Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boord

Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boord

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Elk jaar worden de ‘Cellars in the Sky Awards’ uitgereikt door Business Traveller. Bij deze uitreiking wordt bij verschillende airlines gekeken welke wijnen en champagnes er worden geserveerd, maar ook hoe ze smaken. Het betreft hier wel de dranken in Business- en First Class. In december is er door vier juryleden in het Grosvenor Hotel in London blind getest. Er werden maar liefst 240 wijnen en champagnes werden over twee dagen getest. Naar aanleiding van die testen zijn nu de Cellars in the Sky Awards uitgereikt in verschillende categorieën.

Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boord

De categorieën

In totaal zijn bij 33 airlines de wijnen en champagnes getest. De verschillende airlines konden zich opgeven om mee te doen. In totaal ware er 14 categorieën waarin prijzen werden uitgereikt. Het betreft hier de eerste (goud), tweede (zilver) en derde (brons) plaats.  In enkele gevallen waren er gedeelde winnaars. Dit kwam omdat ze bijvoorbeeld dezelfde dranken serveerde, of omdat er gewoon twee verschillende dranken even goed waren bevonden.

Er was onderscheid tussen dranken in First Class en Business Class. Binnen deze cabines konden de volgende wijnen of champagnes in de prijzen vallen:

  • Rode wijnen,
  • Witte wijnen,
  • Champagne,
  • Dessertwijnen,
  • Beste wijnkaart,
  • Beste wijnkelder.

Winnaars First Class

In de categorie ‘Best First Class Red’ is de wijn die Malaysia Airlines serveert de winnaar. Het betreft hier de Joseph Drouhin Côte de Beaune 2015, Burgundy uit Frankrijk. Het Australische Qantas behaalde de eerste prijs in de categorie ‘Best First Class White’. Zij serveren namelijk de Penfolds Reserve Bin 15A Chardonnay 2015, Adelaide Hills uit Australië. De beste First Class Champagne wordt geserveerd bij Air France, Cathey Pacific en Qantas. Deze airlines serveren namelijk de Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006 uit Frankrijk.

Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boordDe beste dessertwijn komt bij ANA vandaan; het betreft hier de Barbeito Madeira Malvasia 20 year old uit Portugal. Dan zijn er nog twee andere prijzen. Een prijs voor de beste wijnkaart in de First Class. Deze prijs gaat naar Qantas. De prijs voor beste wijnkelder gaat ook naar ANA, die over het algemeen hele goede wijnen en champagnes serveert in First Class.

Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boord
First Class, La Première, bij Air France

Winnaars Business Class

Ook in de Business Class cabine zijn verschillende winnaars. Zo wordt de beste rode wijn geschonken bij Cathey Pacific (Elderton Shiraz 2015, Barossa Valley, Australië). De beste witte wijn kun je drinken bij Jetblue (Sandhi Sta. Rita Hills Chardonnay 2015, California, Verenigde Staten). En de beste champagne kun je nippen in de Business Class van Qatar Airways. Zij serveren namelijk de Taittinger Comtes de Champagne, Blanc de Blancs 2006 uit Frankrijk. Opvallend is dat deze zelfde Champagne ook geserveerd wordt in de First Class bij Air France, Qantas en Cathay Pacific. Een goede dessertwijn wordt aangeboden in de Business Class van wederom Qantas. Het betreft hier de Baileys of Glenrowan Founder Series Classic Muscat, Victoria, Australië. In de categorie beste wijnkaart komt het Taiwanese EVA Air als beste naar voren. De best gevulde wijnkelder is te vinden bij British Airways, gevolgd door Qatar Airways en Jetblue.

Cellars in the Sky Awards uitgereikt voor beste wijnen en champagnes aan boord
Business Classcabine in de nieuwe Boeing 787 Dreamliner van Qantas

De gehele uitslag kun je hier nog eens nalezen op de website van Business Traveller. Dit jaar werden de Cellars in the Sky Awards voor de 33stekeer uitgereikt.

Smaken verschillen natuurlijk, maar welk wijntje heb jij al eens geproefd in een van de premium cabines van de winnaars? En wat was jouw waardering voor deze wijn of champagne?

Bron & beeldmateriaal: Air France, Qantas, Business Traveller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *