Hoe vind ik upgrade award beschikbaarheid bij KLM?

Maaltijdservice

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Je hebt lang gespaard voor je Flying Blue miles en wil die vervolgens gebruiken om Business Class te vliegen. Dan kan je een Business Class award kopen óf een Economy Class ticket boeken en vervolgens upgraden met miles. Helaas is het niet zo dat als er stoelen in Business Class worden verkocht, deze ook in aanmerking komen voor een upgrade. Er is namelijk een aparte boekingsklasse nodig. Meer over het controleren van beschikbaarheid en het upgrade process bij KLM van Economy naar Business Class lees je in dit artikel!

Kan ik upgraden? En hoeveel kost dat?

Sinds afgelopen jaar is het mogelijk om vanuit alle tariefklassen (van betaalde vluchten) op een KLM ticket met Flying Blue miles te upgraden van Economy naar World of European Business Class. Het spreekt voor zich dat het aantal benodigde miles daalt naarmate je een hogere (i.e. duurdere) boekingklasse boekt. Om te controleren hoeveel miles je nodig hebt, gebruik je de Flying Blue Miles Calculator (klik). Je dient hiervoor eerst in te loggen. Vervolgens voer je de route, maatschappij, datum en boekingsklasse in. De tool geeft vervolgens aan hoeveel een Upgrade Award kost in miles.

Flying Blue KLM Award Upgrade
Voorbeeld van een vlucht van Amsterdam naar New York met tariefklasse V. Hiervoor heb je 60000 miles nodig.

Beschikbaarheid controleren

Nu je weet hoeveel een upgrade kost is de volgende stap zoeken naar beschikbaarheid. Zoals eerder aangeven betekent de beschikbaarheid van een revenue (reguliere, betaalde) Business Class stoel op de website van KLM niet automatisch dat deze ook beschikbaar is voor een Upgrade Award. Er is namelijk award beschikbaarheid nodig. Dit is een subset van de normale beschikbaarheid. Het kan dus goed zijn dat je met cash wel een (aantal) Business Class stoel(en) kan boeken, maar niet kan upgraden. Een maatschappij verkoopt deze namelijk liever voor de volle pond dan voor miles. Zeker op drukke, populaire routes is award beschikbaarheid schaars.

Maar hoe vind je die award beschikbaarheid? Als je tools als Expertflyer of KVS tot je beschikking hebt zoek je voor fare availability in de O-klasse. Dit is de tariefklasse voor zowel reguliere awards (dus tickets volledig betaald met miles) en miles upgrades. Heb je deze tools niet tot je beschikking, dan kan je ook bij het Flying Blue Service Center informeren naar beschikbaarheid. Het is echter beter om zelf van te voren je research te doen, en gelukkig kan je ook online beschikbaarheid controleren!

Omdat de O-klasse ook de tariefklasse is voor een regulier Award ticket (de Classic Award) kan je ook net doen alsof je dit type award wilt boeken in de Award boekingstool. Vul na het inloggen je reisgegevens dus in en zoek naar een Business Class award. Je krijg vervolgens een kalender met de beschikbare data en tarieven. Wil je een retour upgraden, zoek dan toch per enkele reis. Misschien is alleen de heen- of terugvlucht beschikbaar. Selecteer vervolgens de gewenste reisdatum en klik op ‘volgende, kies uw vlucht’. Hier staan alle vluchtopties. Staat er boven het bedrag in miles ‘Klassieke tarieflijst’, dan betekent dit dat er een Classic Award (O-klasse) beschikbaar is. Deze vlucht kan je dan ook met miles upgraden! Het kan echter ook zo zijn dat er ‘flexibele tarieflijst’ staat. In principe zijn alle vluchten voor een award beschikbaar met een Flex Award. Hier betaal je dan wel fors meer in miles voor. Vluchten uit de flexibele tarieflijst zijn ook niet beschikbaar voor een award upgrade.

Flying Blue KLM Upgrade Award
De bovenste vlucht is niet te upgraden. De onderste vlucht komt uit de klassieke tarieflijst en is dus wel te upgraden met miles.

Je kunt dan teruggaan naar de kalender en kijken of andere data wel beschikbaarheid hebben. Heeft een datum in de kalender niet het label ‘beste tarief’, dan kun je er in principe al van uitgaan dat er geen klassieke tarieflijst beschikbaar is. Soms staat er wel ‘beste tarief’, maar hebben de vluchten met Classic beschikbaarheid een overstap in Parijs of, bij meerdere vluchten per dag, is het niet de timing die je wil. Flying Blue Elite leden hebben soms ook nog een extra tariefklasse beschikbaar voor award vluchten. Ook deze is echter niet te upgraden met miles.

Flying Blue KLM upgrade award
Data met een tarief hoger dan 62500 miles (het beste tarief) hebben sowieso geen Classic Award beschikbaarheid

Mocht je vast hebben gesteld dat er beschikbaarheid is op de vlucht die je wil, dan raad ik aan een dummy boeking te maken op de KLM website. Je kunt dan -voor het daadwerkelijk boeken- de stoelindeling bekijken. Hoewel dit niet altijd accuraat is, geeft het wel een beeld van de stoelen die je later eventueel kunt vastleggen.

Is er geen award beschikbaarheid voor een upgrade? Dan kan dit altijd nog veranderen! Als je al een Economy vlucht geboekt hebt, moet je zo snel mogelijk controleren of er beschikbaarheid is. Heb je nog niks geboekt, dan is er vaak beschikbaarheid wanneer de vlucht te boeken is; 10 maanden voor vertrek. Ben er dus vroeg bij als dat kan. Zit je een aantal maanden of weken voor de vlucht, dan hangt het erg af van de route en populariteit of er award beschikbaarheid is. Routes als New York zijn dan lastig. Wel geldt over het algemeen dat er, dichter bij vertrek, vaak wel stoelen beschikbaar worden gemaakt voor een upgrade award. Blijf dus regelmatig checken, zeker vanaf 2 weken voor vertrek dagelijks! Als je Expertflyer of KVS hebt, kun je ook alerts instellen als de O-klasse vrijkomt.

Een award upgrade boeken

Je hebt genoeg miles én er is beschikbaarheid. Hoe kan je dan de upgrade regelen? Tot 24 uur voor vertrek kun je via Mijn Reis online upgraden met miles. Soms is het simpeler en sneller om het telefonisch te doen; als de site buggy is. Ook dit kan tot 24 uur voor vertrek. Houd je boekingscode en lidmaatschapsnummer bij de hand. Je ticket zal opnieuw uitgegeven worden met een nieuw e-ticket.

Lukt het niet om op voorhand een upgrade te boeken? Dan kan je op de luchthaven of aan boord altijd nog informeren naar een Upgrade Award.

Nieuwe KLM World Business Class
Nieuwe KLM World Business Class

Onthoud dat het aantal Flying Blue miles dat je verdient afhankelijk blijft van je originele, betaalde ticket. Verder komen Award ticket niet in aanmerking voor een upgrade.

Je kunt er ook voor kiezen om op andere manieren te upgraden; bijvoorbeeld met cash. Meer hierover lees je in dit artikel (klik).

Dit artikel ging specifiek over upgrades bij KLM. Zijn er nog andere airlines waarbij het upgrade process met (Flying Blue) miles uitgelegd zou moeten worden? Laat het weten in de reacties!

Reacties

  1. Ivo zegt

    Nou…. heb in oktober geprobeerd om mijn vlucht van AMS naar LAX met miles te upgraden van Eco Comfort naar Business Class. Er was beschikbaarheid en volgens de website zou de upgrade 40.000 miles kosten.

    Werd door de website doorverwezen om te bellen (flying blue helpdesk); daar werd verteld dat ik te vroeg was en dat ik op de dag van de vlucht mij moest melden bij de transferdesk op Schiphol. Daar werd ik weer doorverwezen naar de balie bij de gate.

    Je raadt het al; het is mij niet gelukt om te upgraden.

  2. Thijs1978 zegt

    Het is goed om te vermelden dat codesharing vluchten niet automatisch upgradable zijn, ondanks een KLM ticket, KLM boekingscode en KLM vluchtnummer. Daar zitten grote ristricties aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *