Flybe zet Embraer toestellen aan de kant2 min leestijd

Flybe aircraft

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Flybe werd recentelijk overgenomen door Connect Airways, waarin ook Virgin Atlantic is vertegenwoordigd. De Britse low cost carrier Flybe heeft al sinds 2017 moeite uit de rode cijfers te blijven. Nu wil de nieuwe eigenaar eerst schoon schip maken. Het bedrijf wordt geherstructureerd en het routenetwerk wordt aangepakt. In een poging de kosten te drukken besluit de maatschappij om diverse routes af te stoten. Daarnaast zullen enkele Embraer toestellen de vloot moeten verlaten.

Vloot

De vloot van Flybe bestaat momenteel uit toestellen van Embraer en Bombardier. Van Embraer gaat het om de E175 en E195. Van Bombardier gaat het om het propellervliegtuig Q400. De regionale airline wil flexibeler worden met het inzetten van de toestellen. Daarmee moet de capaciteit beter aansluiten op de daadwerkelijke vraag per route. Het belangrijkste toestel in de vloot zal de Bombardier Q400 gaan zijn.

Alle Embraer E195 toestellen zullen de vloot gaan verlaten. Voor de short haul routes die Flybe verzorgt zijn deze toestellen te groot. De Embraer E175 blijft voorlopig nog wel in de vloot. Dit toestel is kleiner dan de E195 en is daarmee gemakkelijker te vullen.

Bij een short haul maatschappij horen dus relatief kleinere toestellen. De Bombardier Q400 heeft 78 zitplaatsen. En de Embraer E175 heeft er 88. Een E195 heeft 118 stoelen, en dat is dus een slag te groot voor deze Britse regionale carrier.

Flybe Embraer E175 (Bron: Flybe)
Flybe Embraer E175 (Bron: Flybe)

Netwerk

Deze week werd bekend dat Flybe flink wat routes zal schrappen. Routesonline meldt dat de airline deze wijzigingen in de planning heeft doorgevoerd. Het gaat om zeven routes vanaf Cardiff. Namelijk Faro, Glasgow, Milaan, München, Rome, Verona en Venetië. Ook gaan er bestemmingen vanaf Doncaster/Sheffield verdwijnen. Het gaat om Alicante, Dublin, Jersey en Parijs. Vanuit Exeter vervallen de vluchten naar Alicante, Faro en Malaga. Vanuit Manchester zal er niet meer gevlogen worden naar Innsbruck. De korte route Newquay – Leeds verdwijnt ook. Norwich moet het zonder Alicante, Exeter en Malaga gaan doen. En tot slot vervallen Alicante, La Rochelle, Nantes en Rennes vanuit Southhampton. De laatste vluchten zullen uitgevoerd gaan worden in september en oktober dit jaar.

Virgin Atlantic

Deze maand maakte de Europese Commissie bekend akkoord te gaat met de overname van Flybe door Connect Airways. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Flybe verdergaat onder een van de merknamen van Virgin. De low cost carrier kan dan ook profiteren van de schaalvoordelen van airlines als Virgin Atlantic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *