Noord/Zuidlijn wordt definitief doorgetrokken naar Schiphol2 min leestijd

goeuro

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Rijksoverheid heeft vandaag besloten om de Amsterdamse Noord/Zuidlijn definitief door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp. Een paar jaar geleden kwamen er al plannen hierover naar buiten. Nu is het besluit dus definitief.

Noord/Zuidlijn naar Schiphol

De Noord/Zuidlijn werd in de zomer van 2018 feestelijk geopend. Deze loopt op dit moment van stadsdeel Noord naar treinstation Amsterdam Zuid aan de Zuidas. Destijds gingen er al geruchten rond om deze lijn door te trekken naar Schiphol. Hier kwam twee jaar later meer duidelijkheid over maar daar moest uiteraard wel geld voor worden vrijgemaakt. Met dit definitieve besluit van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp krijgt de luchthaven een rechtstreekse verbinding met vele belangrijke plaatsen in en rondom Amsterdam. Daarnaast worden de treinen tussen Amsterdam en Schiphol ontlast waardoor er in de Schiphol-tunnel meer ruimte vrijkomt voor binnenlandse intercity’s en internationale treinen van onder andere NS International.

trein Schiphol
Met het doortrekken van de Noord-Zuid lijn naar Schiphol komt er meer ruimte vrij in de Schiphol-tunnel.

Dat er meer ruimte vrijkomt in de Schiphol-tunnel is cruciaal voor de luchthaven en het treinverkeer. Met de doelstelling om veel korteafstandsvluchten te laten vervangen door de trein is het belangrijk dat er uiteraard meer directe treinen gaan rijden vanuit Schiphol naar zowel binnenlandse als buitenlandse steden. De komende jaren gaat er 8 keer per uur een zogeheten Airport-sprinter rijden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal. Als de metro in 2037 dan ook naar Schiphol rijdt moet deze Airport Sprinter weer verdwijnen. Zoals de plannen nu lijken komt de metro niet ondergronds te liggen. Deze lijn zal vanaf station Zuid paralel aan de A4 lopen op een spoorbrug om vervolgens via Schiphol Plaza in Hoofddorp te eindigen.

Schiphol dolblij

Uiteraard is Schiphol dolblij met het besluit dat de luchthaven ook met de metro zal worden verbonden. Op deze manier ontstaan er namelijk meer mogelijkheden om (rechtstreeks) van en naar de luchthaven te reizen. “Het is fantastisch dat de overheid deze grote investering doet. Met dit totaalpakket aan maatregelen verzekeren we de bereikbaarheid van de luchthaven voor passagiers, werknemers en forensen ook in de toekomst.”, legt Robert Carsouw, Chief Financial Officer bij Royal Schiphol Group uit.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *