KLM bestaat 95 jaar (update – video)3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op 7 oktober 1919 is in Den Haag de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën opgericht. Dat is vandaag dus 95 jaar geleden. Ter ere van de verjaardag kunnen alleen vandaag, 7 oktober, 3 verre bestemmingen met veel voordeel geboekt worden (lees er hier over). Afgelopen zondag 5 oktober werd de KLM Experience georganiseerd voor alle medewerkers en diens familie op Schiphol-Oost, Ikvliegveel.com was erbij. Hieronder een korte impressie van de dag. Let op: onderaan het artikel een “give away” van een boekwerk dat enkel voor deze dag is gedrukt.

KLM is opgericht in 1919 en is daarmee de oudste internationale luchtvaartmaatschappij die nog onder haar eigen naam opereert. Piloot Jerry Shaw maakte de eerste KLM-vlucht in een Havilland DH-16. Sinds de fusie met Air France maakt KLM deel uit van de Air France KLM groep. Daarnaast participeert KLM in een joint venture met Air France, Delta Airlines en Alitalia. Onderdeel van de KLM groep zijn onder ander meer de 100% dochters KLM Cityhopper, Transavia en Martinair. Bij de KLM groep werken 32.000 mensen.

KLM Experience

Op zondag 5 oktober werd ter ere van het 95-jarig bestaan van KLM een open dag georganiseerd om medewerkers en familie te laten kennismaken met de ‘andere’ kant van het bedrijf – het deel waar je normaal niet snel zicht op hebt. De Experience begon voor op Schiphol Plaza en vanaf Schiphol Plaza werd iedereen met bussen naar Hangar 11 (Jan Dellaert) gebracht. Aangekomen op Schiphol-Oost kon men bij binnenkomst onder andere een oude DC 3 aanschouwen uit 1946 (Prinses Amalia – PH-PBA). DC-3 PH-PBAEr was voor iedereen koffie en thee, met……. koek. DSC_5878 DSC_5869

Uitzicht vanuit Hangar 11
Uitzicht vanuit Hangar 11

Na de toespraak door de CEO van de KLM groep, de heer Eurlings, was het tijd voor de prachtige licht en laser show in hangar 12. Hier stond één van de laatste MD-11 toestellen van KLM opgesteld. De onderstaande foto is wat onscherp, maar dit doet niets af aan de geweldige show die te zien was op de MD-11 en de achterliggende deur van hangar 12.

KLM MD-11
KLM MD-11

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=-fVKAW_cCls”]

 

Na afloop van de show kon men verder lopen naar het testcentrum van de straalmotoren. Daarna was er buiten op het platform een groot aantal voortuigen te zien van KLM, Marechaussee, Brandweer en Schiphol NV. KLM Experience KLM Experience KLM Experience Tenslotte was er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het gebouw waar de straalmotoren worden gerepareerd / gereviseerd. KLM Experience DSC_5926 DSC_5927 Aan het einde van de rondleiding stond er nog een nieuwe GEnx-B1 motor opgesteld welke gebruikt gaat worden voor de toekomstige B-787 dreamliners van KLM. De 1e KLM B-787 Dreamliner wordt medio 2015 in gebruik worden genomen als vervanging van de MD-11.

GEnx-B1 motor B787 Dreamliner
GEnx-B1 motor B787 Dreamliner

Alles bij elkaar was dit een zeer geslaagde dag om als buitenstaander kennis te maken met diverse onderdelen van KLM. Het was verder uniek om daarbij op plekken te lopen waar je anders nooit komt.

Give Away

Ter ere van het 95-jarig bestaan van KLM is er op 5 oktober een bijzondere uitgave verschenen van de Holland Herald. Dit unieke exemplaar is nergens los verkrijgbaar. Ikvliegveel.com heeft een aantal exemplaren beschikbaar voor de lezers. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Laat dan uiterlijk 17 oktober 2014 een bericht achter waarom jij graag dit blad wilt ontvangen. Onder de deelnemers verloten wij een aantal exemplaren. De trekking wordt ‘at random’ gedaan, de winnaars worden 18 oktober bekend gemaakt.

KLM Experience

Reacties

 1. LeChiffre89 zegt

  Zou graag dit boekwerk willen ontvangen. Ben altijd een beetje trots als ik de lichtblauwe kisten in het buitenland zie!

 2. Jimiejimie zegt

  Ik zou graag een Holland Herald willen ontvangen, omdat je trots zou moeten op zo’n mooie airline

 3. BlueFlyer zegt

  Leuk artikel! Ik zou het echt leuk vinden om de speciale editie te ontvangen, hou erg van vliegen en ben fervent verzamelaar van alles wat met de KLM te maken heeft. Het boek zou mooi tussen mijn andere KLM boeken en Holland Heralds staan! 😀

 4. Sand0rf zegt

  Tuurlijk wil ik zo’n boekwerk. KLM is nou eenmaal onze nationale trots en dat verzamel ik graag! Op naar de 100 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *