Extra controles Schiphol gaan door; militairen ingezet2 min leestijd

marechaussee schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De verscherpte controles op Schiphol naar aanleiding van een specifieke dreiging blijven onverminderd van kracht. Dat is vandaag besloten door de driehoek van Haarlemmermeer; burgemeester, hoofdofficier van justitie en Koninklijke Marechaussee/Politie, in overleg met Schiphol en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid. Vanaf vrijdagavond krijgt de Marechaussee hierbij ondersteuning van militairen van andere defensieonderdelen. Over de inhoud van de aanhoudende dreiging wordt niks bekend gemaakt. Loco-burgemeester van Haarlemmermeer, Adam Elzakalai:

We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben (het signaal). Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen. We begrijpen dat dit lastig is voor een buitenstaander, omdat mensen graag willen weten waarom het gebeurt. Dit snappen wij heel goed. Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol voorop staat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan. We hebben de afgelopen weken veel begrip gekregen van reizigers en mensen op Schiphol en daar zijn we blij mee.

Druk

Door de verhoogde terreurdreiging staat de Marechaussee in het hele land onder druk. Zo is er bij verschillende instellingen extra bewaking en worden ook de buitengrenzen en havens scherper gecontroleerd in verband met immigratie. Door de steun van andere defensieonderdelen gaan de extra maatregelen op Schiphol, zoals controles op de toegangswegen, zo min mogelijk ten koste van de andere taken van de Marechaussee. De ondersteunende eenheden volgen een specifieke inzettraining om de afdeling op Schiphol op korte termijn bij te staan. De steun wordt beëindigd ‘zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de Koninklijke Marechaussee op de geplande sterkte is en de Marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren.’

Marechausee extra controles Schiphol
De Marechaussee wordt ook in de terminal meer ingezet

Gevolgen reiziger

Reiziger die zowel met trein als auto naar de luchthaven reizen moeten de komende tijd rekening blijven houden met steeksproefgewijze controles op de toegangswegen naar Schiphol. Dit kan leiden tot files en vertraging. Er wordt gestreefd eventuele vertraging niet langer dan een half uur te laten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *