Review: Qatar Airways A380 First Class Doha-Parijs

qatar airways, first class, a380, doha, review

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een kort bezoekje aan Doha en een geweldig verblijf in de Al Safwa First Class Lounge was het dan eindelijk zover. Ik zou first class gaan vliegen met Qatar Airways op een A380! Eerder tijdens deze reis had ik al gevlogen met Etihad in first class op een A380, dus deze twee maatschappijen kon ik mooi met elkaar vergelijken.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een reis op frequent flyer miles die ik in oktober 2016 heb gemaakt. Wil je weten hoe ik precies mijn vluchten heb geboekt? Lees dan hier de trip introductie van deze reis.

Boarding

Omstreeks 6:15 verliet ik de Al Safwa lounge en liep ik naar gate A5 waar ik moest boarden voor mijn vlucht QR 39 naar Parijs. Bij de gate stond een hele lange rij met economy class passagiers te wachten. Deze A380 heeft plaats voor maar liefst 461 passagiers in economy en 48 passagiers in business class. Gelukkig kon ik plaatsnemen op een van de 8 first class stoelen en daardoor hoefde ik gelukkig niet lang in de rij te staan.

a380, qatar airways, doha
De A380 van Qatar Airways aan de grond in Doha.

Aan boord werd ik vriendelijk begroet door een hele multiculturele crew. Ik werd naar mijn stoel begeleid die overigens meer op een troon leek; wat een ruimte hier zeg! Direct na het boeken van mijn vlucht had ik stoel 2A uitgekozen, stoel 1A was helaas al bezet. Van de 8 first class stoelen waren er 4 bezet.

qatar airways, first class, a380
Mijn stoel voor deze vlucht.

De stoelen mogen er dan wel mooi en ruim uitzien en veel privacy bieden, toch vond ik deze first class wat minder luxe dan de Etihad first class apartments. Nadat ik wat foto’s had genomen en mijn tas had opgeborgen, werd er gevraagd wat ik wilde drinken tijdens het boarding proces. Op de grond was er nog geen champagne te verkrijgen, dus ging ik maar voor een jus d’orange en een Arabische thee.

qatar airways, a380, opstijgen, jus d'orange
Dan maar een jus d’orange en Arabische thee voor het opstijgen.

Ook werd er een amenity kit bij me bezorgd waar van alles inzat, een oogmasker, vliegtuigsokken en verschillende producten van Armani waar ik maanden na deze vlucht nog gebruik van heb gemaakt.

amenity kit, qatar airways, first class, a380
Inhoud van de amenity kit.

Eten en drinken

Na ongeveer een half uur was iedereen aan boord en werden de deuren gesloten. Tijdens het opstijgen werd ik nog even getrakteerd op een geweldig uitzicht op Doha. Toen ook de lampjes uit waren, kwam de crew al snel weer tevoorschijn om te vragen wat ik wilde drinken. Ik zei dat het om 8 uur ’s ochtends niet te vroeg is voor champagne en meteen daarna kwam er een fles Krug Champagne Grande Cuvée tevoorschijn!

champagne, Qatar airways, a380
Champagne!
champagne, Qatar airways, a380
Zeker niet te vroeg voor Champagne om 8 uur ’s ochtends!

Bij de champagne zaten ook nootjes.

qatar airways, first class, a380, champagne
Champagne met nootjes.

De crew vroeg even later hoe mijn ervaring met Qatar Airways tot nu toe is verlopen. Ik zei dat ik een aangenaam verblijf heb gehad in de mooie Al Safwa Lounge en dat ik zeker uitgekeken heb naar deze vlucht. Daarna kwamen de menukaarten tevoorschijn. Ik had in de lounge alleen maar een wafel gegeten dus besloot tijdens deze vlucht uitgebreid te ontbijten. Eerst ging ik voor de salade met zalm.

qatar airways, a380, ontbijt, first class
Mijn eerste gang tijdens dit ontbijt.

Ik hou van ei tijdens het ontbijt en dat is ook zeker mogelijk in first class. Al vrij snel na het eerste gang werd het hoofdgerecht geserveerd. Ondertussen werd keurig het brood aangevuld en werd ervoor gezorgd dat ik niet zonder champagne zat.

qatar airways, a380, ontbijt, first class
Het hoofdgerecht

Naast ei ben ik ook dol op vers fruit tijdens het ontbijt. Ook dit was geen probleem. Even later werden diverse soorten fruit voor me geserveerd waaronder papaya.

qatar airways, a380, first class, vers fruit
Lekker vers fruit tijdens het ontbijt.

De crew vroeg of alles naar wens was en ik zei dat ik zeker genoot van al dat lekkere eten. Ik vertelde haar wel dat bij Etihad de service wat anders is. Daar werd namelijk veel meer uitleg gegeven over het eten en drinken. Om af te sluiten nam ik nog een cappuccino.

qatar airways, first class, a380
Een cappuccino om af te sluiten.

Na dit uitgebreid ontbijt zette ik de stoel in een wat comfortabelere positie en bladerde ik het in-flightentertainment wat door. Dit zag er helemaal top uit! Lekker groot scherm en een behoorlijk aanbod aan films en muziek. Na een half uurtje besloot ik de rest van het vliegtuig maar eens te verkennen.

Bar

Als je de business class helemaal doorloopt, kom je bij de Qatar Airways bar uit. Deze bar is alleen toegankelijk voor business- en first class passagiers en er zijn verschillende soorten snacks en sterke dranken te verkrijgen. Het is best grappig om zo’n bar op een vliegtuig te zien. Tijd voor nog maar een champagne dan!

qatar airways, bar, a380
Even een drankje doen aan de Qatar Airways bar.

Ik raakte aan de praat met de man achter de bar die uit de Filipijnen afkomstig was. Toen ik vertelde dat ik mijn first class trip met miles had geboekt, zei hij dat hij regelmatig bloggers en YouTubers tegenkomt die business en first class vliegen.

Toilet

Helemaal voor in het vliegtuig bevindt zich het toilet. Deze ruimte heeft meer weg van een badkamer dan van een gewoon toilet op een vliegtuig. In tegenstelling tot Etihad of Emirates biedt Qatar Airways echter geen doucheservice aan in hun first class.

qatar airways, frist class a380, toilet
First Class toilet.

De lichten geven de ruimte een bijzondere tint. Alles zag er mooi schoon en goedverzorgd uit en ook de wastafel was prima in orde. Ik had eerder het gevoel dat ik in een toilet van een luxe restaurant was.

Qatar airways, first class, toilet, a380, wastafel
Wastafel

Bed

Na zowat het hele bovendek van de A380 te hebben bekeken, wou ik nog een paar uurtjes slapen voor de landing. Doordat stoel 2E vrij was, werd deze voor mij omgetoverd in een echt bed.

qatar airways, first class, bed
Stoel 2E werd voor mij omgetoverd in een bed.

Het duurde nog ongeveer 3 uur voordat we zouden landen in Parijs, dus ik kon nog een kleine 2 uur mijn ogen dicht doen en lekker lang uit liggen. Ongeveer 1 uur voor de landing zou ik worden gewekt voor nog een maaltijd. Het bed lag zeker heel comfortabel en ik vond vooral de ruimte erg meevallen, zeker in vergelijking met een full flat business class stoel.

qatar airways, a380, bed, first class
Mijn bed in de sky!

Lunch

Door mijn korte nachtrust in de Al Safwa Lounge en alle indrukken sliep ik behoorlijk diep tijdens deze 2 uur en was ik even helemaal weg in dromenland. Toen ik werd gewekt moest ik gewoon weer even realiseren dat ik Qatar Airways First Class zat te vliegen! De tafel werd weer gedekt en even later zat ik alweer te lunchen.

qatar airways, first class, lunch, a380
Qatar Airways First Class Lunch.

De Arabische Mezze smaakte zeker niet verkeerd en ook een extra champagne was geen probleem.

Keurig op tijd werd de landing naar Parijs-Charles de Gaulle ingezet. Toen we aan de gate stonden mochten alle first class passagiers als eerste uit het vliegtuig. Ik bleef nog even zitten om nog wat foto’s te maken en verliet, nadat ik de crew hartelijk had bedankt voor de fijne vlucht, uiteindelijk ook het toestel.

Doordat we op terminal 1 aankwamen moest ik de monorail nemen naar terminal 3 vanwaar ik met Air France terug naar Amsterdam zou vliegen.

Conclusie

Al met al had ik een comfortabele en aangename vlucht met Qatar Airways. Maar in tegenstelling tot first class producten van andere maatschappijen vind ik die van Qatar Airways eerlijk gezegd wat tegenvallen. Ik weet niet waar het precies aan ligt, maar het voelt meer alsof het tussen business en first class inzit. Bovendien biedt Qatar Airways in tegenstelling tot Etihad en Emirates geen douche aan in first class. Misschien was ik wat te verwend door mijn Etihad first class vluchten een paar dagen ervoor.

De crew heeft ervoor gezorgd dat ik al met al een aangename vlucht heb gehad, maar ik mistte de uitgebreide uitleg over het eten die wel bij Etihad in first class wordt gedaan. De bar is zeker een leuk pluspunt op deze Qatar Airways A380. Ik had meer het gevoel dat ik me in een bar van een treinstel bevond dan in een vliegtuig. Het eten was zeker niet slecht, maar Etihad scoort zeker beter in first class. De stoelen zitten zeer comfortabel en als je ze omtovert in een bed, lig je heel comfortabel en ben je zo weg in dromenland.

Overzicht

Publicatie Datum

8 April 2018

Voordelen

- Comfortabele stoelen
- Vriendelijke crew
- Qatar Airways bar

Nadelen

- Geen douche

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Qatar Airways biedt een redelijk goed first class product aan op de A380. De stoelen zitten zeker comfortabel, maar bieden minder privacy dan bijvoorbeeld de Etihad first class apartments. Er is helaas geen douche aanwezig in Qatar Airways first class.

4.1

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *