KLM & Air France schrapt bijna alle vluchten3 min leestijd

De Boeing 737-700 van KLM (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is een zware tijd voor iedereen. Zo ook de reisbranche. Hotels zien hun reserveringen slinken en ook vluchten worden massaal geschrapt. Air France KLM hebben inmiddels besloten vergaande maatregelen te nemen. Dit moet ervoor zorgen dat ze de komende maanden kunnen overleven. Een van de maatregelen is dat bijna alle vluchten worden geschrapt van Air France KLM. De vloot komt dus zo goed als aan de grond te staan.

Besparen

Afgelopen week maakte CEO Pieter Elbers bekend dat er al vergaande maatregelen getroffen moeten worden om het bedrijf overeind te houden. Veel vluchten van KLM zijn gecanceld. Elders gaf aan dat er voldoende cash moest zijn voor dringende zaken. Een van deze zaken is natuurlijk de uitbetaling van de salarissen. Om dit deels op te vangen wordt op dit moment werktijdsverkorting aangevraagd. Echter is dat een tijdrovende klus. Ook worden er tussen de 1.500 en 2.000 banen geschrapt. Het betreft hier banen met een tijdelijk contract. Verder wordt gevraagd aan het personeel om verlof op te nemen.

Andere maatregelen om geld over te houden worden ook genomen. De geplande investeringen van 1,5 miljard worden op een laag pitje gezet. Elbers gaf aan dat €300-400 miljoen minder geïnvesteerd wordt op dit moment. Wellicht loopt dat later verder op.

In onderstaande video is het gehele bericht van CEO Pieter Elbers terug te zien.

Reizigers

Verschillende maatschappijen hebben een versoepeld beleid met betrekking tot omboeken. Zo ook KLM en Air France. Daarover kun je hier meer lezen. Ditzelfde geld natuurlijk ook voor hotels. Mocht je ergens een reis geboekt hebben dan raden we je aan contact op te nemen met de partij waar je geboekt hebt. Gezien de impact kan het langer duren voordat je geholpen wordt. En de verwachting is dat het ook alleen maar meer wordt als landen hun grenzen sluiten, zoals eerder de VS en Suriname, Curaçao en Aruba al deden.

Ben Smith

Inmiddels is door de hoogste baas van Air France – KLM, Ben Smith, nog grotere maatregelen aangekondigd. Eerder werd al bekend dat KLM haar 747 eind maart al uitfaseert in plaats van in 2021. Inmiddels is besloten dat de 747 per direct aan de grond komt te staan. Daarbij komt dat veruit het grootste deel van de landen met bestemmingen van de maatschappijen de grenzen gesloten hebben. Smith heeft aangegeven dat daarom 70 tot 90% minder vluchten worden uitgevoerd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gelden voor de komende twee maanden. Door het schrappen van deze hoeveelheid aan vluchten door Air France KLM komt eigenlijk bijna de gehele vloot van het concern aan de grond te staan.

Air France en KLM toestellen naast elkaar

Ook worden op allerlei manieren vele miljoen bespaard en om hulp gevraagd bij de overheden. Air France en KLM hebben bij de Franse en Nederlandse overheid gevraagd om staatssteun. Gisteren werd in het programma Buitenhof door Minister Hoekstra enigszins al toegezegd dat er steun zal komen aan de Nederlandse tak van het concern en Schiphol.

Meer nieuws op InsideFlyer over het coronavirus lees je hier.

Ik reis binnenkort, wat nu?

Heb je binnenkort een reis naar bijvoorbeeld Suriname, Curaçao of een van de andere bestemmingen waar restricties gelden, dan hebben we het volgende advies.

Sluiting grenzen Suriname, Curaçao, Aruba en meer door Coronavirus

Bron & Beeldmateriaal: Air France KLM

Reacties

 1. m.m.Hassan zegt

  Ik zou gaan cairo 29.03.2020 ik heb ticket wat kan doen graag antwoerd
  M.V.G mamdouh.Hassan

  • Marco zegt

   Beste Mamdouh Hassan,

   Graag contact opnemen met de partij waar je geboekt hebt.
   Zij kunnen je het beste helpen.

   Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *