Huisje 97 van KLM wordt Rotterdams pand2 min leestijd

KLM huisjes

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op 7 oktober is KLM jarig! De luchtvaartmaatschappij viert dan haar 97e verjaardag en traditiegetrouw komt er dan weer een nieuw “KLM-huisje” uit. Hoe het huisje eruit komt te zien, is nog niet bekend, maar wel is bekend dat het een Rotterdams pand zal zijn. Mogelijk zal het een miniatuur worden van Hotel New York in Rotterdam, aldus de website zakenreis.nl.

Het voormalige gebouw van de Holland Amerika Lijn
Hotel New York, het voormalige gebouw van de Holland Amerika Lijn

Hotel New York

Hotel New York op de Wilhelminapier in Rotterdam is een hotel, gevestigd in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn. Het hotel werd geopend in 1993.
Maar het karakteristieke gebouw werd in de periode 1901-1917 als directiegebouw gemaakt. Het massieve blok werd enigszins verluchtigd met jugendstilornamenten en, wat later, de twee bescheiden maar karakteristieke torentjes. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.

Op 8 november 1971 voer de Nieuw Amsterdam II als laatste uit vanaf de pier, daarna verdween de Holland-Amerika Lijn uit Rotterdam, en uit New York.

KLM huisje

De zogenaamde KLM-huisjes zijn Delfts-blauwe miniaturen van bekende gebouwen in Nederland die gevuld zijn met Bols jenever. Door jaarlijks een nieuw huisje uit te geven, is het een waar collectors item geworden! Je krijgt zo’n huisje namelijk als je business class vliegt met een KLM lange-afstandsvlucht.

KLM huisje

De afgelopen 22 jaar is telkens op 7 oktober een nieuw huisje gelanceerd. Voor die tijd verschenen de huisjes minder regelmatig. De Nederlandse schrijver Mark Zegeling heeft over de KLM huisjes een heel leuk boek geschreven:
Little Kingdom By The Sea | A Celebration of Dutch Cultural Heritage and Architecture.

Little Kingdom - KLM huisjes

We hebben in eerder artikel al eens aandacht besteed aan dit boek en wat allerlei wetenswaardigheden rond de KLM-huisjes.

7 oktober

Ongetwijfeld zullen we rond 7 oktober nog terugkomen op dit nieuwe huisje, zodra definitief bekend is om welk pand het gaat. Onder de lezers van InsideFlyer.nl zullen ongetwijfeld veel lezers zijn die een huisje (of mogelijk een hele verzameling huisjes) in bezit hebben. Zijn ze opgemaakt om de drank te nuttigen, of is dat voor een verzamelaar ‘not-done’? We zijn benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *