Nieuwe CEO Air France-KLM

Air France-KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een verrassing was het niet maar nu is het officieel bevestigd. Air France-KLM stelt Jean-Marc Janaillac aan als nieuwe CEO en voorzitter van de holding. De 63-jarige Fransman vervangt per 1 augustus de huidige topman Alexandre de Juniac die naar IATA, de wereldwijde handelsorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen, vertrekt.

nieuwe CEO Air France-KLM
Jean-Marc Janaillac

Ervaring

Janaillac is sinds 2012 CEO van Transdev, een internationaal opererend transportbedrijf dat het openbaar vervoer verzorgt in veel grote steden. Het bedrijf is onderdeel van Veolia. Daarvoor was hij 8 jaar bestuurder bij het OV-bedrijf van Parijs, RATP Dev. Van 2000 tot 2002 was hij werkzaam in de reisindustrie bij de Maeva Tourism groep. Daarvoor bekleedde hij de positie van COO bij luchtvaartmaatschappij AOM welke in 2001 failliet ging. In de periode 1989-1994 was hij directeur bij Air France.

Kritiek

Er is ook weerstand tegen de benoeming van Janaillac die politiek gemotiveerd zou zijn. De aankomend CEO zat in de klas bij onder andere Francois Hollande, de huidige Franse president. De Franse staat is de grootste aandeelhouder van de holding. Een niet-Franse opvolger werd vrijwel ondenkbaar geacht.

Onder andere de VNC en VNV, de vakbonden voor respectievelijk de cabinebemanning en piloten, maken zich zorgen over de aanstelling van Janaillac die onvoldoende ervaring in de luchtvaart zou hebben. De bonden zien liever iemand uit de eigen industrie.

Janaillac’s ervaring bij de Franse OV-bedrijven zou niet te vergelijken zijn met de internationale, wereldwijd-opererende wereld van de Air France-KLM groep die bovendien aan het restructureren is. De CEO positie van de airline-groep in deze tijden is een zware taak; beide maatschappijen moeten bezuinigen en in Frankrijk zijn hierover moeizame onderhandelingen met de vakbonden gaande om te bewerkstelligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *