Optimalisatie dagelijks gebruik – Flying Blue American Express kaarten

Flying Blue American Express

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ga je regelmatig op reis en vlieg je dan met KLM of Air France? Dan zou er één moeten hebben, een co-branded Flying Blue kaart van American Express. In dit artikel leg ik uit waarom het bezit van een Flying Blue American Express kaart aantrekkelijk is. Ook leg ik uit hoe ik de kaart in het dagelijks leven zo optimaal mogelijk probeer te gebruiken.

Geen creditcard

Om meteen een vooroordeel te ontkrachten, de kaarten van American Express Nederland zijn zogenaamde “charge cards”. Dus aan het einde van de maand wordt het gehele saldo van wat je als gebruiker met de kaart de afgelopen maand hebt uitgegeven in één keer zonder rente van je betaalrekening afgeschreven. Je krijgt dus niet standaard een krediet.

Vaak krijg ik de volgende 2 vragen “waarom zou ik zo’n kaart nemen dan” en “waar kan ik dan betalen met de kaart”?  Hoe ik mijn Flying Blue Gold Card kaart gebruik in het dagelijks leven beschrijf ik als laatste. Waarom ik de kaart heb is voor mij om de volgende 2 redenen:

1) Extra Flying Blue punten sparen

Uitgaven met de kaart voor alledaagse aankopen leveren je aan het einde van de maand Flying Blue punten op (=Award Miles). Flying Blue is, voor de mensen die het niet kennen, het loyaliteitsprogramma van KLM/Air France. In dit artikel lees je daar meer over. Als deelnemer in het programma kun je Flying Blue punten sparen door te vliegen met KLM/Air France, maar je kunt ermee ook een status opbouwen of instand houden met daarbij allerlei bijkomstige voordelen. De gespaarde Flying Blue punten kun je inzetten voor een gratis vlucht, een upgrade op een vlucht of in de Flying webshop.

Afhankelijk van het soort American Express Flying Blue kaart verdien je tussen de 0,5 tot 2 Award Miles per uitgeven Euro. Daarnaast krijg je bij betaling van KLM of Air France tickets ook nog iets extra’s, namelijk Level Miles. En afhankelijk van het aantal gespaarde Level Miles in een jaar kun een hogere status opbouwen in het Flying Blue programma. Een ander groot voordeel is dat indien je een periode niet vliegt met KLM je toch de geldigheid van de Flying Blue punten kunt verlengen door af en toe een uitgave te doen met de kaart. Vlieg je 24 maanden niet met KLM dan vervallen alle punten en dat is natuurlijk zonde!

 

Amex Flying Blue Flying Blue Silver Flying Blue Gold Flying Blue Platinum
Flying Blue Award Miles cadeau 5.000 Flying Blue miles 10.000 Flying Blue miles 20.000 Flying Blue Miles
Award Miles per uitgegeven Euro Minimaal 0,8 Award Mile/€1 Minimaal 1 Award Mile/€1  Minimaal 1,5 Award Mile/€1
Jaarbijdrage 1e jaar gratis, daarna €75,- 1e jaar gratis, daarna €170,- €600
Aanvragen Flying Blue Silver kaart aanvragen Flying Blue Gold kaart aanvragen Flying Blue Platinum kaart aanvragen

Afhankelijk van het soort kaart krijg je verder een aantal nuttige verzekeringen aangeboden.

2) Verzekeringen inclusief

  • Een aankoopverzekering voor producten die zijn gekocht met de kaart. Raakt een product binnen een bepaalde periode defect dan krijg je het schadebedrag uitgekeerd.
  • Een reis- en annuleringsverzekering.
  • Een reisongemakkenverzekering. Hierbij krijg je een vergoeding indien je vlucht is vertraagd met meer dan 4 uur of je bagage komt later (of helemaal niet) aan.

Zelf heb ik al een paar keer een beroep moeten doen op de verzekeringsservice via de American Express, zoals:

  • Een Iphone waarbij binnen een aantal maanden na aankoop de hoofdtelefoonaansluiting defect was. Volgens Apple viel dit niet onder de garantie. Ik had de telefoon destijds gekocht met mijn American Express kaart, één telefoontje met American Express was voldoende en ik had na twee weken het geld voor de reparatie al op mijn rekening staan.
  • Een koffer die niet mee kwam met een vlucht naar Abu Dhabi. En daar stond ik dan zonder kleren met alleen mijn laptoptas. Een kort telefoontje naar de verzekeringsservice van American Express leerde mij dat ik met een gerust gevoel die bewuste avond laat nog een nieuwe tandenborstel, scheergerei, deodorant en wat modieus ondergoed en t-shirts in een lokaal winkelcentrum kon aanschaven. De aankoopbewijzen stuurde ik op naar de verzekeringsservice, en voor dat ik het wist was het geld al teruggestort.

Achteraf kan ik er nog steeds wel om lachen als ik de kleding nog ergens terugzie weggestopt in mijn kast.

Optimalisatie dagelijks gebruik

De American Express Flying Blue kaart beperkt zich niet in gebruik tot enkel de aanschaf van vliegtickets. Meer en meer winkels accepteren de kaart. Zo heb ik zelf de kaart gekoppeld aan mijn Paypal rekening. Doe ik een betaling via Paypal dan kies ik voor een afrekening via de American Express kaart.

Ook doe ik mijn dagelijkse boodschappen bij de Jumbo, daar wordt de kaart zonder problemen of extra kosten geaccepteerd. Benzine afrekenen bij een tankstation, een hotelreservering maken of een autohuren, allemaal via de American Express Flying Blue kaart.

En hoor ik tenslotte dat een familielid KLM tickets wil boeken dan schiet ik de tickets graag voor en laat ik de betaling via mijn kaart lopen.

Reacties

  1. Ronald zegt

    BP Express self service tank stations accepteren amex kaarten. Sinds ik de fb amex heb tank ik daar mee ipv pinpas van de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *