Introductie Passenger Departure Tax in Maleisië2 min leestijd

Verhoging Passenger Departure Tax in Maleisië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Soms zijn tickets heel goedkoop, andere keren juist weer heel duur. Ticketprijzen zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Een deel ervan is daadwerkelijk de kosten van je vliegticket. De rest zijn veelal belastingen als ook toeslagen. Bijvoorbeeld luchthavenveiligheidstoeslag of servicetoeslag. Soms is de prijs van het ticket op zichzelf lager dan alle belastingen die erbij komen. Taxen en toeslagen kunnen de prijs van je ticket dus (relatief) flink opdrijven. In Maleisië heeft de overheid onlangs besloten de Passenger Departure Tax te introduceren.

Maleisië

Op dit moment vraagt de Maleisische overheid geen belasting of toeslagen aan arriverende of vertrekkende reizigers. De enige belastingen en toeslagen zijn gericht op service op of rondom het vliegveld. Verschillende landen in de omgeving van Maleisië vragen al een soort Passenger Departure Tax aan reizigers. Denk aan Hong Kong ($15,-), Thailand ($20,-) en ook Japan ($10,-).

Al langere tijd wordt er gesproken over een heffing die reizigers moeten betalen in Maleisië. Onlangs heeft de Minister van Financiën Lim Guan Eng aangekondigd dat de heffing vanaf 1 september 2019 betaald moet worden door vertrekkende passagiers. De heffing is zowel voor vertrekkende reizigers per vliegtuig als ook per boot, trein of auto. De prijs van deze Passenger Departure Tax is afhankelijk van je reisklasse en de bestemming waar je heen reist. Deze zal variëren tussen de €1,70 en €32,-. De opbrengst van deze heffing zal worden gestoken in het binnenlandse toerisme.

Heffing

Zoals hierboven al beschreven, varieert de prijs voor deze Passenger Departure Tax. Dit heeft te maken met de cabine waarin je reist en de plek van bestemming. De eerste regio zijn de ASEAN-Landen. Dit zijn een tiental Aziatische landen waaronder Maleisië en:

  • Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam.

De andere regio is alles wat geen ASEAN-landen zijn of buiten Maleisië is, zoals bijvoorbeeld landen in Europa. De prijzen zijn verder als volgt opgebouwd:

Niet ASEAN-landen Wel ASEAN-Landen
Economy Cabine Niet Economy Class Economy Cabine Niet Economy Class
RM20

+/- €4,25

RM150

+/- €32,-

RM8

+/- €1,70

RM50

+/- €10,60

De Passenger Departure Tax hoeft niet betaald te worden voor de volgende reizigers:

  • Reizigers die binnenlandse vluchten hebben in Maleisië,
  • Voetgangers,
  • Baby’s en kleuters jonger dan 24 maanden,
  • Transit reizigers binnen 12 uur,
  • Cabinepersoneel,
  • Reizigers die naar Maleisië reizen.

Het is nog onduidelijk hoe men de Passenger Departure Tax moet gaan betalen. Hopelijk wordt hier binnenkort meer over duidelijk en zullen we dat hier dan ook vermelden. Wellicht dat het dus bij je vliegticket wordt inbegrepen. Hoe dan ook het zijn geen enorme bedragen, maar wel weer extra bedragen waar je rekening mee moet houden.

Bron: Malaymail, One Mile At A Time, Straits Times

Beeldmateriaal: MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *