Jet Airways in zwaar weer

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eén van grootste airlines van India zit in flinke financiële moeilijkheden. Jet Airways heeft momenteel te weinig geld om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Een voorstel van de directie om tijdelijk de salarissen van onder andere piloten en technisch personeel te verlagen met 25% werd afgewezen door het personeel. Het bedrijf zelf ontkent grotendeels de problemen. Nu ook de overheid zich ermee gaat bemoeien is het de vraag hoe snel de Indiase gigant er weer bovenop kan komen?

Miljoenenverlies

Toen bekend werd dat Jet Airways de salarissen van het personeel niet meer volledig kon betalen werden de problemen en vooral de gevolgen daarvan wel heel zichtbaar. Inmiddels is bekend gemaakt dat het salaris alsnog in twee delen uitbetaald zal worden. Het management zelf is inmiddels akkoord gegaan met een salarisvermindering van 5 tot zelfs 25%. Daarmee is het echter nog niet opgelost. De maatschappij gaat namelijk gebukt onder stijgende brandstofkosten en een uitdagende omzetontwikkeling door toegenomen concurrentie. Dit zorgde de afgelopen periode al voor een miljoenenverlies.

Eind augustus werd bekend dat de Indiase overheid de financiële administratie van Jet Airways wil gaan inspecteren. De overheid denkt al na over mogelijkheden om de airline financieel te kunnen ondersteunen. De airline zelf ontkent echter grotendeels de problemen. De operatie lijkt vooralsnog niet te lijden onder deze situatie. Maar het moet natuurlijk niet te lang voortduren voordat de gevolgen voor passagiers ook merkbaar worden. Mogelijk komt de samenwerking met leveranciers en technische partners ook in het gedrang. Vijf jaar geleden kwam het bedrijf ook al in de problemen. De oplossing was toen de verkoop van een belang van 24% aan Etihad Airways.

Uitbereiding vloot

De maatschappij is recentelijk begonnen met een flinke uitbereiding van de vloot. Er zijn namelijk meer dan 100 Boeing 737 MAX 8 en MAX 10 toestellen besteld. Een groot deel daarvan is nog niet afgeleverd. Dat zal de komende jaren gedaan worden. Momenteel heeft de airline 119 toestellen. Voornamelijk van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Van het type Boeing 737-800 zijn er bijvoorbeeld 71 toestellen in de vloot. De maatschappij heeft ook negen toestellen van het Franse Airbus, waaronder de A330-200 en de A330-300.

Boeing 737 Max 8 van Jet Airways (Bron: Jet Airways)
Boeing 737 Max 8 van Jet Airways (Bron: Jet Airways)

Joint Venture Air France – KLM

De samenwerking van Jet Airways met Air France – KLM is voor zover bekend onveranderd. Eind vorig jaar werd de samenwerking nog versterkt door een joint venture te sluiten. De routenetwerken van beide maatschappijen zijn zo nog beter op elkaar aangepast. Eerder was er al een codeshare agreement met Air France – KLM. De Indiase maatschappij is nog geen onderdeel van de SkyTeam alliantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *