KLM verliest zaak en moet boete betalen1 min leestijd

Boeing 737 van KLM staat in de hangar te Schiphol (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM moet samen met Air France en Martinair een boete van 325 miljoen euro betalen wegens het maken van prijsafspraken met vrachtvervoer tussen 1999 en 2006. Het deel van KLM komt op 127 miljoen euro uit.

KLM moet boete betalen van 127 miljoen euro

KLM heeft samen met Air France en Martinair al bezwaar gemaakt voor het krijgen van de boete. Dit boete is door het Gerecht van de Europese Unie echter alsnog goedgekeurd. Het Gerecht noemt dit namelijk beschuldigingen van concurrentieverstorend gedrag. Samen moeten de maatschappijen in totaal 325 miljoen euro betalen, waarvan 127 miljoen voor KLM.

KLM toestellen geparkeerd op Amsterdam Airport Schiphol (Bron: KLM)
KLM is een kartelboete opgelegd van 127 miljoen euro. (bron: KLM)

KLM wijst erop dat het kartel dateert van 20 jaar geleden en onderzoekt daarom of het zin heeft om in hoger beroep te gaan. De maatschappij heeft hier twee maanden de tijd voor. Tot die tijd hoeft de boete niet betaald te worden. KLM, Air France en Martinair hebben echter wel al 350 miljoen euro gereserveerd voor eventuele kartelboetes.

Andere maatschappijen

KLM is samen met Air France en Martinair niet de enige maatschappij die deze boete moet betalen. In totaal krijgen acht maatschappijen namelijk een boete opgelegd. Ook British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile (het tegenwoordige LATAM) en SAS zijn een boete opgelegd. De boeten voor deze maatschappijen zijn echter om verschillende redenen wel wat lager dan die van KLM, Air France en Martinair. Ook Lufthansa en SWISS deden mee aan dit kartel maar ontkomt aan de boete omdat het de mistanden bij de Europese Commissie aanhangig maakte.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *