European Aviation Network (EAN) – vanaf 2017 wifi op Europese vluchten1 min leestijd

European Aviation Network (EAN)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Deutsche Telekom heeft recent de eerste LTE-antenne geplaatst voor het nieuwe European Aviation Network (EAN). Eind 2017 is het systeem operationeel en kunnen passagiers ook in Europa aan boord gebruik maken van internet.

EAN Netwerk

De eerste antenne is geplaatst in het Engelse Hampshire. Het innovatieve EAN netwerk is ontwikkeld door Deutsche Telekom samen met Inmarsat. Deze bedrijven willen samen tegemoet komen aan de groeiende vraag naar internet tegen lage kosten aan boord van vliegtuigen binnen Europa. Er wordt gebruik gemaakt van Inmarsat S-band satellieten in combinatie met een nieuw mobiel netwerk van Deutsche Telekom op het Europese vasteland. In totaal worden er meer dan 300 antennes geplaatst in de 28 Europese lidstaten. Deze antennes hebben een reikwijdte van 80 kilometer. Een regulier GSM basisstation heeft maar een bereik van 10 kilometer.

European Aviation Network (EAN)
European Aviation Network (EAN)

Op de grond heeft het vliegtuig verbinding met één van de basisstations. Zodra een vliegtuig onderweg is en het signaal van de grondstations zwakker wordt nemen de Inmarsat satellieten de verbinding over. De gebruiker aan boord zou niets moeten merken van de schakkeling tussen grondstation en satelliet.

 

European Aviation Network (EAN)
European Aviation Network (EAN)

Testvluchten

De eerste testvluchten worden binnenkort gemaakt en vanaf medio 2017 zou het systeem al werkend moeten zijn. Begin 2018 wordt het systeem volledig opengesteld voor gebruik. Voor een impressie van de installatie (klik)

Ik zelf kan niet wachten tot het systeem in gebruik komt. Grote vraag wordt natuurlijk wat het gaat kosten. In de VS heeft aanbieder GoGo een vergelijkbaar systeem. Met een best wel aantrekkelijk prijsniveau.

European Aviation Network (EAN)
European Aviation Network (EAN)

Wat vinden jullie een geschikte prijs voor een uur internet aan boord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *