Hyatt loyaliteitsprogramma – nieuwe opzet per 2017

World of Hyatt

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het huidige loyaliteitsprogramma Hyatt Gold Passport, wordt per 1 maart 2017 vervangen door een nieuw spaarprogramma. De nieuwe naam van het programma wordt World of Hyatt. Een nadere blik op de nieuwe voorwaarden van dit programma laat zien dat er veel gaat veranderen..

Hyatt Gold Passport

Hyatt heeft met het huidige Hyatt Gold Passport een aantrekkelijk spaarprogramma voor vaste gasten. Er zijn drie niveau’s waarbij het hoogste niveau te bereiken valt na minimaal 25 verblijven of 50 nachten per jaar (een verblijf is minimaal 1 nacht). De Diamond status is eigenlijk ook de enige aantrekkelijke status, want de Platinum status bereik je weliswaar snel (na 5 verblijven of 15 nachten) maar je hebt er verder niet zoveel aan. Wat is dan het voordeel van Diamond? Voor mij zijn dit de belangrijkste redenen om jaarlijks te kwalificeren voor Diamond:

  • 4 jaarlijkse gegarandeerde Diamond Suite Upgrades (DSU) van maximaal 7 nachten per DSU;
  • Altijd toegang tot de Club Lounge (indien aanwezig) voor maximaal 4 personen, en de Club Lounges bij Hyatt zijn prima;
  • Altijd gratis ontbijt voor maximaal 4 personen;
  • Upgrade tot de best beschikbare kamer, behalve suites;
  • Ideaal met kinderen, extra bedden op de kamer zijn altijd gratis;
  • Late check-out tot 16.00 uur, al heb ik ook al een aantal keren een check-out tijd gekregen van 22.30.

Er zijn nog meer voordelen zoals blijkt uit het onderstaande schema.

Hyatt Gold Passport voordelen
Hyatt Gold Passport voordelen

Om jaarlijks te her-kwalificeren voor de Hyatt Diamond status moet je wel wat ingenieus zijn, want helaas heeft Hyatt een beperkte dekking in EMEA. Van de ca. 660 hotels wereldwijd zijn er slechts een kleine 200 hotels gevestigd buiten de Verenigde Staten. Toch heeft Hyatt voor mij iets bijzonders, het serviceniveau van het personeel is zeer goed en het F&B aanbod is zonder uitzondering van hoge kwaliteit. Nu heb ik ook een hoge status bij Marriott en Hilton, maar Hyatt staat momenteel voor mij op nummer 1. Maar helaas gaan de aangekondigde wijzigingen per 2017 (ook) voor mij ongustig uitpakken.

Hyatt Gold Passport
Hyatt Gold Passport

World of Hyatt

Vanaf 1 maart 2017 gelden de voorwaarden van het nieuwe programma. Niet alleen de naam van het loyaliteitsprogramma is aangepast, ook de deelname niveau’s en voorwaarden zijn gewijzigd. Belangrijkste wijziging is wel dat er vanaf 2017 een veel groter aantal nachten nodig is om de nieuwe hoogste status te behouden. Overigens zijn de namen van de nieuwe statusniveau’s Discoverist, Explorist en Globalist niet mijn ding, maar wat kan het schelen. Want het nieuwe aantal van 60 nachten (55 nachten bij her-kwalificatie) per jaar ga ik nooit halen. Daar zit meteen ook het grote probleem voor veel andere deelnemers, Hyatt heeft namelijk buiten de Verenigde Staten erg weinig hotels. En juist dit maakt het zo moeilijk om trouw te blijven aan Hyatt (hoe graag ik dit ook zou willen).

World of Hyatt
World of Hyatt

Ik snap goed dat Hyatt het programma exclusief wil houden. Maar ze zijn nu een beetje teveel doorgeslagen denk ik. Zeker nu Starwood en Marriott samen zijn gegaan had ik wel verwacht dat Hyatt het eigen programma concurrerend zou houden. Want Hyatt heeft namelijk niet de duizenden hotels die de concurrenten Hilton, IHG en Starwood/Marriott wél hebben. En zullen maar weinig vaste gasten zijn die vanaf 2017 méér dan 60 nachten per jaar bij Hyatt slapen, en van die groep zullen er helemaal weinig mensen zijn die deze status met verbijven in Europa kunnen behouden. Hyatt gaat veel vaste gasten verliezen.

world-of-hyatt_4
Maar wat zijn dan de belangrijkste voorwaarden van het nieuwe programma? Alle nieuwe voordelen staan hier (klik). De belangrijkste voordelen voor Globalist (wat min of meer gelijk staat aan het huidige Diamond niveau) zijn:

  • Upgrades tot de best beschikbare kamers inclusief standaard suites;
  • Altijd toegang tot de Club Lounges;
  • 4 gegarandeerde Suite Upgrades per jaar;
  • 1 certificaat per jaar voor een gratis nacht in iedere Hyatt hotel ter wereld (catergorie 1-7).
Hyatt Regency Dubai Creek - Club Lounge
Hyatt Regency Dubai Creek – Club Lounge

Explorist

Bij 30 nachten per jaar bereik je vanaf 2017 het Explorist niveau. Daarbij krijg je dan 4 upgrades naar de Club Lounge per jaar (voor maximaal 7 nachten per upgrade). Maar bij reguliere verblijven dus géén gratis ontbijt voor een Explorist en dat is best mager. Zelf de Hilton & Marriott Gold status geeft al recht op een gratis ontbijt. En zoals eerder aangegeven hebben deze hotelketens een veel groter aantal hotels wereldwijd.

Nu heeft Hyatt in Nederland waarschijnlijk weinig mensen die Diamond lid zijn, dus de gemiddelde Nederlandse reiziger zal er niet wakker van liggen. Maar het aantal Nederlandse deelnemers aan het Hyatt programma zal ook zeker niet gaan toenemen vanaf 2017. Er is één schrale troost, degene die nu voor 2016 de Diamond status nog heeft zekergesteld zal het 1e jaar nog kunnen profiteren van de nieuwe Globalist status. Maar per 2018 is het dan echt over en volgt een zachte landing naar Explorist.

World of Hyatt
World of Hyatt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *