Review: Turkish Airlines domestic lounge Istanbul

turkish airlines, Istanbul, lounge, domestic

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dit jaar is de gloednieuwe luchthaven in Istanboel geopend. Istanbul Havalimani International Airport moet één van de grootste luchthavens ter wereld worden en is nog steeds in aanbouw. Ik was dan ook erg enthousiast om vanaf deze luchthaven te vertrekken. Op deze luchthaven heeft Turkish Airlines meerdere lounges. Een paar weken geleden bracht ik vooraf aan mijn vlucht naar Cappadocia een bezoekje aan de Turkish Airlines domestic lounge.

Inchecken

Na vijf nachten doorgebracht te hebben in het Hampton by Hilton Istanbul Zeytinburnu was het weer tijd om verder te reizen. Nadat ik met de Airport Express bus op de luchthaven was aangekomen (een treinverbinding is in aanbouw), liep ik de terminal binnen. Daarvoor moest ik eerst door de veiligheidscontrole. Voor het inchecken besloot ik eerst nog even een rondje te lopen door deze immense terminal. De hele ruimte is overzichtelijk en sfeervol ingericht met enige Turkse kenmerken.

istanbul airport, nieuwe luchthaven
De immense terminal van Istanboel.

Een ‘rondje lopen’ is hier eigenlijk zacht uitgedrukt. Om van de ene naar de andere kant van deze terminal te komen ben je minimaal wel 10 minuten onderweg! Alles ziet er verder heel goed georganiseerd uit. Je kunt echt merken dat er hier rekening is gehouden met de toekomst. De luchthaven heeft in de toekomst namelijk een capaciteit van maar liefst 200 miljoen passagiers per jaar! Na deze eerste kennismaking met de vertrekhal, liep ik naar de Turkish Airlines check-in balie om in te checken voor mijn vlucht naar Cappadocia.

turkish airlines, incheckbalie, istanboel
Eén van de vele incheckbalies van Turkish Airlines.

Nadat ik mijn bagage had afgegeven en mijn boarding pass had ontvangen, kon ik richting de veiligheidscontrole gaan. De luchthaven van Istanboel bestaat grofweg uit 5 grote pieren, waarvan ééntje dienstdoet als pier voor binnenlandse vluchten. Vanaf de veiligheidscontrole is het nog wel een flink stukje lopen naar de lounge. Je moet namelijk eerst naar beneden en langs de gates. Bij gate G6 neem je de lift naar beneden en dan kom je direct uit bij de ingang van de lounge.

De pier voor binnenlandse vluchten,

Toegang tot de lounge

De Turkish Airlines domestic lounge heeft twee ingangen, ééntje voor passagiers die hun reis starten in Istanboel en ééntje voor transferpassagiers. Zij kunnen de lounge binnenlopen via een aparte ingang, direct na de security check. Je hebt toegang tot de Turkish Airlines lounge als je business class vliegt met Turkish Airlines of als je Star Alliance Gold status of Miles&Smiles Classic Plus status hebt. Bij de ingang scan je simpelweg je boarding pass waarna je direct door kunt lopen.

Er is een aparte uitgang om de lounge te verlaten. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij de meeste luchthavens, hoeven passagiers uit de lounge niet aan te schuiven in de rij met andere passagiers. Bij de uitgang van de lounge, stap je namelijk de bus in en wordt je naar het vliegtuig gebracht, erg klantvriendelijk voor Premium passagiers!

De Turkish Airlines domestic lounge met aan de rechterkant de uitgang naar de bussen.

Zitgedeeltes

De lounge ziet er erg mooi en sfeervol uit. Ik kon direct de stijl van Turkish Airlines herkennen die ik ook in de andere lounges van Turkish Airlines zie. Direct rechts na de ingang vind je mooie opgestelde witte zitplaatsen. Op het moment dat ik er was, was het lekker rustig en ik zette direct mijn spullen bij een stoel.

Ook scande ik direct mijn boarding pass om toegang te krijgen tot de wifi in de lounge. Je krijgt dan een bonnetje met een wifi code. Dit is gebruikelijk in alle lounges van Turkish Airlines, erg veilig en makkelijk! Links van de witte zitplaatsen vind je het restaurantgedeelte met stoelen en tafels.

Zitgedeelte bij het buffet.

Eten en drinken

In tegenstelling tot de meeste lounges is er in de Turkish Airlines lounge niet één groot buffet. In zowat elke hoek vind je een buffetje en een koffieautomaat met koude dranken. Dat vind ik zelf erg prettig, aangezien het soms erg druk kan zijn bij een groot buffet.

Het aanbod aan eten en drinken viel me eerlijk gezegd tegen, en zeker in tegenstelling tot de Turkish Airlines lounge voor internationale vluchten. Er is een redelijk aanbod aan zoete snacks, croissants, vleeswaren, kaas en salade. Wat betreft dranken zijn er voldoende koffieautomaten met een ruime keuze. Ook aan koude dranken is er genoeg keus. In deze lounge wordt geen alcohol geschonken. In de lounge loopt voldoende personeel rond om het buffet aan te vullen en op te ruimen.

Overige faciliteiten

Verder vind je in deze lounge nog een business center met computers en een kopieermachine. Daarachter vind je de tweede ingang voor transferpassagiers. Aan de linkerkant vind je ook de toiletten en een ruimte om te bidden. De toiletten worden goed onderhouden en liggen er dus schoon bij, net als de wastafels. In deze lounge zijn geen douches aanwezig.

Overzicht

Voordelen

- Mooie opgezette lounge
- Er is goed rekening gehouden met de doorstroom van (transfer) passagiers
- Na het verlaten van de lounge word je met een aparte bus naar het vliegtuig gebracht.

Nadelen

- Eigenlijk geen mooi uitzicht op de vliegtuigen
- Eten en drinken kan beter en internationaler.

Sfeer

Ruimte

Service

Voorzieningen

Eten en drinken

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Turkish Airlines biedt een redelijk goede lounge aan op Istanboel voor passagiers op binnenlandse vluchten. Je kunt goed zien dat er rekening is gehouden met de toekomst hier. Zeker de doorstroom van passagiers is iets wat ook op andere luchthavens kan worden toegepast.

Turkish Airlines lounges kennen een veilig wifi netwerk. Je moet hiervoor wel je boarding pass scannen waarna je een bonnetje met een code krijgt. De snelheid van de wifi was prima. Verder zijn de zithoeken in de lounge mooi opgesteld met comfortabele zithoeken en voldoende stopcontacten.

Wat me tegenviel in deze lounge was het eten en drinken. In de internationale lounge vond ik het aanbod veel uitgebreider. Wat ik wel weer een pluspunt vind is dat er in tegenstelling tot de meeste lounges geen één groot buffet is. In zowat elke hoek vind je een aanbod aan eten en drinken. Veder beschikt de lounge eigenlijk over alle faciliteiten die je in een dergelijke lounge voor binnenlandse vluchten zou verwachten.

3.7

Reacties

  1. Ryan zegt

    Je hebt ook toegang tot de Turkish Airlines domestic lounges als je Star Alliance Silver bent bij Miles & Smiles van Turkish Airlines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *