Deze airlines bieden een gratis ‘Coronaverzekering’

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De luchtvaart is nog steeds in een diepe crisis door de Coronapandemie. Alhoewel hier en daar het aantal vluchten weer voorzichtig toeneemt is er nog steeds een serieuze kans dat landen weer ‘op slot’ gaan. De onzekerheid en steeds veranderende situatie maakt het er voor reizigers die wel op pad gaan lastig. Om passagiers hierin tegemoet te komen hebben sommige airlines een zogenaamde ‘Coronaverzekering’ in het leven geroepen. In dit artikel lees je welke airlines dit aanbieden en hoe het werkt.

Coronaverzekering

Nederlanders houden ervan om goed verzekerd te zijn. Soms zijn we zelfs iets te goed verzekerd. We hebben er nu in ieder geval een nieuwe variant erbij: de Coronaverzekering. Je kunt er echter niet altijd zomaar vanuit gaan je reisverzekering hulp en dekking biedt als je in een oranje of rood gebied terechtkomt. Je bent dan mede afhankelijk van de medewerking van bijvoorbeeld de vliegmaatschappij en de Nederlandse Overheid.

Sommige airlines springen nu in dat gat door een al dan niet gratis Coronaverzekering te bieden. Met deze verzekering hoopt men meer reizigers te kunnen overhalen om een reis te boeken. Inmiddels zijn er een aantal airlines die deze ‘COVID cover’ bieden. De eerste was Emirates. Het duurde echter niet lang voordat andere maatschappijen met een vergelijkbare service kwamen.

Let op: de voorwaarden van deze ‘Coronaverzekeringen’ zijn verschillend en kunnen zonder voorafgaande aankondiging veranderen. Zorg dat je zelf altijd goed op de hoogte bent van de situatie. InsideFlyer geeft geen advies over welke airline/verzekering je zou moeten overwegen op basis van deze informatie. Dit artikel is puur informatief bedoeld.

Emirates, Etihad en flydubai

Emirates was dus de eerste maatschappij met een gratis COVID cover. De maatschappij uit Dubai biedt reizigers met een ticket dat direct bij Emirates is geboekt dekking voor extra kosten als gevolg van quarantaine en medische behandeling (max. € 100 per dag). Emirates zorgt voor de reizigers tot maximaal 31 dagen na de eerste vlucht in de boeking. Je leest alle informatie en voorwaarden over de Coronaverzekering van Emirates terug op deze speciale pagina.

Etihad biedt een vergelijkbare service die is inbegrepen bij elk ticket waarmee je reist tussen 7 september en 31 december 2020, ongeacht de bestemming. De maatschappij uit Abi Dhabi benadrukt overigens dat de PCR test zelf niet wordt vergoedt, maar kosten voor medische behandeling en quarantaine wel. Je leest alle informatie en voorwaarden over de Coronaverzekering van Etihad terug op deze speciale pagina.

Virgin Atlantic

Ook Virgin Atlantic biedt een gratis Coronaverzekering, deze geldt in eerste instantie echter als aanvulling op je reisverzekering. De Britse maatschappij doet dit in samenwerking met verzekeraar Allianz Assistance. Laatstgenoemde handelt alle aanvragen af via een telefonische hulplijn. De COVID cover van VA is nu geldig voor reizen tot 31 maart 2021.

In tegenstelling tot sommige airlines geeft Virgin Atlantic geen leeftijdsbeperking aan de verzekering. Ook valt een Coronatest wel onder de dekking, maar alleen als dit medisch noodzakelijk is. Interessant genoeg wordt er vermeld dat wanneer je met Delta, Air France of KLM vliegt op een VA boeking de dekking ook geldig is. Echter moet ten minste één van de vluchten met VA gevlogen zijn. Alle informatie en voorwaarden van de Coronaverzekering van Virgin Atlantic lees je hier terug.

WestJet en Air Canada

Het Canadese WestJet maakte gisteren bekend ook een gratis COVID cover te introduceren in samenwerking met TuGo. Nagenoeg het gehele netwerk van WestJet valt onder de dekking, behalve vluchten van en naar de Verenigde Staten. Je bent vanaf de eerste vluchten 21 dagen verzekerd voor kosten voor quarantaine en medische behandeling. Voor een enkele vlucht ben je 7 dagen verzekerd. Meer informatie over de maatregelen van WestJet lees je hier.

Air Canada lijkt ook op een aantal routes een gratis Coronaverzekering te bieden voor medische behandeling en quarantaine kosten. Het gaat hier wel om pakketreizen van Air Canada Vacations geboekt vanaf 31 augustus 2020 en geldt nu tot 30 april 2021. Een lijst met bestemmingen en de voorwaarden kun je hier bekijken.

Turkish Airlines en Pegasus Airlines

De Turkse nationale airline biedt geen gratis Coronaverzekering, maar geeft wel proactief een vergelijkbare service aan op de website. Je kunt een verzekering bijkopen voor een meerprijs vanaf € 15 per reiziger (tot 65 jaar oud). De verzekering dekt voornamelijk de medische kosten. Bijvoorbeeld voor medische behandeling als je in Turkije het Coronavirus oploopt. Meer informatie over de betaalde Coronaverzekering van Turkish Airlines lees je hier.

Het Turkse Pegasus Airlines biedt een vergelijkbare betaalde variant met premies vanaf € 12 per persoon. Meer informatie lees je ook op de website van Pegasus.

Boeing 737 van Turkish Airlines boven de Rode Zee (Bron: Turkish Airlines)
Boeing 737 van Turkish Airlines boven de Rode Zee (Bron: Turkish Airlines)

Reacties

 1. Bram zegt

  Heeft Lufthansa group niet een zelfde soort constructie als Turkish, dekking via een derde partij? De websites zijn enigszins onduidelijk daarover.

  • Christian zegt

   Hoi Bram. Ik lees op de website van Lufthansa dat een vergelijkbare verzekering bij de tickets wordt aangeboden. Zoals ik het lees is dat ook bij Lufthansa kosteloos. Het is natuurlijk altijd goed om de voorwaarden op de resp. websites terug te lezen. Lufthansa repatrieert bijvoorbeeld alleen naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. https://www.lufthansa.com/eg/en/bring-me-home
   Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *