NS start deze week met proefritten Airport Sprinter2 min leestijd

Schiphol is perfect bereikbaar per trein (Bron: Schiphol / Bart Brussee)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

NS start vanaf dinsdag 16 augustus 2022 met proefritten van de Airport Sprinter tussen de stations Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Vanaf 2023 is het de bedoeling dat NS 8 keer per uur een Airport Sprinter laat rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Aanvankelijk zou deze trein dit jaar al gaan rijden maar door omstandigheden is dit dus met een jaar vertraagd.

Proefritten Airport Sprinter

De proefritten van de Airport Sprinter vinden volgens NS plaats op de reguliere sprinter tussen Amsterdam en Hoofddrop. Afgezien van enkele omroepberichten en de aanwezigheid van meer veiligheidsmedewerkers op de stations zal de reiziger dan ook weinig merken van deze proefritten. Achter de schermen verandert er echter wel het een en ander. Zo is de machinist verantwoordelijk voor het sluiten van de deuren terwijl de conducteur zich meer kan focussen op de reizigers. Door de aanwezigheid van camera’s kan het vertrekproces worden versneld. Het is de bedoeling dat de Airport Sprinter stopt op de stations Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Lelylaan. Deze trein zal in tegenstelling tot de reguliere sprinters nog korter stilstaan op deze stations.

NS, Airport Sprinter
NS start deze week met proefritten van de Airport Sprinter. (bron: NS)

De proefritten van de Airport Sprinter zullen 6 weken lang elke dinsdag en woensdag plaatsvinden. Als deze proefritten goed verlopen is het de bedoeling dat de trein vanaf 2023 elke 7,5 minuten gaat rijden. Hierdoor ontstaat er tijdens de grootschalige werkzaamheden aan de sporen rond Amsterdam Centraal een snelle en frequente verbinding tussen het centrum van Amsterdam en de luchthaven. De Airport Sprinter zal echter wel tijdelijk zijn. Nadat de metro naar Schiphol is verlengd is het de bedoeling dat er door de Schiphol-tunnel alleen nog maar Intercity’s en hogesnelheidstreinen zullen gaan rijden. Sprinters zullen dan eindigen op Hoofddorp. Zo zal er meer ruimte ontstaan voor intercity’s vanuit Schiphol naar o.a. Alkmaar en Zaandam.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol / Bart Brussee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *