Privium – Plus6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Enkele maanden geleden ben ik geselecteerd als Privium Plus tester. Gedurende een periode van 6 maanden mocht ik kosteloos gebruik maken van dit programma van Schiphol. In deze driedelige serie ga ik uitleggen wat Privium inhoudt, wat de voordelen zijn van de verschillende niveaus en hoe het lidmaatschap geprijsd is.

Deze keer de voordelen van het Plus lidmaatschap.


Privium Plus

Privium Plus is een uitgebreidere service dan alleen de basale versnelde grenspassage. Het biedt voordelen om nog sneller door de luchthaven te gaan, of juist in comfort te wachten in de Privium Clublounge. De extra’s die het Plus abonnement biedt zijn:

 • Gebruik van de Clublounge
 • Inchecken bij bij de Business Class balies een aantal airlines
 • Voorrang bij parkeren (vooraan of apart gedeelte)
 • Korting op Valet/Excellence parking
 • Toegang tot de loopbrug tussen P2 en B- & C-pier

Ik zal hieronder de individuele voordelen verder behandelen en, waar ik er ervaring mee heb, toelichting geven hoe waardevol het is.

Clublounge

Dit is wat velen betreft dé reden om voor Plus in plaats van basic te kiezen. Als Plus lid heb je, ongeacht je reisklasse of luchtvaartmaatschappij, toegang tot de Clublounge (landside). In de Clublounge heb je werkplekken, stilteplekken en een buffet met snacks en drankjes. Verder vind je er ledenservices en je kan direct vanuit de Clublounge de paspoortcontrole passeren met een kiosk. Verder is er natuurlijk wi-fi. De lounge is gesitueerd achter Balie 9 in Vertrekhal 2. Als je Privium lid wordt kom je er vanzelf een keer, want hier wordt je irisscan en pasje gemaakt. De openingstijden zijn van 06:00 tot 20:30.

Een nadeel van de Privium Lounge zijn de openingstijden. Op zaterdag en bepaalde feestdagen is de lounge gesloten. Verder is de lounge niet in het airside gedeelte, dus je moet er wel rekening mee houden op tijd te vertrekken, zeker als je een Schengen vlucht vanaf de B-pier hebt of vertrekt vanaf de verre G/H-gates. Van andere reizigers heb ik gehoord dat de catering ook niet spectaculair is. Ik heb zelf de lounge helaas niet kunnen proberen.

Voordelen zijn de rustige sfeer. Vaak is het niet druk in de lounge. Daarnaast is het natuurlijk erg fijn om, onafhankelijk van status, reisklasse of airline, loungetoegang te hebben. Dus ook als je een keer Easyjet vliegt. Ook voor frequente reizigers die maatschappijen vliegen die geen frequent flier programma (en voordelen) hebben, zoals Transavia, is dit een fijnere manier om de tijd op de luchthaven door te brengen.

Privium Clublounge
Altijd loungetoegang, onafhankelijk van airline

Business Class inchecken

Bij een aantal airlines kun je op vertoon van je Privium pas gebruik maken van de Business Class check-in balies als je Economy reist. Deze airlines zijn:

 • Emirates
 • Cathay Pacific
 • Garuda Indonesia
 • El-Al
 • Etihad
 • Cyprus Airways
 • Lufthansa/SWISS/Austrian
 • Royal Jordanian
 • Finnair
 • US Airways
 • SAS
 • LOT
 • TAP
 • Icelandair

Dit is natuurlijk erg mooi meegenomen, mocht je vaak met (een mix van) deze maatschappijen vliegen, maar er geen status kan behalen. Zelf heb ik ervaring hiermee bij Emirates. Zonder problemen kon ik van de business class balie gebruik maken, waardoor ik als een van de eerste aan de beurt was en een nooduitgang stoel scoorde!

Emirates Check in
Business Class inchecken met een Economy ticket en geen status; erg handig!

Voorrang bij parkeren

Voor kort parkeren biedt Privium speciale parkeerplaatsen dicht bij de terminal, zodat je weinig tijd kwijt bent aan het lopen. Dit zijn parkeerplaats Privium 1 en 2. Wil je langer parkeren? Dan is er een apart gedeelte gereserveerd, dicht bij de shuttlebus, op P3 (Park&Fly). Je Privium kaart is je parkeerticket. Als je weer uitrijd scan je eerst je Privium kaart en daarna je creditcard. Daarnaast is het ook mogelijk een plek op je kaart te reserveren en vooraf te betalen. Zelf heb ik geen ervaring met parkeren met Privium, omdat een boeking via Schiphol Smart Parking (dan wel ruim van te voren) goedkoper is.

Wil je gebruik maken van de luxere parkeermogelijkheden van Schiphol, dan krijg je als Plus lid standaard €5 korting op de eerste drie dagen bij Schiphol Excellence of Schiphol Valet (dien je wel te reserveren). In de zomermaanden, als zakenreizen afnemen, zijn er vaak nog betere kortingen voor Excellence of Valet Parking. De tarieven zijn dan bijna gelijk aan die van normale parking, en dan is het extra comfort en gemak mooi meegenomen! Ik zou echter wel gewoon goed vergelijken of Schiphol geen goedkopere opties biedt, zoals Smartparking, tenzij je echt per se vooraan wil parkeren.

Ook in de weekenden, als er weinig zakenreizigers zijn, zijn er speciale tarieven: U kunt nu ook in het weekend van extra korting profiteren met de Schiphol Privium Parking Weekendactie. Bijvoorbeeld een weekendje naar het buitenland gaat. U parkeert al 3 dagen in het weekend voor maar EUR 49 of 4 dagen voor EUR 59.

Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar tegen dit voordelige tarief. U kunt alleen profiteren van de actie als u reserveert. De actie is dus niet geldig als u inrijdt in Privium 1 & 2 zonder te reserveren

Voorrang bij het parkeren (Afb.: Youropi)
Voorrang bij het parkeren (Afb.: Youropi)

Toegang tot de loopbrug tussen P2 en B- & C-pier

Vanuit P2 is er een loopbrug direct naar de B- en C-pier. Doordeweeks is de brug van 05:00-22:00 te gebruiken door passagiers die naar één van de Schengenlanden reizen, alleen met handbagage reizen en online zijn ingecheckt. Je belandt via een apart securityfilter gelijk bij de gates. De brug is alleen voor Skypriority, Skyteam Elite, andere selected frequent fliers en first en business class passagiers alsmede Privium Plus leden (al denk ik dat je met gewoon Privium lidmaatschap er ook wel doorkomt). Als je geïnteresseerd bent in een zo snel mogelijke weg van parkeerplaats naar Schengengates, de lounge en winkels niet belangrijk vindt en ook in P2 parkeert is dit een geweldige en tijdbesparende optie. Ik heb deze weg nog niet zelf geprobeerd, maar ik denk ook dat er vrijwel geen rij zal zijn bij de security.

Loopbrug Privium
Nog een tijdsbesparende voorziening (Afb.: Schiphol)

Andere voordelen

Privium biedt haar Plus leden ook toegang tot een aantal exclusieve events. Denk aan een whiskeyproeverij in de Club Lounge of een verzorgd bezoek aan de TEFAF. Daarnaast kunnen Plus leden het hele jaar door op vertoon van hun lidmaatschapskaart korting krijgen bij diverse horecagelegenheden en winkels op Schiphol Plaza. Voor een overzicht van de kortingen en locaties, klik hier.

Oordeel

Privium Plus biedt een aantal interessante voordelen, vooral als je geen status hebt bij je een airline, omdat je bijvoorbeeld met een mix van airlines vliegt. Ik vind de lounge en business class check-in de belangrijkste extra’s van het Plus abonnement. Of het de toeslag van €84 per jaar waard is hangt erg af van je vlieggedrag en keuze van airlines.  De loopbrug en prioriteit bij parkeren zijn alleen van waarde als je echt zo min mogelijk tijd op de luchthaven wil doorbrengen. En dan is de lounge natuurlijk weer nutteloos.

Disclaimer: hoewel de auteur tijdelijk het Privium Plus lidmaatschap gesponsord heeft gekregen, heeft Privium/Schiphol geen enkele invloed gehad op de inhoud van dit artikel. Alle uitgedrukte meningen zijn die van de auteur alleen.

Reacties

 1. Alexo zegt

  Wat betreft de Catering; Deze vind ik juist erg goed! Ruime keuze uit fris, bier en wijn. Ook staan er gedurende de hele dag verse broodjes, salades, ei, kaas, ham etc. Beter en uitgebreider dan de KLM lounges. Ik eet hier meestal wat en ga dan door nar de KLM Lounge. Vind deze mooier, lichter en comfortabeler.

 2. Ron zegt

  Wil het even over het Privium parkeren hebben. Tot voor kort kon je P1 of P2 reserveren voor € 99 per week, kortingsactie die al jaren liep.
  Dat was een mooi tarief. Ik ga meestal 3-4 dagen weg ma-do of di-vr.
  Nu lijkt het erop dat deze actie is afgeschaft, want ik kan hem niet meer reserveren, terwijl de € 99 per week prijs nog wel op de website staat. Nu kost 4 dagen privium P1/P2 ineens € 141,50.
  Als ik dat afzet tegen het tarief op P3 dan wordt het verschil me echt te gortig, erg jammer dus. Dan toch maar met de bus naar P3. Ook al betaald de baas, het verschil van ruim € 80 vindt ik echt teveel.

  Dan hebben we nog Holiday Valet parking, dit is goedkoper (€ 57,50 voor 5 dagen) en is ook heel makkelijk; auto in P5 rijden, sleutel afgeven, oversteken en je bent in de vertrek(aankomst) hal. Ideaal dus. MAAR; dit is alleen te reserveren vanaf 5 dagen. 4 dagen GAAT NIET ! erg jammer, het is een fantastische service.
  Ik kan nergens vinden of ik voor 5 dagen kan reserveren, en dan later de terugkomst een dag kan vervroegen (dus voor 5 dagen reserveren als je maar 4 dagen hoeft en dan een paar dagen voor terugkomst melden dat je eerder terugkomt zodat ze je auto toch op tijd klaar hebben staan..).

  Als laatste komen we dan dus toch uit bij P3. Hier kan ik voor 4 dagen Privium reserveren voor € 63,50, dan sta je “vooraan” op P3, maar wel in de buitenlucht. En als vooraan de plekken vol zijn is het nog steeds een aardig stuk lopen.
  Gelukkig is er de nieuwe P3 parkeergarage, dan sta je altijd mooi vooraan. Maar daar zijn geen Privium plekken…
  “Gewoon” P3 kost € 44,50 voor dezelfde 4 dagen, maar nu komt ie: “gewoon” P3 met meerprijs voor de nieuwe garage kost € 57,– voor dezelfde periode !
  Dan sta ik dus Overdekt en dichterbij zónder privium én € 6,50 goedkoper !!
  Daar klopt toch helemaal niets meer van.
  Op zijn minst hadden er Privium plekken in de P3 garage moeten zijn. (liever nog de hele garage Privium)
  Te belachelijk voor woorden.

  Ik heb er een email aan gewaagd naar Privium, echter na 2 weken nog geen enkele reactie, vandaar mijn uitbarsting hier.
  Beetje jammer.

  Iemand soortgelijke ervaring ?

  • Josot zegt

   Ik heb de zelfde ervaring ron wat betreft parkeren. Zeker op P3

   Ik heb de auto wel eens vooraan willen parkeren, maar daar is dan geen plek dus sta je toch niet helemaal zo vooraan als je eigenlijk hoopt. Bij terugkomst sta ik in de winter ’s morgens de auto ijsvrij te maken, deur proberen te openen, laagje sneeuw van de auto vegen. Terwijl niet-privium mensen die ook op P3 parkeren hem voor minder geld in een overdekte garage kunnen zetten wat nog dichterbij is ook! Zeker nu je niet meer mag parkeren op P1 of P2 als je een paar dagen weg bent (oke de ultra dure exelence parking kan ook) en dus gebonden zit aan P3 heeft het privium lidmaatschap geen enkel voordeel meer voor wat betreft parkeren betreft.

   • Ron zegt

    Hallo Jasot, Mijn post was alweer een tijdje oud…
    De kortingsactie P1+P2 voor € 99 per week is er inmiddels weer wel, maar nu maar tot 1 oktober, dan sluit P2 immers.
    P1 kun je alleen nog langer dan 48 uur parkeren als je reserveerd.
    Geen zin in P1, dan is de Schiphol Valet in P6 een fijne optie.
    dit heette eerder Holiday Valet in P6 is nu omgedoopt naar Schiphol Valet en je kan daar nu vanaf 3 dagen reserveren (was 5 dagen) (zonder privium te zijn.. als je zoekt met privium zie je deze optie niet…).
    Dit is ietsje duurder dan P1 of P2 privium, maar wel een erg fijne en makkelijke optie.
    Heb dit al een paar keer gebruikt bij langere reizen, maar kan nu dus ook vanaf 3 dagen.
    Dit ga ik waarschijnlijk vanaf 1 Oktober doen..

    Op P3 is het zo dat je in de Parkeergarage € 5 per dag korting krijgt met je privium pas. Kwam ik later achter.
    Kun je gewoon inrijden en je privium pas erin stoppen, dan zou dat vanzelf moeten gaan volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *