KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei4 min leestijd

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vakantieperiode in verschillende delen van het land komt er weer aan. Dit heeft voornamelijk te maken met de schoolvakanties. De officiële vakantie loopt van 27 april tot en met 5 mei 2019. Echter mogen scholen zelf nog enkele dagen in het jaar inplannen. Vaak worden deze zo ingepland dat er een twee wekelijkse meivakantie ontstaat. Mijn vakantie begint aanstaande vrijdag 19 mei bijvoorbeeld al. Andere scholen kiezen ervoor om de vakantie juist na 5 mei nog even door te laten gaan. Hoe dan ook, dit zorgt voor extra drukte op de weg en de luchthavens. Vaak zijn vakanties in deze periode nog net wat voordeliger dan in de nog drukkere zomerperiode.  Maar de vakantieperiode rondom mei is zeker geen rustige periode meer. Bijvoorbeeld ook niet voor Schiphol. KLM heeft bijvoorbeeld op haar website aangegeven dat ze veel drukte verwachten. Belangrijk is dus om je reis goed voor te bereiden.

Scholieren

Naast de scholieren op basisscholen, middelbare scholen en ook enkele mbo’s, hbo’s en wo’s zien veel andere reizigers dit als een goede tijd om te vertrekken. Zeker omdat het vaak dus veel voordeliger is dan de zomerperiode. Deze combinatie van vakantiegangers gaan op onder andere de luchthaven van Amsterdam Schiphol Airport zorgen voor grote drukte.

Easy going!

Wellicht dat je al weet waar je op moet letten, maar we zetten hier toch enkele tips voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld eens goed na wat je meeneemt aan bagage. Ga je bijvoorbeeld een paar korte dagen weg, naar misschien ook wel zonnige bestemming? Dan heb je wellicht aan handbagage voldoende. Zorg dat je dan aan de volgende eisen voldoet:

  • Vloeistoffen in verpakkingen niet meer dan 100ml, in een gesloten doorzichtig zakje. In dat zakje maximaal 1 liter aan vloeistoffen.
  • Geen verboden voorwerpen.
  • Zorg dat elektrische apparaten gemakkelijk uit je handbagage kunt halen. Zorg bijvoorbeeld ook dat opladers/kabels en powerbanks gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Vaak zorgen deze onderdelen voor extra controles. Je hoeft ze er niet uit te halen, maar uit ervaring gaan controles vlotter als je ze apart in een bak doet (laptop/tablet/camera vaak wel).
KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei
Veiligheidscontrole Schiphol.
Foto: Schiphol

Wellicht een bekende, maar het helpt echt, check thuis in! Dit kun je in de meeste gevallen online doen. Dit scheelt veel tijd bij de incheckbalies op de luchthaven. Deze kun je namelijk overslaan als je thuis al bent ingecheckt.

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei
Inchecken via de KLM App, heel handig en snel!

Aanwezig

Maatschappijen raden je verder aan voor Europese vluchten minimaal 2 uur van tevoren aanwezig te zijn. Voor intercontinentale vluchten staat standaard minimaal 3 uur. Uit eigen ervaring weet ik dat het best ook iets korter kan op intercontinentale vluchten. Echter moet hierbij wel gezegd worden dat ik Flying Blue Elite Plus lid ben. Dit wil zeggen dat ik van de priority security en boarding kan genieten. Ook inchecken van ruimbagage gaat dan sneller. Ben je geen Elite Plus lid bij een loyaliteitsprogramma of heb je geen Privium toegang, dan kan alles wel wat langer duren. Bijvoorbeeld in de rij om je ruimbagage in te checken.  Bedenk dan dus goed van te voren goed dat het erg druk kan zijn en je lang moet wachten! Op deze website van Schiphol kun je de verwachte drukte zien.

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei
Verwachte drukte op de luchthaven.

Wat je ook erg veel tijd kan opleveren is dat je weet waar je moet zijn. Schiphol is zeker geen kleine luchthaven. Check dus vooraf in welke vertrekhal je moet zijn en vanaf wanneer je kunt inchecken. Dat kun je hier terugvinden. Voor bijvoorbeeld Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague Airport is er niet veel te kiezen omdat het veel compacter en overzichtelijker is.

KLM verwacht grote drukte Schiphol in vakantieperiode mei
Plattegrond Vertrekhalen Schiphol
Foto: Schiphol

Reizen naar

Zelf reis ik graag met het OV naar Schiphol. Scheelt weer een hoop tijd met het parkeren van de auto nabij de luchthaven. Voordeel hiervan is dat je onder de luchthaven Schiphol kunt uitstappen en je hierna gelijk door kunt lopen naar de vertrekhallen. Vlieg je bijvoorbeeld vanaf Eindhoven Airport, dan is ook deze gemakkelijk te bereiken met het OV. Afgelopen week introduceerde ze nog een leuke actie waarbij je voordelig met het OV naar Eindhoven Airport kunt reizen. Dat kun je in dit artikel teruglezen.

Goedkoop naar Eindhoven Airport met Hop on Take off
Goedkoop naar Eindhoven Airport met Hop on Take off Foto: Eindhoven Airport

Wil je toch liever met de auto, reserveer dan tijdig een parkeerplek. Hoe eerder hoe voordeliger dit kan zijn. Boeken doe je via de Schiphol App of de website van Schiphol.

Ga jij ook op reis in de vakantieperiode mei? Dan alvast een goede en fijne reis!

Headerfoto: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *