Nieuwe postzegels 100 jaar Schiphol2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ter ere van het 100-jarig jubileum van Schiphol brengt PostNL een postzegelvel uit.
Morgen, 12 september 2016, is de officiële uitgifte. De postzegels zijn als velletje van 10 zegels te koop bij alle winkels van Bruna, bij de postzegelverkopers op Schiphol Plaza en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.
Postzegels 100 jaar Schiphol
Het postzegelvelletje ‘100 jaar Schiphol’. Klik op afbeelding voor vergroting.

De postzegels

Op de tien postzegels is met foto’s en infographics de groei van Schiphol in beeld gebracht. Ontwerper Reynoud Homan koos foto’s die vertrouwde elementen voor de luchtreiziger bevatten.
De vijf verschillende foto’s, in zwart-wit en in kleur, staan aflopend op de postzegels. Links naast de postzegels laten vijf plattegronden met jaartallen de groei van het Schipholterrein zien op het moment van ingrijpende wijzigingen in het start- en landingsbanenstelsel.
postzegel-100-jaar-schiphol-3
De groei van het aantal passagiers is zichtbaar gemaakt met uitdijende cirkels rechts van de postzegels. De bijbehorende jaartallen markeren de ingebruikname van nieuwe terminals. De rood-witte blokken op de velrand onder en boven verwijzen naar het bekende kunstwerk Coda van Dennis Adams, dat dient als meeting point op Schiphol Plaza.
postzegel-100-jaar-schiphol-4
Voor de typografie werd gebruikgemaakt van het lettertype Frutiger. Dit font werd in 1968 door Adrian Frutiger speciaal voor de luchthaven Paris-Charles de Gaulle gemaakt. De Frutiger wordt ook in de bewegwijzering van Schiphol toegepast. Op de postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
postzegel-100-jaar-schiphol-2
postzegel-100-jaar-schiphol-5
Zo is het wachten in de vertrekhal, het betonnen platform op weg naar de vliegtuigtrap, de heldere zichtlijnen en het contact met het luchtverkeer op de pieren van het nieuwe Schiphol en de karakteristieke contouren van de verkeerstorens bij aankomst of vertrek. Reynoud Homan: “Ik wilde de chronologie tonen en de schaal en expansie voelbaar maken. Schiphol is inmiddels 24/7 in bedrijf, een AirportCity. In honderd jaar is de reiziger ook consument geworden en die verblijft in een stad met alles dat daarbij hoort, van kantoren tot shopping malls.”

Schiphol 100 jaar

Op 19 september 2016 bestaat Schiphol echt 100 jaar! Deze dag zullen er festiviteiten zijn en ook Koning Willem Alexander zal deze dag een bezoek brengen aan Schiphol.
100 jaar Schiphol
Dit hele jaar staat in het teken van 100 jaar Schiphol. Op de website www.schiphol100jaar.nl is veel leuke en interessante info te vinden over 100 jaar Schiphol. Wij zullen hier uiteraard ook nog op terugkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *