Reisplanning Voor Het Nieuwe Jaar4 min leestijd

reisplanning

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

2016 is nog niet ten einde of ik ben al volop bezig met mijn reisplanning voor het nieuwe jaar. Misschien is het de controlefreak in mezelf die naar boven komt. Of anders is het gewoon neurotisch gedrag wat er voor zorgt dat ik elk jaar héél vroeg aan de planning begin van het jaar erop. Langs de andere kant is het gewoon leuk om reizen te plannen.

Puzzelen

Geïnspireerd door het lezen van talloze reisblogs en -verhalen, begint het meestal bij mij te kriebelen. Ideeën vloeien door mijn hersenkronkels. Er zijn nog zoveel plekken op deze aardbol die ik wil bezoeken. Maar waar trek je in hemelsnaam naar toe? Ik heb mezelf laten leiden door de award chart van American Airlines. Het afgelopen jaar had ik flink wat miles bij elkaar gespaard en deze wilde ik weer decadent benutten.

Sinds de devaluatie bij AA zien de tarieven voor award tickets er niet meer zo gunstig uit. Je bent veel meer miles kwijt dan voorheen. Jammer, maar misschien ging het verdienen van AA miles wel té gemakkelijk. Aan dat verhaaltje moest ooit een eind komen. Toch zijn er nog steeds een aantal zogenaamde “sweet spots” te vinden. Hiermee bedoel ik dat er een aantal bestemmingen zijn die nog bezocht kunnen worden zonder al teveel miles uit te geven. Nou ja… Dat hangt er natuurlijk van af welke klasse je boekt.

reisplanning
American Airlines tarieven vanuit Europa

Zoals je in de bovenstaande tabel kan zien, vlieg je voor 62.500 miles in first class vanuit Europa naar het Midden Oosten of het Indische subcontinent. Onder het Indische subcontinent vallen een aantal gekende en minder bekende landen.

reisplanning
Een aantal gekende en minder beminde bestemmingen

Keuzes maken

Gedurende een tweetal weken speelde ik met het idee om naar Nepal te trekken. Een bestemming die al lang op m’n verlanglijst staat. Maar dat zou betekenen dat ik flink aan m’n conditie moest werken… Mijn sportieve periode heb ik gehad en door de drukte zou het er niet van komen om iets aan m’n fysieke toestand te verbeteren.

Ook de Malediven heb ik overwogen. Het puntensaldo in mijn IHG account liet me toe om er een week te boeken in een mooi resort. Ware het niet dat de bijkomende kosten voor die week abnormaal hoog lagen, zo bleek uit een offerte die ik ontving van het hotel.

reisplanning
2600 euro bijkomende kosten voor een verblijf op punten!

India heeft me nooit erg aangetrokken, geen idee waarom. Het sprak niet tot mijn verbeelding. Toen kwam ik uit bij Sri Lanka… “Oh dat ziet er wel mooi uit”, dacht ik bij mezelf. Zeker als je het binnenland intrekt, de natuur in en het avontuur gaat opzoeken.

Vluchten & Avontuur

Vluchten in de zin van vliegen met het vliegtuig, niet in de zin van ontvluchten. Of misschien toch wel, ontsnappen uit de realiteit van onze gejaagde maatschappij. Uiteindelijk heb ik 125.000 AA miles opgeofferd. Dat klinkt misschien veel, maar ik vind zelf dat ik er iets moois voor terug krijg.

reisplanning
Geen gekkigheid meer zoals afgelopen jaar!

Op mijn verjaardag zal ik vanuit Parijs vertrekken met Qatar Airways in first class richting Doha. Vervolgens een paar uur doorbrengen in de Al Safwa lounge en dan doorvliegen in business class naar Colombo. Ik zal een poging ondernemen om mijn alcoholgebruik te beperken, maar kan niks beloven…

Dit jaar heb ik bewust voor avontuur gekozen. Ik laat de luxe van 4 of 5 sterren hotels links liggen en ga een kleine 3 weken met de rugzak op pad door het binnenland van Sri Lanka. Verblijven bij lokale mensen, avonturen op overvolle bussen, genieten op een trein die met een slakkengangetje tussen de theeplantages door rijdt… Ik zie het al helemaal voor me!

reisplanning
Ik wil nu al vertrekken!

Voor ik vanuit Sri Lanka naar huis vlieg, heb ik een overnachting geboekt in het Hilton hotel in Colombo. Het geeft me de kans om mezelf op te frissen en me mentaal voor te bereiden op mijn terugkeer in onze maffe samenleving. De volgende ochtend vlieg ik door naar Mumbai waar ik wederom in een Hilton verblijf.

Of ik veel zal slapen die nacht in Mumbai weet ik niet, het vooruitzicht om twee keer na elkaar in first class te vliegen op de machtige A380 van Etihad zal zorgen voor een overdosis reishormonen!

En Europa dan?

Vanaf het begin van het jaar tot en met eind februari zit ik zo goed als elk weekend ergens in een hotel. Ik heb een Hilton status challenge te volbrengen en die brengt me naar Brussel, Düsseldorf en Rotterdam. Voor de rest zit ik nog een weekend in Amsterdam en nogmaals in Düsseldorf, waar ik het InterContinental hotel ga uitproberen.

Buitendien ben ik aan het uitkijken naar een aantal vluchten met Brussels Airlines. Ze bieden op sommige dagen retourtickets aan voor slechts 69 euro naar verschillende Europese bestemmingen. Zo staan Budapest, Marseille, Praag, Stockholm en Warschau op mijn verlanglijst. Genoeg om naar uit te kijken en proberen om een leuke reisplanning op te stellen!

Hoe ver plannen jullie vooruit? Of kiezen jullie liever voor last minute bestemmingen? Zijn er plekken die je volgend jaar absoluut wil bezoeken? We horen het graag van jullie!

Reacties

 1. Yoran Wijkstra zegt

  Mooie trip Lionel, ben heel erg benieuwd naar je avontuur! Zelf heb ik een rondreis Sri Lanka gepland staan voor de zomermaanden komend jaar, dus wie weet heb je nog tips na je reis!

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Yoran, bedankt voor je reactie! Ik zal zeker zorgen voor een aantal tips, indien het niet past in het kader van InsideFlyer, dan zal het zeker terug te vinden zijn op m’n eigen blog.

   Fijne avond nog!
   Lionell

 2. Thijs1978 zegt

  Wow, mooie reis Lionell, ben benieuwd naar je reisrapport en ook over Sri Lanka, ben ik nog nooit geweest.

  Moest glimlachen: ” Ik zal een poging ondernemen om mijn alcoholgebruik te beperken, maar kan niks beloven…”

  Geniet in ieder geval:):)

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Thijs, bedankt voor je reactie! Ik kijk uit naar m’n reis, ik heb ontzettend veel over Sri Lanka gelezen zodat ik een beetje een idee heb wat ik kan verwachten. Maar iedereen ervaart zo’n trip anders. Er zullen zeker een aantal verslagen volgen.

   Hehe ik kon het niet laten om er naar te verwijzen 😉

   Groeten,
   Lionell

 3. Richard zegt

  Mooie trip maarre hopelijk ga je aders denken over India na je macht in Mumbai. India is echt incredible! Dat moet je echt ervaren. Zowel het chaotische Rajastan als het meer relaxte zuiden. Ben er nu paar keer geweest en het blijft een ervaring. Zelf heb ik Peru geboekt was de Inca trail het hoogtepunt moet worden. Ook heel benieuwd of de hoogteziekte veel invloed gaat hebben.

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Richard, bedankt voor je berichtje! Ja wie weet raak ik in de toekomst wel helemaal verkocht aan India.
   Qua hoogteziekte kan ik je een tip geven dat je per dag langzaam omhoog moet. Liefst een nacht slapen op elke hoogte. Eerste symptoom is hoofdpijn, genoeg drinken elke dag. Ik heb destijds in Borneo op Mount Kinabalu gelukkig geen last gehad. Daar heb ik een nacht doorgebracht op 3000 meter boven zeeniveau en de volgende ochtend naar 4100 mtr geklommen zonder problemen. Groeten en een fijne jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *