Review: Een reis vol verrassingen met Japan Airlines (Boeing 787-8)

japan airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vorig jaar september had Japan Airlines een leuke fare van Taipei (Taiwan) naar San Francisco voor nog geen 200 euro. Aangezien ik toch al van plan was om weer naar Taiwan af te reizen heb ik destijds het ticket geboekt. In deze review behandel ik het eerste deel van de reis van Taipei naar Osaka.

De vlucht zou plaatsvinden met een Boeing 737-800 en ik had vooraf via de website van Japan Airlines stoel 8A geselecteerd en een lactosevrije maaltijd aangevraagd. Vlak voor vertrek kreeg ik echter bericht dat mijn stoel was gewijzigd vanwege een ander toestel. Mijn stoelnummer was echter nog steeds 8A en daarom heb ik niet verder gekeken.

 

Inchecken

Op de luchthaven Taoyuan verliep het inchecken en afgeven van mijn bagage soepel dankzij mijn status bij British Airways (Business Class Check In). De grondstewardess was zeer vriendelijk en na het overhandigen van mijn ESTA kreeg ik een uitnodiging voor zowel de Plaza Lounge in Taipei als de Sakura Lounge in Osaka.

Na een heerlijke maaltijd in de Plaza Lounge zag ik tot mijn verbazing een splinternieuwe Boeing 787-8 dreamliner bij de gate staan. De grootste verrassing moest echter nog komen.

japan airlines
Een Japan Airlines Boeing 787-8 bij de gate op de luchthaven Taoyuan.

Boarden

Het boarden verliep opvallend rustig en georganiseerd, en dankzij mijn status mocht ik als een van de eersten boarden. Aan boord werd ik vriendelijk welkom geheten door een steward en stewardess. Ik had een boarding pass waar met grote letters Economy Class op stond, maar tot mijn grote verbazing begonnen de Economy Class-stoelen pas bij rij 22. Al snel kwam een stewardess helpen: “You are very lucky today! You’re in Business Class, but only the seat!”. Yes! Business Class, alhoewel alleen de stoel en niet de service, maar toch voor het weinige dat ik al betaald had mocht ik absoluut niet klagen!

japan airlines
Een vrijwel lege Business Class onderweg naar Osaka.

Japan Airlines

Japan Airlines is een van mijn favoriete airlines, maar ik ben dan ook in de loop der jaren verliefd geworden op het land dat enerzijds extreem modern is en anderzijds eeuwenoude tradities koestert. Deze keer helaas geen Japan, maar wel Japan Airlines! En in een Business Class stoel!

De service aan boord was meer dan geweldig. Het eten was erg lekker, maar wel echt Japans! Voor diegene zonder een vooraf geselecteerde maaltijd was er keuze uit een Japanse maaltijd (vis met rijst) of een westerse maaltijd (pasta met een hamburger). De porties waren opvallend groot. Zeker voor een vlucht van nog geen twee uur! Na de maaltijd werd nog tweemaal thee en koffie geserveerd.

japan airlines
De heerlijke maaltijd die ik aan boord kreeg.

Het voorgerecht bestond uit koude noedels met geschraapte rettich, okra en rauwe papaja. Het hoofdgerecht was rijst met roerbakgroente in een zoetzure saus. En het toetje bestond uit een jelly met perziksmaak en vers gesneden tropisch fruit.

Na de maaltijd besloot ik het IFE uit te proberen. Het IFE werkt snel en biedt een ruim aanbod aan films, echter het aanbod aan series en muziek vond ik erg beperkt.

japan airlines
Het IFE in de moving-map stand.

De Business Class cabine is relatief open en heeft een 2-2-2 opstelling. Dit geeft minder privacy, zeker als je dit vergelijkt met de gesloten 1-2-1 opstelling die veel andere airlines aanbieden. De stoel kan uiteraard geheel vlak (slaapstand) en zit erg comfortabel.

japan airlines
Stoel 8A in slaapstand.

De stewardessen van Japan Airlines

De stewardessen waren uitmuntend in hun service: vriendelijk, gastvrij, behulpzaam en glimlachend. En dan bedoel ik een echte glimlach! Een glimlach die passie voor het vak uitstraalt. Geweldig! Dat geeft zo’n andere ervaring. Deze passie is iets dat ik tegenwoordig eigenlijk nog maar zelden ervaar als passagier. Het lijkt te zijn verdwenen in met name de Europese luchtvaart.

Enkel met een select aantal Aziatische airlines als ANA, Garuda Indonesia en China Airlines, heb ik een vergelijkbare ervaring gehad. Vietnam Airlines en Cathay Pacific hebben mij erg teleurgesteld in de afgelopen jaren, maar misschien hebben jullie andere ervaringen! Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie ervaringen met Aziatische airlines!

 

japan airlines
Een prachtig uitzicht over de beboste heuvels van Shikoku tijdens de landing in Osaka.

 

Overzicht

Publicatie Datum

5 March 2017

Voordelen

- Erkenning van oneworld status
- Zeer gastvrije en vriendelijke crew
- Full-service met ruime porties op relatief korte afstand

Nadelen

Geen

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Reacties

  1. flyingivo zegt

    Oh wat erg dat je aankomt en dat je er vanuit gaat dat er een 737 klaar staat. Er een 787 klaar staat en je ook nog een business class stoel hebt :P. Wel grappig dat de service wel economy blijft!

  2. Goffe de Boer zegt

    Mooie review en wat een leuke verrassing om een Business Class stoel te krijgen op een 787 terwijl je een Economy stoel op een 737 verwacht! Wat ik eigenlijk jammer vind aan veel dreamliners is de 2-2-2 opstelling in Business Class. Veel 787-900 hebben gelukkig een betere Business Class.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *