Brussel werkt aan Europese ESTA2 min leestijd

paspoortcontrole

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om een “Europese ESTA” in te gaan voeren. Gebaseerd op de variant die in de Verenigde Staten geldt, zouden reizigers die geen visum nodig hebben om toegang te krijgen tot het EU grondgebied toch een ESTA moeten aanvragen vooraf waarbij ook een fee van zo’n €12 betaald moet worden. Dit najaar komt er een voorstel. Dit zou dan ook voor de Britten gelden vanwege de BREXIT. De Britten zullen straks een soort visum nodig hebben in de vorm van een ESTA om binnen de EU te kunnen reizen.

ESTA in Verenigde Staten

ESTA, dat staat voor Electronic System for Travel Authorization, wordt in de Verenigde Staten al een tijd gebruikt. Het is een geautomatiseerd systeem dat vaststelt of iemand in aanmerking komt om naar de Verenigde Staten te reizen. Als inwoner van Nederland of België hoeven we geen visum voor de USA te hebben, maar daarentegen vereist het land wel een ESTA. Dit kan op basis van je paspoort aangevraagd worden door een heleboel vragen te beantwoorden.

ESTA_FinalMark_4c

In Amerika moet 14 dollar worden betaald voor een ESTA-visum. Dat bedrag is er niet alleen vanwege de administratiekosten. Je moet het geld betalen met je creditcard, dus het land heeft dan ook al je bankgegevens. Het is gewoon een manier om extra persoonsgegevens binnen te halen.

Canada en Australië hebben soortgelijke systemen.

Europese ESTA

Met name Duitsland en Frankrijk willen graag zo’n Europese ESTA. Na de aanslagen in Parijs en Brussel willen deze landen een Europees systeem voor internationale reizigers om de controle op te voeren aan de buitengrenzen van de EU. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld een Amerikaanse staatsburger eerst een ESTA aanvraag moet doen voordat hij of zij naar de EU kan reizen.

Het gemakkelijke voor de autoriteiten is dat je ook weet wie er uit landen komen waar geen visum voor aangevraagd hoeft te worden. Je weet vooraf wie er binnen zullen komen.’

Het idee werd geopperd nadat EU commissarissen Dimitris Avramopoulos en Frans Timmermans voorstellen deden voor het versoepelen van visumvoorwaarden voor Georgië, Oekraïne, Kosovo en Turkije. Maar ook de BREXIT heeft hiermee te maken. Het is de bedoeling dat de uitgewerkte plannen worden ingebracht tijdens de onderhandelingen met Groot-Brittannië over uittreding.

Frans Timmermans
Eurocommissaris Frans Timmermans

Daarnaast is er de situatie dat Turkse burgers straks waarschijnlijk visum-vrij kunnen reizen binnen de EU. Dit is onderdeel van de deal die de EU met Turkije sloot om de vluchtelingenstroom in te dammen.

De Europese regels rond bescherming van persoonsgegevens zijn veel strenger dan in de Verenigde Staten. Dus het is de vraag of het echt een kopie van de Amerikaanse variant zou kunnen worden.

Op dit moment is het dus niet meer dan een plan en wij merken daar als EU-burgers uiteraard niets van. Is dit een goede ontwikkeling, of juist een verkeerde? Laat gerust van je horen in het forum of onderaan deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *