Grote veranderingen bij Etihad Guest aangekondigd

Etihad vlucht naar Düsseldorf

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Etihad Guest heeft in een email naar leden veranderingen aangekondigd in het loyaliteitsprogramma. Volgens de maatschappij zal het nieuwe beleid er voor zorgen dat het programma concurrerend blijft. Natuurlijk is tussen de lijnen te lezen dat dit in het voordeel van Etihad Guest is. Er zijn zowel positieve als negatieve wijzigingen. Vooral een aanstaande devaluatie baart zorgen.

Veranderingen per 8 oktober; Elite leden en bonussen

Een van de meest verregaande veranderingen is een korter elitelidmaatschap voor Gold en Platinum leden. Na kwalificatie is de status op dit moment twee jaar geldig. Vanaf 8 oktober wordt de lidmaatschapsduur gelijk getrokken over alle levels. Dit betekent dat zowel Silver, Gold en Platinum status vanaf volgende maand maar één jaar geldig is. Je moet dus elk jaar opnieuw kwalificeren. Ongetwijfeld een grote klap voor veel Gold en Platinum leden.

Een positieve verandering is Etihad Business Class loungetoegang in T1 of T3 voor Etihad Guest Gold leden reizend in Economy op vluchten vanaf Abu Dhabi. Op dit moment krijgen Gold leden geen toegang tot de eigen Premium lounges maar tot de Al Reem lounge in Terminal 1. Dit is een contractlounge die door de meeste andere maatschappijen wordt gebruikt. De lounge is redelijk maar door het ruime toegangsbeleid – ook Silver leden kunnen hier naar binnen – kan het er zeer druk zijn. Tijdens piekmomenten behoudt Etihad zich het recht voor om passagiers nog steeds naar Al Reem te verwijzen. Het is onduidelijk of Gold leden ook een gast mee mogen nemen naar de Business Class lounges maar mijn verwachting is van niet. N.B. dat deze wijziging alleen geldt voor passagiers die reizen met een Etihad vlucht en ook Gold zijn bij Etihad Guest. Het geldt niet voor Etihad Airways partner Gold leden.

In de categorie beknibbelen krijgen nieuwe leden voortaan alleen 500 welkomst bonusmiles als de eerste vlucht met Etihad, Air Serbia of Air Seychelles is. Vlieg je voor het eerst met een andere partnermaatschappij, zoals Airberlin of Alitalia, dan krijg je de bonus niet.

Passagiers die in full fare premium cabines reizen gaan erop vooruit, zoals de trend is. Voor tariefklasse J krijg je voortaan 200% miles en voor F 275%.

Etihad Guest cards

Veranderingen per 15 januari 2018

Begin volgend jaar gaan de redemptions op de schop. Zo kondigt Etihad aan dat het aantal miles noodzakelijk voor een award op sommige routes omlaag gaat en op sommige routes omhoog. Een lijst met de veranderingen is er nog niet, wat niet veel goeds beloofd.

Het aantal miles benodigd voor een upgrade gaat ook omhoog

Verder wordt de carrier toeslag met 50 USD verhoogt voor sommige vluchten in Business of First Class.

Een redemption voor een First Appartment wordt duurder

Conclusie

Deze aankondigingen leidt tot gemixte gevoelens. Etihad Guest Gold leden zullen blij zijn dat ze straks van de veel betere Etihad Premium Business Class lounges gebruik kunnen maken maar dit gaat mogelijk ten koste van een gast. Daarnaast moeten Gold en Platinum leden straks elk jaar herkwalificeren wat sommige leden misschien niet kunnen. De 500 bonus miles die je eventueel mist zijn niet echt significant.

Het blijft echter wel afwachten wat er met de awardtarieven gaat gebeuren. Waarschijnlijk zal het grootste deel van de (populaire) routes in kosten omhoog gaan. Met hoeveel valt te bezien. Daarnaast betaal je nog eens extra in cash om in Business of First te reizen.

Heb je een grote hoeveelheid Etihad miles, kijk dan of je ze voor januari kunt besteden. Als de devaluatie significant is kun je er nu meer waarde uit halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *