One Stop Security op Brussels Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sinds enkele maanden kunnen ook transiterende passagiers uit sommige non-Schengen bestemmingen op Brussels Airport gebruik maken van het zogenaamde “One Stop Security” systeem. Wat houdt dit precies in? 

One Stop Security, of OSS, betekent dat je enkel op de vertrekluchthaven gecontroleerd wordt. Je hoeft dus tijdens je transit niet meer opnieuw door de security te gaan.  OSS is van toepassing op alle EU en Schengen lidstaten.  Dus ook op de EU-landen die geen deel uitmaken van Schengen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Roemenië.  Bovendien heeft de Europese Commissie ook een lijst opgesteld van derde landen waarvan de veiligheidsvoorschriften voldoen aan deze in de EU.  Dit zijn:

  • de Verenigde Staten
  • Canada
  • Montenegro
  • Vagar luchthaven op de Faroer eilanden
  • Kangerlussuaq luchtaven op Groenland
  • Guernsey
  • Jersey
  • Isle of Man

    (de kanaaleilanden hebben een speciale status en zijn geen lid van het Verenigd Koninkrijk of de EU)

one stop security
Schengen of EU?

Situatie op Brussels Airport in pier A

Voor passagiers die binnen Schengen reizen, bvb van Madrid naar Kopenhagen via Brussel, is OSS al sinds de opening van pier A in 2002 een realiteit. Er is op pier A geen scheiding tussen aankomende en vertrekkende passagiers. Iedereen kan dus onmiddelijk naar de vertrekgate.

Ook passagiers die van een Schengen naar een niet-Schengen bestemming reizen hoeven sinds vorig jaar niet meer opnieuw door de veiligheid.  Iemand die van Athene via Brussel naar Montréal vliegt hoeft enkel de grenscontrole aan de ingang van pier B te passeren.

En wat met One Stop Security op Pier B?

Heel anders was het tot kort voor passagiers komende uit de non-Schengen landen die toch inbegrepen in het OSS principe waren.  Deze vluchten komen aan op pier B en daar was er geen mogelijkheid om te transiteren zonder opnieuw door de veiligheid te moeten.

Een eerste stap naar OSS in pier B werd gezet door het installeren van speciale poortjes aan de uitgang van de passagiersbrug.  Zo kon OSS al aangeboden worden aan passagiers die buiten Schengen transiteerden.  Iemand die van Dublin naar Sofia vloog via Brussel kon pier B in zonder opnieuw gecontroleerd te worden.

Dan bleven nog de passagiers over die van een non-Schengen One Stop Security bestemming naar een Schengen bestemming transiteerden. Denk maar aan iemand die van Manchester via Brussel naar Zürich wil.  Voor deze passagiers moest er eerst een nieuwe grenscontrolepost geïnstalleerd worden in de “Connector”, het gebouw dat pier A en B verbindt op Brussels Airport.

one stop security

Opletten geblazen…

Deze grenscontrole is nu sinds enkele maanden actief.  Maar wie er gebruik van maakt moet opletten wanneer hij of zij uit het vliegtuig stapt. Vlak voor je de vliegtuigslurf verlaat hangen er 2 bordjes te knipperen boven je hoofd. Je doet er best aan het bordje “transfer” te volgen. Anders kom je terecht in de aankomsthal van pier B. Vanwege de poortjes kan je niet meer op jouw stappen terugkeren en moet je opnieuw door de veiligheid.  De signalisatie kon beter, een pijnpunt dat je wel op meerder plaatsen op Brussels Airport aantreft.

One stop security

Wanneer je deze valkuil vermeden hebt wandel je omhoog via een hellend vlak en kom je in pier B, niveau vertrek. Van hieruit volg je de bordjes “gates A”.  Na een fikse wandeling kom je dan uiteindelijk terecht in het commerciële gedeelte van pier B, waar je nog even de Smurfen in hun chocolade huisje kan bewonderen, alvorens verder te wandelen richting de grenscontrole.

One stop security
smurfen en chocolade… yep, je bent in België

Het in werking treden van OSS voor iedereen die er recht op heeft is een welgekomen verbetering op Brussels Airport. De security door moeten is altijd stresserend. Dus het is mooi meegenomen als je dat kan vermijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *