De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO Air France-KLM4 min leestijd

De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO AF/KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het heeft enkele maanden geduurd maar het is nu eindelijk zo ver. Er is een nieuwe CEO bij Air France-KLM aangesteld. Eerder hoorden we al wat geruchten in de internationale media, maar gisteren is het officieel door Air France & KLM bekend gemaakt. Benjamin Smith is de nieuwe CEO van de luchtvaartcombinatie. Zal deze Canadese luchtvaartveteraan ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf weer in rustig vaarwater komt?

Afscheid

Op 15 mei kondigde Jean-Marc Janaillac zijn vertrek aan. Hij had eerder een referendum onder het personeel uitgeschreven. Hierbij was de vraag of zij akkoord zouden gaan met een loonsvoorstel. Zou het personeel niet akkoord gaan dan stopte Janaillac ermee. De meerderheid (55%) van het personeel stemde tegen. Jean-Marc Janaillac moest dus opstappen.

De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO AF/KLM
Jean-Marc Janaillac

In juli gingen er nog geruchten dat onder andere Catherine Guillouard, de topvrouw bij de metro van Parijs, de nieuwe CEO zou worden bij de Frans-Nederlandse vliegtuigmaatschappij. Ook werd de CEO van KLM, Pieter Elbers, nog even genoemd. Uiteindelijk zijn al deze personen het niet geworden, maar zat Air France-KLM nog steeds zonder bestuursvoorzitter.

De Franse piloten hebben inmiddels even wat rust genomen met het veelvuldig staken dat ze de afgelopen periode gedaan hadden. Echter gaven ze afgelopen week weer te kennen niet nog eeuwig te wachten op een nieuw loonsvoorstel. Men moest dus haast maken met een nieuwe bestuursvoorzitter bij AF/KLM, anders zou het wel weer kunnen gebeuren dat men ging staken.

Typisch Frans of Nederlands?

In Frankrijk wilden ze maar al te graag dat er iemand met Franse roots zou plaatsnemen achter het bureau. Men reageerde al erg verbaasd en boos op het feit dat het mogelijk geen vrouw of man uit Frankrijk zou worden. Nadat gebleken is dat Catherine Guillouard en ook onze eigen Pieter Elbers het niet zouden worden, werd het weer wachten. Op het hoofdkantoor heeft men vandaag definitief besloten dat het geen persoon uit Frankrijk hoeft te zijn. De directie van Air France-KLM heeft namelijk voor de Canadees Benjamin Smith gekozen. Hij zal uiterlijk op 30 september beginnen als nieuwe CEO bij Air France-KLM. Tot die tijd blijft de huidige directiestructuur in stand gehouden.

De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO AF/KLM
Benjamin Smith

Wie is Benjamin Smith?

Benjamin Smith werkt al lange tijd in de luchtvaartindustrie. De laatste twintig jaar heeft hij gewerkt bij Air Canada. Hier was hij President Airlines en COO. In 1990 ging hij werken bij Air Ontario, waarna hij in 1992 ook nog een eigen reisbureau begon. Vanaf 1999 begon hij een adviserende rol bij Air Canada. Hij heeft binnen Air Canada verschillende functies gehad voordat hij zijn huidige functie heeft gekregen.

De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO AF/KLM
Boeing 787-9 bij Air Canada

Hij was een belangrijk persoon bij het laten groeien en moderniseren van Air Canada. De vloot werd verbeterd en ook netwerken werden uitgebreid. Ook rondom cao-onderhandeling in Canada heeft hij veel invloed gehad. Hier heeft hij ook de nodige kennis opgedaan, en dit zal hard nodig zijn bij de stroeve onderhandelingen tussen de vakbonden in Frankrijk bij Air France.

Uitdagende taak

Smith zal binnenkort dus beginnen aan zijn uitdagende positie bij Air France-KLM. Het is hoe dan ook een lastige taak. Vele onderhandelingen over de cao’s van piloten maar ook cabinepersoneel zijn onder zijn voorgangers stukgelopen. Hopelijk gaat het hem lukken een akkoord te krijgen. Het bedrijf kan niet op de Nederlandse winsten blijven draaien, ook de Franse tak zal zijn steentje weer moeten gaan bijdragen.

Anne-Marie Couderc (niet-uitvoerend voorzitter van de directie bij AF/KLM) zegt het volgende over de aanstelling van Benjamin Smith:

“De komst van Benjamin Smith is goed nieuws voor de Air France-KLM Group. Benjamin is een wereldberoemde leider in de vliegtuigsector, die Air Canada op een succesvolle manier heeft getransformeerd. Benjamin heeft de voorkeur om dingen op te lossen middels goede gesprekken. Zo ontwikkelde en implementeerde hij de historische lange termijn overeenkomst samen met de vakbonden ten behoeve van de iedereen die bij Air Canada werkt. Smith zal zijn kennis van de sector en zijn unieke energie gebruiken om de dialogen met de Air France-KLM teams te hervatten en om uiteindelijk tot een gezamenlijke visie te komen. Daarnaast zal hij zich bezig houden met een plan om AF/KLM weer goed op de kaart te krijgen en te zorgen dat ze de sterke wereldwijde concurrentie aankunnen. De directie verwelkomd hem en de directie zal hem volledig steunen met de taak die voor ons ligt. De directie bedankt ook de drie leden die de afgelopen maanden het management hebben geleid in deze lastige periode.”

Benjamin Smith geeft zelf aan dat hij erg enthousiast is over zijn nieuwe kans bij Air France-KLM. Verder geeft hij aan dat hij zich ervan bewust is dat de Air France-KLM Group voor moeilijke uitdagingen staat, maar hij ervan overtuigd is dat de beide teams alle troeven hebben om te slagen in de wereldwijde luchtvaartmarkt.

Bron: Air France-KLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *