name ook de low-cost airlines zoals Easyjet, Ryanair en Vueling voor extra passagiers en meer bestemmingen op Schiphol.

Grens aan de groei?

Het vliegverkeer blijft groeien. Vorig jaar verwerkte Schiphol ruim 462.000 vluchten en dit jaar wil Schiphol 477.000 vliegbewegingen realiseren. Daarmee loopt Schiphol wel tegen zijn grenzen aan.

Het Rijk heeft afgesproken 510.000 vliegbewegingen in 2020 een acceptabel maximum te vinden. Daarmee lijkt de grens over het maximaal toelaatbare aantal vluchten tot 2020 sneller dichterbij te komen dan gedacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *