Feestdagen in aantocht: zo verdien je (nog) meer American Express punten7 min leestijd

American Express kaarten op een tafel (Bron: Unsplash / CardMapr)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen aan het shoppen slaan voor cadeaus. En of het nu voor familie of vrienden is, of gewoon lekker voor jezelf, als je slim je uitgaven plant dan kan dat je extra Flying Blue miles of American Express Membership Rewards punten opleveren. In dit artikel delen we 5 tips om je American Express uitgaven deze periode te optimaliseren.

5 tips voor (nog) meer punten

We hebben Black Friday, Cyber Monday en Travel Tuesday nog maar net achter de rug en de feestdagen komen er ook alweer aan. Vaak betekent dit dat de maandelijkse uitgaven weer omhoog gaan. Ook een kans dus om (nog) meer punten met je American Express creditcard te verdienen. Het is dus slim om je kaartgebruik deze periode te optimaliseren.

Daar zijn allerlei manieren voor natuurlijk. Helaas zijn de mogelijkheden hier niet zo uitgebreid als in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Toch zijn er zeker wat acties die je kunt ondernemen om meer uit je kaart te halen. In dit artikelen delen we 5 tips om (nog) meer punten met je American Express kaart te sparen.

American Express Gold Business Card (Bron: American Express)

#1 Check waar je met American Express kan betalen

De eerste tip is misschien redelijk voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je de American Express kaart overal gebruikt waar mogelijk. Alhoewel MasterCard en VISA nog steeds meer geaccepteerd worden dan American Express is het aantal bedrijven waar je met deze kaart kan betalen wel steeds groter. Misschien zijn er meer bedrijven en winkels die de kaart accepteren dan je denkt?

Het is dus slim om te checken bij welke bedrijven de American Express kaarten geaccepteerd worden. Dit is gemakkelijk via deze website te controleren. Het is mogelijk om op bedrijfsnaam of winkelier te zoeken, maar ook op locatie. Zo vind je dus gemakkelijk alle bedrijven waar je met je Amex kaart kunt betalen bij jou in de buurt.

Denk eraan dat als een bepaalde winkelier je kaart niet accepteert je hetzelfde product wellicht elders kan kopen waar je wel met Amex kunt betalen. Uiteraard moet je wel bereid zijn om dan naar en andere winkel te gaan. Als het om online winkelen gaat is dit wat gemakkelijker. Nagenoeg alle grote online retailers accepteren American Express, dat kan ook via bijvoorbeeld Apple Pay of Google Pay. Sommige websites accepteren geen Amex, maar wel PayPal. Je kunt dan overwegen om je kaart aan Paypal te koppelen. Zo kun je alsnog met American Express betalen en punten verdienen over je uitgaven.

American Express Gold Card (Bron: American Express)

#2 Kaart upgraden

Tevreden met je American Express kaart? Dan zijn er twee manieren waarop je gemakkelijk (veel) extra punten kunt verdienen. De eerste is de overweging om je kaart te upgraden. Regelmatig komt American Express namelijk met een zogenaamd ‘upgrade offer’. Op dit moment is er een upgrade offer voor zowel de reguliere Amex als de Flying Blue co-branded kaarten. Een upgrade naar de reguliere Platinum Card levert tijdelijk 50.000 Membership Rewards punten op. Terwijl je voor een upgrade naar de Flying Blue American Express Platinum Card 40.000 miles krijgt. Op die manier verdien je snel extra punten. Uiteraard zijn de maandelijkse kosten ook hoger. Maar je kunt na 6 maanden weer downgraden.

Een upgrade van je kaart levert echter ook nog op een andere manier extra punten op. Een duurdere kaart levert namelijk ook meer punten of miles per bestede euro op. Hieronder een overzicht.

Kaart

Aantal punten sparen

The Blue Card

1 MR per 2 euro

The Green Card

1 MR per euro

The Gold Card

1 MR per euro

The Platinum Card

1 MR per euro

FB Entry Card

1 mile per 2 euro

FB Silver Card

0,8 mile per euro, 1 mile per euro bij AF-KLM en Hertz

FB Gold Card

1 mile per euro, 1,5 mile per euro bij AF-KLM en Hertz

FB Platinum Card

1,5 mile per euro, 2 miles per euro bij AF-KLM en Hertz

#3 Extra kaarten aanvragen

Met elke American Express consumenten kaart is het mogelijk om punten te sparen. Maar met meer kaarten spaar je uiteraard meer punten. Bij elke Amex consumenten kaart is het mogelijk om additionele betaalkaarten aan te vragen. Deze vallen onder de hoofdkaarthouder, maar kunnen de naam dragen van iemand anders. Dat kan bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) zijn. Let er wel op dat de hoofdkaarthouder verantwoordelijk is om de uitgaven maandelijks af te lossen. Tegelijkertijd verdient de hoofdkaarthouder ook punten over de uitgaven van de extra kaarthouders.

Kaart

Aantal extra kaarten

The Blue Card

2x Blue Card

The Green Card

2x Green Card

The Gold Card

4x Green Card

The Platinum Card

1x Platinum, 4x Green Card

FB Entry Card

2x FB Entry Card

FB Silver Card

2x FB Silver Card

FB Gold Card

2x FB Gold Card

FB Platinum Card

1x FB Platinum, 4x FB Gold Card

Een alternatief is om in plaats van een extra kaart voor een vriend of familielid juist een nieuwe kaart aan te laten vragen. Dit levert in veel gevallen een mooie welkomstbonus op voor de nieuwe kaarthouder. Zo krijg je nu tijdelijk 10.000 miles cadeau bij het aanvragen van een Flying Blue American Express Platinum Card. Overigens zijn er betere sign-up bonussen geweest in het verleden, bijvoorbeeld van 30.000 miles. Daarnaast kun je ook nog een referral bonus verdienen als je een nieuwe klant aandraagt bij American Express. Deze bonussen kunnen aardig oplopen. Op dit moment is dat bijvoorbeeld 20.000 miles voor de Flying Blue American Express kaarten, maar er zijn regelmatig acties met hogere bonussen.

De American Express Platinum kaart (Bron: American Express)

#4 Retentie aanbod

Ondanks de voordelen van de American Express kaarten vinden veel mensen de lidmaatschapsbijdrage aan de hoge kant. Als je besluit je kaart op te zeggen krijg je de jaarbijdrage naar rato terug. In sommige gevallen biedt American Express echter een zogenaamd retentie aanbod aan als je aangeeft te willen stoppen met je kaart. Of je dit aanbod krijgt en wat het precies omvat hangt af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal jaar dat je de kaart al hebt en de hoogte van de uitgaven per jaar. Het is ook niet zo dat iedereen een dergelijk aanbod krijgt.

Misschien is dit niet het moment om je kaart op te zeggen gezien de mogelijkheid om deze periode meer punten te verdienen. Maar mocht het moment komen dan is het dus slim om even contact te zoeken met de creditcardmaatschappij om te kijken of er nog iets te regelen valt. Deze tips geldt overigens voor elke vorm van abonnementen.

#5 Punten gebruiken om aankopen te doen

Dan zijn we alweer bij de laatste tip in dit artikel aangekomen. Leuk al het sparen van die punten. Maar wat ga je ermee doen? Om maar met de makkelijkste te beginnen, met een sloot Flying Blue miles besteed je die het beste aan vliegtickets. De maandelijkse Flying Blue Promo Rewards zijn dan je beste startpunt. Er zijn altijd wel leuke deals te vinden.

Met de reguliere American Express kaarten spaar je Membership Rewards (MR) punten. Die kun je gebruiken om je maandelijkse uitgaven te betalen, alhoewel dit niet de beste waarde uit je punten geeft. Zeker niet na de devaluatie die American Express recentelijk doorvoerde op de waarde van de MR punten. Een andere optie is om de punten over te boeken naar loyalty programma’s van airlines of hotels. Tot slot kun je in de American Express Rewards Shop nog cadeaukaarten aanschaffen.

Beeld medewerkers Amex (Bron: American Express)

Nog geen American Express kaart?

Uiteraard dien je wel over een Amex kaart te beschikken om extra punten te sparen? Nog geen American Express kaart? Je vraagt de kaart gemakkelijk aan via de website van het Amerikaanse bedrijf. Voor de reguliere American Express kaarten zijn de Gold en Platinum Card interessant om te bekijken. Voor krijg je bij The Platinum Card bijvoorbeeld gratis een Priority Pass en een Schiphol Privium lidmaatschap. Bovendien geniet je van een dining credit van € 300 bij geselecteerde luxe restaurants.

Vlieg je veel met KLM, Air France en/of Transavia? Dan zijn de Flying Blue American Express Gold en Platinum Card interssant. Naast het sparen van miles verdien je dan ook extra XP. En met de Platinum Card kun je ook een tweede kaarthouders de Flying Blue Platinum status cadeau geven (indien je zelf deze status ook hebt).

Heb je nog andere tips om meer American Express punten te verdienen? Deel ze gerust in een reactie onder het artikel. Of doe mee in de discussie op het InsideFlyer Forum.

Bron afbeeldingen: American Express

Reacties

  1. emvi zegt

    Ik ben op de hoogte van jullie speciale band met AMEX (waarvan ik tot de langst levende leden behoor).

    Toch zou het jullie sieren om niet klakkeloos de marketing kreten van AMEX letterlijk te herhale en in plaats daarvan kritisch en neutraal te blijven. Bij een fee van EUR700+ is helemaal niets gratis bij AMEX, Hooguit zijn er een aantal voordelen onderdeel van het “lidmaatschap”.

    De soms genoemde korting op vliegtarieven (niet door jullie genoemd) is helemaal een farce, met tarieven die in mijn ervaring altijd hoger zijn dan de rechtsteekse tarieven bij de maatschappijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *