De meest gastvrije steden ter wereld en het effect van massatoerisme3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De toerismesector speelt een belangrijke financiële rol in veel landen. Honderdduizenden banen draaien rond de behoefte aan reizen. Denk aan werknemers van luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus, maar ook van restaurants en winkels. Ondanks het positieve effect hiervan op economie van een land, hebben steeds meer populaire bestemmingen last van massatoerisme. Om dit probleem aan de kaak te stellen en bewust reizen te bevorderen heeft de online reisorganisatie TravelBird een onderzoek gedaan naar de meest gastvrije steden ter wereld ten opzichte van het niveau van massatoerisme.

“Als stakeholder in de toekomst van het reizen, heeft TravelBird de verantwoordelijkheid om het groeiende probleem van toeristendrukte aan te pakken,” zegt TravelBird CEO Steven Klooster. “Het onderzoek dient als eerste stap naar een duurzame toekomst. Het is tijd dat we actie ondernemen en dat betekent dat wij en andere reisorganisaties, inwoners en lokale overheden oplossingen moeten vinden om het massatoerisme tegen te gaan op de plekken die het meest door dit probleem worden geraakt. Wij geloven erin dat toerisme juist een positieve uitwerking kan hebben op lokale bestemmingen; met goede kennis van de problemen, innovatief denken en verstandige wetgeving kunnen we het massatoerisme tegengaan”.

In het onderzoek wordt de top 100 steden weergegeven die het initiatief nemen om toeristen op een verantwoordelijke manier te verwelkomen. De ranking is gebaseerd op 7 factoren; mening van (15.000) reisjournalisten, punt van binnenkomst (luchthavens en treinstations), veiligheid, geluk van de inwoners, Engelse bekwaamheid en de gastvrijheid om toeristen onder te brengen. Deze factoren werden afgewogen tegen de mate van massatoerisme in de stad.

Welke steden zijn het meest gastvrij tegenover toeristen?

5. Rotterdam

Op nummer 5 staat onze eigen havenstad, Rotterdam. De reisjournalisten beoordelen de stad met een rapportcijfer van een 7.5. Daarnaast heeft het een lage mate van massatoerisme en scoort het hoog op geluk van inwoners en punt van binnenkomst. Hoewel Amsterdam ook hoog scoort op de meeste factoren, kwam de hoofdstad op de 52ste plek in de lijst terecht vanwege de hoge mate van massatoerisme.

 

4. San Francisco

Pak je koffers en reis af naar de ‘Golden Gate City’! Toeristen kunnen zich direct welkom voelen in San Francisco vanwege de hoge bekwaamheid in Engels (9.3). Dit, samen met de lage mate van massatoerisme en de positieve waardering van reisexperts geeft deze Amerikaanse stad een plekje op nummer 4.

 

3. Helsinki

De Finse hoofdstad blijkt de ultieme stad te zijn wanneer je opzoek bent naar vrolijkheid, veiligheid en een aardig woordje Engels. Helsinki scoort maar liefst een 9.48 op geluk van de inwoners, een 8.78 op veiligheid en een 7.90 op Engelse bekwaamheid. Deze stad is dus zeker een bezoekje waard!

 

2. Stockholm

Stockholm kreeg één van de hoogst scorende beoordeling van de reisjournalisten (9.10). Samen met de hoog gewaardeerde luchthavens en treinstations en de gelukkige inwoners veroverde de Zweedse stad een welverdiende tweede plek in de top 100.

 

1. Singapore

De koploper van de ranglijst is Singapore. De Aziatische stad scoort hoog op veiligheid, bereidheid om toeristen onder te brengen, bekwaamheid in Engels en heeft een lage mate van massatoerisme. Echter is de hoogst scorende factor het punt van binnenkomst. De stad scoorde op deze factor een 10 vanwege de uitmuntend verzorgde luchthavens en treinstations.

 

Andere interessante resultaten uit het onderzoek

Ondanks dat Singapore op nummer 1 staat, werd de stad niet ontzettend hoog beoordeeld door experts (7.90). Volgens de reisjournalisten is Kopenhagen in Denemarken de meest gastvriendelijke stad ter wereld.

De veiligste stad in de top 100 is Abu Dhabi, VAE, de gelukkigste inwoners zijn te vinden in Oslo, Noorwegen en in Parijs staan inwoners het meest open om toeristen in hun huis te ontvangen.

Zin om een stad te verkennen zonder in lange rijen te staan of door hordes toeristen te lopen? Voor de laagste mate van massatoerisme moet je afreizen naar Doha, Qatar, Manama, Bahrein of Lima, Peru.

Nederland heeft steden die zowel deel uitmaken van de top steden met de laagste mate van massatoerisme en de steden met de hoogste mate massatoerisme. Rotterdam staat op de 4de plek, terwijl Amsterdam bijna helemaal onderaan op plek 98 staat in de massatoerisme ranking.

Wat zijn jou ervaringen met massatoerisme? Zou je bepaalde steden ontwijken om die reden? Zo ja, welke precies?

 

Bron featured image @ ad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *