KLM legt ombouw Premium Comfort tijdelijk stil3 min leestijd

Dit zijn de KLM Premium Comfort routes van begin 2023

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na de succesvolle, enigszins vertraagde, introductie is de nieuwe KLM Premium Comfort cabine op steeds meer routes beschikbaar. De eerste reacties zijn erg goed. Het ombouwen van enkele tientallen Boeing 787 en 777 vliegtuigen kost natuurlijk wel veel tijd. En helaas bevestigt KLM aan InsideFlyer dat de ombouw tijdelijk stilgelegd zal worden door problemen in de supply chain.

KLM Premium Comfort

Premium Comfort is het antwoord van KLM op de Premium Economy cabine die je bij veel grote airlines al jaren ziet. KLM zegt de introductie bewust hebben afgewacht om te kunnen leren van haar voorgangers. Daaruit is het Premium Comfort product voor long haul routes gekomen. Premium Comfort is een reisklasse tussen Economy Class / Economy Comfort en World Business Class. Benieuwd naar hoe de Premium Comfort klasse van KLM eruit ziet? Check dan onze InsideLook en Review. En hier lees je meer over de routes waarop je Premium Comfort al tegenkomt.

KLM Premium Comfort

Ombouw naar Premium Comfort

KLM voert de ombouw van de vliegtuigen die Premium Comfort gaan krijgen zelf uit. KLM Engineering & Maintenance doet dit op Schiphol. Voor de ombouw wordt steeds een toestel uit de dienstregeling gehaald. Zodra de installie klaar is gaat het vliegtuig na de nodige tests uiteraard direct weer terug de lucht in.

De initiële planning was dat de Boeing 787-10 Dreamliner vliegtuigen als eerste aangepakt zouden worden. Alle operationele Boeing 787-10 toestellen lijken nu gereed. De laatste ontvangen Dreamliner van dit type staat nog geparkeerd in Amsterdam om te worden omgebouwd. Na de 787-10 is de 787-9 aan de beurt. Als alle Dreamliners gedaan zijn komen de Boeing 777-200 en -300 vliegtuigen aan bod.

Op InsideFlyer kun je ook onze review over de reis van Amsterdam naar New York JFK in KLM’s Premium Comfort lezen. En op YouTube natuurlijk onze video impressie. Kijk en lees gauw verder.

KLM Premium Comfort inbouw stilgelegd

De ombouw naar de nieuwe KLM Premium Comfort is dus helaas stilgelegd. Dit bevestigt KLM aan InsideFlyer. De Nederlandse nationale maatschappij stelt daarover het volgende: ‘We lopen wat vertraging op door problemen in de supply chain’. Meer details over wat die ‘problemen’ precies zijn wil KLM niet prijsgeven. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft dit met onderdelen te maken. Als we intern bij KLM navraag doen wordt als reden gegeven dat de maatschappij op dit moment alle toestellen beschikbaar wil houden voor de najaarspiek. Maar de officiële lezing is dus iets anders.

Tegelijkertijd stelt KLM echter wel dat de Premium Comfort planning in zijn totaliteit niet in gevaar zal komen. KLM zegt daarover het volgende: ‘… de gehele 777 en 787 vloot zal per planning klaar zijn in Q1 2023’. Dat betekent dat uiterlijk eind maart 2023 alle (nieuwe) Dreamliners en Boeing 777-200 en -300 vliegtuigen voorzien zijn van Premium Comfort.

KLM vult overigens nog aan met: ‘Premium Comfort is op steeds meer vluchten boekbaar’. Dit is ook terug te vinden op de website van de maatschappij, waar sinds een tijdje de reisklasse ‘Premium Comfort Class’ beschikbaar is. Boek je via Momondo of Google Flights? Kies dan voor reisklasse ‘Premium Economy’.

Bron foto’s: InsideFlyer

Reacties

 1. Jeroen Hermans zegt

  Gezien de naderende recessie kan KLM beter voorbereidingen treffen om zwaartepunt juist de andere kant op – richting Economy te gaan verschuiven. Alles wat ze afgelopen en komende tijd aan uitbreidingen en verbeteringen doorvoeren in duurdere segmenten zal er in de loop van 2023 weer worden uitgehaald valt nu al te voorspellen. In begin hooguit wat demping in terugloop business class omdat de privéjets zeepbel als eerste uiteen zal spatten, maar daarna ook daar de bijl erin.

 2. Sander zegt

  Ja “grappig” is ook dat je als er geen Premium Comfort beschikbaar gewoon geannuleed wordt en daarna wordt omgeboekt/gedowngraded ergens achteraan in de gewone economy.

 3. bedeve zegt

  Tis niet grappig ; tis is om goed bij de les te blijven..
  Je krijgt geen email ; in je KLM account staat plotseling een willekeurige Economy stoel aangegeven.
  Ik heb er serieus energie aan moeten besteden om het teveel betaalde terug te krijgen.
  Heb je een Premium Comfort geboekt ?
  Hou je boeking in de gaten en reageer allert

 4. Sander zegt

  @bedeve. Helemaal eens, mijn grappig was ook cynisch bedoeld. Ik kreeg ook geen mail, ik zag het per toeval in de app. Het heeft mij ook veel tijd gekost. En wordt een comfortabele reis voorgeschoteld maar het eindigt met een downgrade en vraag zelf je geld maar terug. In zo’n situtatie hadden ze ook een voordelige upgrade kunnen aanbieden, ik noem maar wat.
  Ik heb uiteindelijk mijn hele boeking genannuleerd

 5. Sander zegt

  Als je eind mei 2023 in een 777-300 vliegt, wordt je dan geïnformeerd over de wijziging? Heb economy comfort heen en business terug en krijg waarschijnlijk een andere stoel.

 6. Rijk Pleijter zegt

  Als je Premium Economy boekt verwacht je geen downgrade als KLM vertraging oploopt. Vooral als de officlele lezing is dat er issues in de supply chain, terwijl een interne bron zegt dat het komt door optimalisatie van de vloot in het najaar (alle toestellen zijn nodig). Vanwege deze onzekerheid heb ik dus in tweetal reizen in H1 2023 niet gekozen voor Premium Economy bij KLM maar elders geboekt (ook geen Air France want daar vind ik het Premium Economy onder de maat in vergelijk met andere opties)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *