Qatar Airways ontvangt weer nieuwe Airbus A350 vliegtuigen2 min leestijd

Zand erover: Conflict A350 bij Qatar & Airbus bijgelegd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Qatar Airways en Airbus liggen al langere tijd in de clinch over de levering van nieuwe Airbus A350 toestellen. Door problemen met de romp van het toestel moest de Franse vliegtuigbouwer flink aan de slag. Inmiddels zijn de meeste (juridische) problemen opgelost en deze week kwam de levering van de A350s weer op gang. Het is zeer waarschijnlijk dat Qatar Airways straks weer de grootste Airbus A350 maatschappij zal zijn.

Juridische strijd

Al in 2021 stond de Airbus A350 bij Qatar Airways aan de grond. Volgens de maatschappij uit Doha zouden er in 2020 problemen zijn geconstateerd met de romp van het toestel. Airbus leek het daar aanvankelijk niet mee eens te zijn. Daardoor ontstond een juridische strijd. Vertegenwoordigers van beide bedrijven buitelden over elkaar heen met pers statements om de eigen standpunten kracht bij te zetten.

Uiteindelijk kwamen beide partijen begin dit jaar met een gezamenlijke oplossing. Een zogenaamd ‘repair program’ moet ervoor zorgen dat alle A350 weer de lucht in kunnen. Airbus benadrukt daarbij dat er geen sprake is van erkenning van schuld door een van beide partijen. Daarnaast zou de relatie weer hersteld zijn en blijven Airbus en Qatar Airways met elkaar samenwerken.

Qatar Airways met A350 naar Gaborone, Botswana

Airbus A350 van Qatar Airways

Deze week is de 24e Airbus A350-1000 geleverd in Doha (DOH). Het toestel met registratie A7-AOD werd al in 2020 geassembleerd in Toulouse (TLS). Door de eerdergenoemde problemen werd pas vorig jaar een eerste testvlucht gemaakt. Inmiddels zouden er 9 gemaakt zijn, voldoende om de veiligheid te kunnen garanderen.

De Airbus A350-1000 van Qatar heeft in totaal 327 stoelen. Daarvan staan er 46 in Qsuite (Business Class) en 281 in Economy Class. Business Class staat in een 1-2-1 configuratie en Economy in 3-3-3. De seat pitch in Business is 103 inch en in Economy 32 inch. Alle details kun je hier teruglezen.

Qatar Airbus vliegt deze zomer tot tweemaal per dag non-stop tussen Amsterdam en Doha. De maatschappij zet hiervoor een Boeing 777. De vlucht duurt zo’n 6 uur en 15 minuten en tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 600 per persoon voor een retour. Je koopt ze via Qatar Airways zelf of een tussenpersoon als Momondo.

Bron foto’s: Qatar Airways

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *