Londen niet langer best verbonden stad

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Britse hoofdstad Londen gold jarenlang als best verbonden stad ter wereld als het gaat om luchtverbindingen. Dat komt niet alleen omdat de stad over meerdere luchthavens beschikt, maar ook omdat er veel airlines op Londen vliegen. British Airways speelt daarin ook een belangrijke rol. Het zal niemand verbazen dat Londen door de Coronacrisis veel minder passagiers mocht verwelkomen.

Londen vs. Shanghai

De afgelopen maanden hebben nagenoeg alle luchthavens wereldwijd flink minder passagiersvluchten verwerkt. Daarentegen nam vrachtvervoer wel een vlucht. KLM verzorgde bijvoorbeeld een speciale luchtbrug met China voor het vervoer van medische goederen. Hiervoor werd zelfs de Boeing 747 ingezet.

Londen stond lang bekend als de best verbonden stad ter wereld. Dit blijkt uit onderzoek van luchtvaartorganisatie IATA. De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk biedt met hulp van o.a. British Airways vele steden wereldwijd. Maar er zijn ook tientallen andere maatschappij die normaliter naar Londen vliegen.

Het moge duidelijk zijn dat ook Londen de afgelopen 12 maanden veel minder vluchten mocht ontvangen. Ten opzichte van vorig jaar nam dat aantal zelfs met tweederde af. De afname van vluchten speelde niet alleen in Europa natuurlijk. Maar hier lijkt de afname verhoudingsgewijs wel hoger. Dat betekent dat Londen de status van best verbonden stad moet afstaan aan Shanghai. De Chinese stad stond vorig jaar nog op een tweede plek.

Een drukte van jewelste in de oude stad van Shanghai
Shanghai neemt de titel van best verbonden stad over van Londen (Foto: InsideFlyer)

Nieuwe ranking

De nieuwe ranking lijkt vooral beïnvloedt door de nieuwe verhoudingen in de luchtvaart. Overal worden minder vluchten uitgevoerd, maar verhoudingsgewijs is dat in de VS en Europa meer dan in bijvoorbeeld Azië. Daarom vind je in de ranking nu veel vooral Chinese steden terug. Na Shanghai volgen namelijk Beijing, Guangzhou en Chengdu als best verbonden steden. Chicago, Los Angeles, Dallas en Atlanta komen ook op de lijst voor. Londen krijgt nu plaats 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *