Ondanks Coronacrisis flinke groei voor Groningen Airport

Ingang van de luchthaven van Groningen (Bron: Groningen Airport)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Coronacrisis raakt de luchtvaart hard, ook in Nederland. Zowel de luchthavens Schiphol als Eindhoven Airport verwerkten vorig jaar aanzienlijk minder vluchten dan een jaar eerder. Opvallend genoeg gaat dat niet op voor Groningen Airport. ’s Lands noordelijkste luchthaven mocht zelfs 23% meer vluchten verwerken dan in 2019. De groei is echter niet alleen te herleiden naar commercieel passagiersvervoer. Waar kan de groei dan door worden verklaard?

Crisis

Het jaar 2020 is getekend door de Coronapandemie. En ook in 2021 zijn we daar nog (lang) niet van af. Een groot deel van 2020 lag het commerciële passagiersvervoer voor een groot deel plat. Daarentegen nam het aantal vrachtvluchten op bijvoorbeeld Schiphol wel toe. Recentelijk is daar nog medisch vrachtvervoer aan toegevoegd. 

Groningen Airport kende eerder nog een komen en gaan van airlines. Maar afgelopen jaar hebben er 39.387 vliegbewegingen plaats gevonden op het Groningse vliegveld. Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde: ‘’Wij zijn, ondanks het ongekende jaar, blij om te zien dat het aantal vliegbewegingen flink is gestegen.” 

Toestellen van Transavia op de luchthaven van Groningen (Bron: Groningen Airport)
Toestellen van Transavia op de luchthaven van Groningen (Bron: Groningen Airport)

Lesvluchten

De groei in vliegbewegingen kan voor een groot deel verklaard worden vanuit het toegenomen lesverkeer. Dit is een belangrijke pijler voor Groningen Airport. Volgens De Groot biedt de luchthaven de capaciteit en de juiste mogelijkheden voor lesvluchten. De luchthaven ziet deze groei ook als een breder maatschappelijk belang.

Volgens De Groot is zo’n 70% van alle vliegbewegingen afkomstig van lesvluchten. Onder andere de KLM Flight Academy heeft het aantal bewegingen flink vergroot door uitbreiding van de vloot eerder dit jaar. Maar ook het European Flight Training Center (EFTC) droeg bij aan de groei van het aantal vluchten. De drukste vliegdag in Groningen was op vrijdag 11 september 2020. Op dit dag waren er in totaal 376 vliegbewegingen. Juni en september waren de drukste maanden op de luchthaven. Het aantal lesvluchten werd in deze maanden bijna verviervoudigt ten opzichte van een jaar eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *